Τις προτάσεις των φαρμακευτικών διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιρειών του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Πασχάλης Αποστολίδης, κατά τη διάρκεια του 21ου Συνεδρίου Health World με τίτλο «Το Σύστημα Υγείας στην Εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης».
Όπως σημείωσε ο τ. πρόεδρος του ΣΦΕΕ και διευθύνων σύμβουλος της Abbvie, η Πολιτεία επέδειξε αδυναμία ανταπόκρισης στις πραγματικές ανάγκες του συστήματος και των ασθενών και αδυναμία ελέγχου της ζήτησης.
«Δυστυχώς η Ελλάδα αντιμετωπίζει ακόμα τα φάρμακα ως πηγή κόστους και όχι ως απαραίτητη προϋπόθεση εξασφάλισης της Δημόσιας Υγείας και ευημερίας και ως ένα κινητήριο μοχλό ανάπτυξης. Τα αποτελέσματα της υπέρβασης καλούνται να πληρώσουν πάντα οι φαρμακευτικές εταιρείες μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Και συνέχισε εκφράζοντας την αντίθεσή του με την απόφαση του υπουργείου Υγείας να δημιουργήσει προϋπολογισμό της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης δύο ταχυτήτων με φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) και λοιπά φάρμακα.
Ο κ. Αποστολίδης αναφέρθηκε στις προτάσεις του κλάδου για τη στήριξη του φαρμάκου και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
«Στόχος των παρεμβάσεων δεν πρέπει να είναι ο λογιστικός περιορισμός του clawback αλλά η δομική μείωση των υποχρεωτικών επιστροφών» εξήγησε. Για την ελάφρυνση των πρόσφατων μέτρων χρειάζεται:
– Ενιαίο σύστημα εξισορρόπησης υποχρεωτικών επιστροφών για όλα τα φάρμακα ανεξαιρέτως.
– Θέσπιση ανώτατου ορίου για τις υποχρεωτικές επιστροφές και αναγνώρισης της καινοτομίας στις διαπραγματεύσεις που γίνονται έλεγχος της υπερκατανάλωσης.
– Έλεγχος κατανάλωσης για να σταματήσουν να επιβαρύνονται οι εταιρείες με το κόστος αυξημένης κατανάλωσης.
– Αύξηση της χρηματοδότησης για το 2023 με βάση αυτό που επιτρέπει το ΑΕΠ της χώρας.
– Να σταματήσει η αναδρομική ισχύς των μέτρων.
Νωρίτερα στο βήμα ανέβηκε ο πρόεδρος της ΕΚΑΠΥ, Άρης Αποστόλου και αναφέρθηκε στις δράσεις που έχει αναλάβει η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας.
«Το μεγάλο project και η μεγάλη μεταρρύθμιση που ετοιμάζουμε στο χώρο της Υγείας είναι η Κεντρική Τιμολόγηση του Νοσοκομειακού Φαρμάκου» είπε αρχικά στην ομιλία του ο κ. Αποστόλου.
Σε αυτό μέσω ενός ψηφιακού συστήματος, όλες οι παραγγελίες που πραγματοποιούνται από τα νοσοκομεία θα εκτελούντα μέσω του ΕΚΑΠΥ.
Στόχος είναι η μείωση του εργασιακού φορτίου των λογιστηρίων των νοσοκομείων και η μείωση των ληξιπρόθρεσμων επιτυγχάνοντας έτσι μία βελτίωση και στους κεντρικούς δείκτες του γενικού λογιστηρίου.
Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, στα άμεσα σχέδια της ΕΚΑΠΥ είναι η εκκίνηση ενός project κωδικοποίησης για το σύνολο των υλικών και υπηρεσιών στο χώρο της Υγείας. Και μέσα στο 2022, θα ξεκινήσει τη λειτουργία του «Ηλεκτρονικό Σύστημα Καταγραφής Αναλώσεων», το οποίο θα συλλέγει τις απαιτούμενες πληροφορίες ψηφιακά και θα αποτελέσει η βάση για ένα καλύτερο προγραμματισμό προμηθειών.
Επιπλέον, με το νόμο 4958/22, δόθηκε η έγκριση σκοπιμότητας προμηθειών ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στην ΕΚΑΠΥ. Η ΕΚΑΠΥ σχεδιάζει ένα πλήρως ηλεκτρονικό σύστημα για την αποτύπωση των αιτημάτων των φορέων αλλά και την καταγραφή του υφιστάμενου εξοπλισμού με σκοπό τη δημιουργία ενός χάρτη Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού, ο οποίος θα αποτελέσει στη συνέχεια η μετεξέλιξη του Μητρώου Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού.
Η ΕΚΑΠΥ έχει επίσης αναλάβει την υλοποίηση έργων του Υπουργείου Υγείας, αξίας άνω των 140 εκατ. ευρώ. Μεταξύ αυτών είναι έργα:
Ιατροτεχνολογικός Εξοπλισμός Πρωτοβάθμιας Φροντίδας (αφορά 312 Κέντρα Υγείας).
Ιατροτεχνολογικός Εξοπλισμός Νοσοκομείων.
Προβολή υποέργων της Δράσης Δοξιάδης.
Τεχνική Βοήθεια του Υπ. Υγείας για την υλοποίηση του συνόλου των Δράσεων του RRF
Πηγή: ieidiseis.gr