Blog

Αρχική » Blog » Επιστημονικά και Προϊοντικά Νέα » Η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, παγκόσμια απειλή για την δημόσια υγεία

Blog

Η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, παγκόσμια απειλή για την δημόσια υγεία

Κάθε χρόνο περισσότεροι από 33.000 άνθρωποι πεθαίνουν από λοιμώξεις που οφείλονται σε βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ( Π.Ο.Υ. ),  η μικροβιακή αντοχή είναι μια  από τις 10 κορυφαίες παγκόσμιες απειλές για τη δημόσια υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Τα επιστημονικά δεδομένα τα οποία παρουσίασε η Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε εν όψει της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ενημέρωσης κατά των Αντιβιοτικών, στις 18 Νοεμβρίου, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά.

Η λανθασμένη και αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών έχει ως αποτέλεσμα την αυξανόμενη αντίσταση των μικροβίων σε αυτά, γεγονός που αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία καθώς μπορεί να μετατρέψει μια απλή λοίμωξη σε κατάσταση απειλητική για την ζωή. Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων ( ECDC ) και του Π.Ο.Υ., η μικροβιακή αντοχή στα βακτήρια προκάλεσε, μόνο το 2019, περισσότερους από 1,27 εκατομμύρια θανάτους.

Οι αρνητικές επιπτώσεις των λοιμώξεων από ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια στον πληθυσμό της Ευρώπης είναι συγκρίσιμη με το άθροισμα των αρνητικών επιπτώσεων από λοιμώξεις όπως η γρίπη, η φυματίωση και το HIV/AIDS. Η Ελλάδα εξακολουθεί να καταγράφει αρνητική πρωτιά ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες στην αλόγιστη και λανθασμένη κατανάλωση αντιβιοτικών.

« Τα αντιβιοτικά είναι ένα πολύτιμο όπλο στην ιατρική και για αυτό πρέπει να το χειριζόμαστε με προσοχή. Έτσι μόνο θα εξασφαλιστεί η καλύτερη θεραπεία για όλους, συμβάλλοντας συγχρόνως στη μείωση της αντίστασης στα αντιβιοτικά » τόνισε ο Γενικός Ιατρός και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην ΠΦΥ, κ. Στάθης Σκληρός. « Τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά μόνο ενάντια στις βακτηριακές λοιμώξεις και δεν βοηθούν στην ανάρρωση από λοιμώξεις που προκαλούνται από ιούς, όπως το κοινό κρυολόγημα ή η γρίπη λαιμό. Τα αντιβιοτικά δεν είναι παυσίπονα και δεν μπορούν να θεραπεύσουν κάθε ασθένεια» επεσήμανε ο κ.Σκληρός.

Η έκθεση στα αντιβιοτικά σχετίζεται με την ανάπτυξη βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά . Η συνολική λήψη αντιβιοτικών σε έναν πληθυσμό, καθώς και ο τρόπος κατανάλωσης των αντιβιοτικών, έχει αντίκτυπο στην αντοχή των βακτηρίων στα αντιβιοτικά.

Η Αντιμικροβιακή Αντίσταση (AMR) εμφανίζεται όταν τα βακτήρια, οι ιοί, οι μύκητες και τα παράσιτα δεν ανταποκρίνονται πλέον σε αντιμικροβιακούς παράγοντες. Ως αποτέλεσμα της αντίστασης στα φάρμακα, τα αντιβιοτικά και άλλοι αντιμικροβιακοί παράγοντες καθίστανται αναποτελεσματικοί και οι λοιμώξεις καθίστανται δύσκολο ή αδύνατον να αντιμετωπιστούν, αυξάνοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου, σοβαρής ασθένειας και θανάτου.

Την ίδια στιγμή, ενώ ο αριθμός των λοιμώξεων που οφείλονται σε βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά αυξάνεται, η ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών γίνεται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, καθώς πολλές φαρμακευτικές εταιρείες εγκαταλείπουν την έρευνα σε αυτόν τον τομέα, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους που συνεπάγεται η κλινική ανάπτυξη ενός νέου αντιβιοτικού.

Τα κεντρικά μηνύματα της φετινής Ευρωπαϊκής Ημέρας Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά, που διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι: «Μαζί στην Πρόληψη της μικροβιακής αντοχής. Ζητήστε Συμβουλή πριν πάρετε αντιβίωση. Η αποτελεσματική λειτουργία των αντιβιοτικών είναι η ευθύνη όλων».

Πηγή: dailypharmanews.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης