Blog

Αρχική » Blog » Συνεντεύξεις / Αρθρογραφία » H ανάπτυξη ειδικών θεραπειών στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της GSK Ελλάδος

Blog

H ανάπτυξη ειδικών θεραπειών στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της GSK Ελλάδος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Άσθμα και την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Συστηματικού Ερυθηματώδους Λύκου μιλάει στο Iatropedia.gr ο κ. Σταύρος Οικονόμου, GSK Specialty Care & HIV Business Unit Head.
GSKΟ κ. Σταύρος Οικονόμου

Κύριε Οικονόμου, επιπροσθέτως της υψηλής δυναμικής της GSK στην ανάπτυξη και παραγωγή εμβολίων, η παρουσία της εταιρείας είναι εξίσου ισχυρή στην ανάπτυξη ειδικών φαρμάκων για την αντιμετώπιση σειράς νοσημάτων που δύναται να πλήττουν σοβαρά την υγεία του πληθυσμού. Ποια είναι η στρατηγική τοποθέτηση της εταιρείας;

Είμαστε μια παγκόσμια βιοφαρμακευτική εταιρεία με αποστολή να ενώσουμε την επιστήμη, την τεχνολογία και το ταλέντο ώστε να ξεπεράσουμε τις ασθένειες μαζί. Στόχος μας είναι να επηρεάσουμε θετικά την υγεία 2,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων μέχρι το τέλος του 2030, ενώ οι φιλοδοξίες μας για τους ασθενείς είναι τολμηρές και αντικατοπτρίζονται στις νέες δεσμεύσεις για ανάπτυξη και αλματώδη αλλαγή στην επίδοση μας.

Στο πλαίσιο αυτό εστιάζουμε στην ανάπτυξη και παραγωγή καινοτόμων εμβολίων και φαρμάκων, με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση νοσημάτων στις θεραπευτικές κατηγορίες των λοιμωδών νοσημάτων, του HIV, της ανοσολογίας/αναπνευστικού και της ογκολογίας/αιματολογίας, στις οποίες δραστηριοποιούμαστε.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τις θεραπευτικές κατηγορίες του αναπνευστικού, του HIV και της ανοσολογίας, στην GSK  πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να μπορούν να ζουν απαλλαγμένοι από τους περιορισμούς που προκαλούν τα αναπνευστικά νοσήματα.

Με γνώμονα αυτή μας την πεποίθηση, για περισσότερα από 50 χρόνια, μέσω της προαγωγής  της διαχείρισης του άσθματος και της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), βοηθάμε εκατομμύρια ανθρώπους με αναπνευστικές παθήσεις να αναπνέουν πιο εύκολα.

Παράλληλα, η GSK αποτελεί ηγέτιδα βιοφαρμακευτική εταιρεία στη θεραπεία και πρόληψη του ιού HIV, μέσω της ViiV Healthcare, της μοναδικής εξειδικευμένης φαρμακευτικής εταιρείας για τον HIV παγκοσμίως, η οποία μας ανήκει κατά πλειοψηφία.

Από το 1980 αλλάζουμε το τοπίο για τους ανθρώπους που ζουν με τον HIV, ενώ σήμερα στόχο μας αποτελεί η ελαχιστοποίηση της επίπτωσης του HIV στη ζωή των ανθρώπων.

Τέλος, η φιλοδοξία μας να βελτιώσουμε την κλινική εικόνα των ασθενών με Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο (ΣΕΛ) πηγάζει από την καινοτόμο έρευνά μας σχετικά με τον ρόλο που διαδραματίζουν τα Β-κύτταρα σε αυτοάνοσα νοσήματα.

Στις αρχές του μήνα, συγκεκριμένα στις 7 Μαΐου, εορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος. Ποια η συμβολή της GSK στην έγκαιρη αντιμετώπιση της νόσου;

H Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος αποτελεί βαρυσήμαντη αφορμή για την ανάδειξη της αξίας της ευαισθητοποίησης σχετικά με την πρόληψη και τη διαχείριση του άσθματος, υπενθυμίζοντας μας, παράλληλα, την ανάγκη περαιτέρω ενδυνάμωσης των ανθρώπων που πάσχουν από τη νόσο.

Η εν λόγω ενδυνάμωση μπορεί να προέλθει, μερικώς, μέσω της κατάλληλης εκπαίδευσης, με στόχο οι άνθρωποι που πάσχουν από άσθμα να είναι σε θέση να διαχειριστούν με το βέλτιστο δυνατό τρόπο τη νόσο τους – ενδεικτικά αναφέρω, μέσω του ελέγχου ανά τακτά χρονικά διαστήματα του άσθματός τους, συμπληρώνοντας το ειδικό Asthma Control Test και παρακολουθώντας το ACT score που προκύπτει από αυτό- αλλά και να μπορούν να αναγνωρίσουν πότε πρέπει να απευθυνθούν στον ιατρό τους.

Προς αυτή την κατεύθυνση υποστηρίζουμε με συνέπεια την κοινωνία και τις ομάδες ασθενών μέσω στοχευμένων και αποτελεσματικών εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης οι οποίες προάγουν την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών που δύνανται να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης του άσθματος.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία μας έλαβε πρόσφατα την απόφαση επανέναρξης της διεθνούς πρωτοβουλίας «ACT – DON’T REACT» της GSK στην Ελλάδα, μιας εκστρατείας με στόχο την ενίσχυση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού σχετικά με την συνολική διαχείριση και τον ορθό έλεγχο του άσθματος.

Στη GSK βρισκόμαστε στο πλευρό των ασθενών και των επαγγελματιών υγείας, προάγοντας τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης όλων των πνευμονολογικών νοσημάτων, παραμένοντας πιστοί στην πεποίθηση μας ότι όλοι μαζί μέσω του σωστού ελέγχου μπορούμε να καταπολεμήσουμε τις δυσάρεστες συνέπειες του άσθματος.

Επιπλέον, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λύκου στις 10 Μαΐου, η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και η Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος (EΡΕ-ΕΠΕΡΕ) υλοποιεί την ενημερωτική εκστρατεία «Γίνε φίλος με τον Λύκο», με την υποστήριξη της GSK. Πείτε μας δύο λόγια για την συμβολή της GSK στην εκστρατεία της ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ.

Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (ΣΕΛ) αποτελεί χρόνια πάθηση που προκαλεί φλεγμονή σε διάφορα μέρη του ανθρώπινου σώματος, με αποτέλεσμα την εμφάνιση διαφόρων και ποικίλων, ανά την περίπτωση, συμπτωμάτων.

Η αιτία που προκαλεί την ασθένεια δεν είναι γνωστή ωστόσο θεωρείται «αυτοάνοση», μιας και το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους ιστούς του οργανισμού μας λόγω της αλληλεπίδρασης διαφόρων παραγόντων, γενετικών, ορμονικών, περιβαλλοντικών αλλά και ψυχικών.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Συστηματικού Ερυθηματώδους Λύκου (ΣΕΛ), αναλαμβάνουμε δράσεις για την προώθηση της ενημέρωσης και της έρευνας, υποστηρίζοντας παράλληλα ενέργειες ανεξάρτητων επιστημονικών φορέων, με απώτερο στόχο την αύξηση της σχετικής ευαισθητοποίησης.

Πιστοί στη δέσμευσή μας, υποστηρίξαμε ενεργά την ενημερωτική εκστρατεία «Γίνε φίλος με τον Λύκο» της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και της Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδος με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού της χώρας σχετικά με τη νόσο καθώς και την ανάδειξη της σημασίας της έγκαιρης διάγνωσης από τον κατάλληλο ιατρό.

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή μας, θα θέλαμε να σας ζητήσουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εξελίξεις που αναμένουμε από το τμήμα ειδικών νοσημάτων (Specialty Care) της GSK, τα επόμενα χρόνια;

Στη GSK επικεντρωνόμαστε στο να ξεκλειδώσουμε την επιστήμη του ανοσοποιητικού συστήματος για να κατανοήσουμε πώς αντιδρά το ανθρώπινο σώμα, ενώ τα καινοτόμα φάρμακά μας βοηθούν εκατομμύρια ανθρώπους με ασθένειες του ανοσοποιητικού και του αναπνευστικού.

Παράλληλα, όπου είναι εφικτό, ενσωματώνουμε την ανατροφοδότηση που λαμβάνουμε από τους ασθενείς και τους επαγγελματίες υγείας στο πλαίσιο του σχεδιασμού των στρατηγικών μας.

Επιπλέον, συντηρούμε και ενισχύουμε σε διεθνές επίπεδο περισσότερες από 50 συνέργειες με φαρμακευτικές και βιοτεχνολογικές εταιρείες, κυβερνητικούς φορείς, ακαδημαϊκά ιδρύματα και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Παράλληλα υποστηρίζουμε περισσότερες από 200 κλινικές μελέτες σε όλο τον κόσμο, σημαντικό μέρος των οποίων αφορά υποψήφιες θεραπείες για την αντιμετώπιση ειδικών νοσημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, η GSK επενδύει διαρκώς στην αντιμετώπιση ειδικών νοσημάτων, τόσο σε διεθνές όσο και σε τοπικό επίπεδο, ενώ στο άμεσο μέλλον αναμένουμε να ανακοινωθούν νέα δεδομένα σχετικά με καινοτόμες θεραπείες προς όφελος των ασθενών και των συστημάτων υγείας.

Πηγή: iatropedia.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης