Blog

Αρχική » Blog » Έρευνες / Μελέτες » GSK: Θετικά αποτελέσματα στο εμβόλιο mRNA για την γρίπη

Blog

GSK: Θετικά αποτελέσματα στο εμβόλιο mRNA για την γρίπη

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η νέα τεχνολογία πρόκειται να αντικαταστήσει τα συμβατικά εμβόλια. Η δοκιμή της GSK μελέτησε μια σειρά σκευασμάτων mRNA σε ηλικιωμένους και νεότερους ενήλικες, για την αξιολόγηση των υποψηφίων εμβολίων που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις ανοσολογικές αποκρίσεις έναντι των στελεχών της γρίπης Α και Β, σε σύγκριση με το τρέχον πρότυπο περίθαλψης.

Τόσο στους νεότερους όσο και στους μεγαλύτερους ενήλικες, πληρούνταν προκαθορισμένα κριτήρια επιτυχίας. Τα ενδιάμεσα δεδομένα υποδηλώνουν ότι τα υποψήφια εμβόλια έχουν αποδεκτό προφίλ ασφάλειας και αντιδραστικότητας για όλα τα σκευάσματα mRNA που δοκιμάστηκαν.

Αυτά τα αποτελέσματα βασίζονται στην προηγούμενη δοκιμή φάσης ΙΙ και επιβεβαιώνουν ότι η πλατφόρμα mRNA προκαλεί ισχυρούς συνολικούς τίτλους αντισωμάτων, με αποδεκτό προφίλ ασφάλειας. Το πρόγραμμα εμβολίου mRNA της GSK κατά της εποχικής γρίπης, θα εξελιχθεί σε κλινική ανάπτυξη τελευταίου σταδίου.

Μεγαλύτερη προστασία

«Τα αποτελέσματα της μελέτης σηματοδοτούν σημαντική πρόοδο στο πρόγραμμα mRNA μας και αυτά τα δεδομένα υποστηρίζουν τη μετάβαση στην ανάπτυξη του τελευταίου σταδίου», όπως τονίζει ο Επιστημονικός Διευθυντής της GSK, Τόνι Γουντ, υπογραμμίζοντας πως «Σε τελική ανάλυση, στόχος μας είναι να αναπτύξουμε ένα νέο εμβόλιο, το καλύτερο στην κατηγορία του, που θα προσφέρει μεγαλύτερη προστασία στους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της περιόδου της γρίπης».

Η GSK υπέγραψε πρόσφατα μια νέα συμφωνία αδειοδότησης με την CureVac για να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο ανάπτυξης και της κατασκευής υποψήφιων εμβολίων κατά της γρίπης και της Covid-19. Η GSK συνεχίζει να αναπτύσσει και να βελτιστοποιεί τις δυνατότητές της στην κατηγορία mRNA μέσω επενδύσεων και συνεργασιών, συμπεριλαμβανομένης της βελτιστοποίησης αλληλουχίας με βάση το AI/ML, του σχεδιασμού και της κατασκευής νανοσωματιδίων.

Η τεχνολογία mRNA του πειραματικού εμβολίου αναπτύχθηκε αρχικά από την γερμανική CureVac, η οποία δεν κατάφερε να αναπτύξει εμβόλιο mRNA κατά της Covid-19 αλλά εξαγοράστηκε τον Ιούλιο από την GSK, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς εμβολίων.

Αρκετές φαρμακοβιομηχανίες προσπαθούν να επεκτείνουν τη χρήση της τεχνολογίας σε ασθένειες πέρα από την Covid-19 και η Moderna προηγείται στις κλινικές μελέτες σε σχέση με τη Pfizer, η οποία δοκιμάζει ένα διπλό εμβόλιο για κορωνοϊό και γρίπη.

Ανάλογο εμβόλιο ανέπτυξε και η γαλλική Sanofi, η οποία όμως ανακοίνωσε πέρυσι απογοητευτικά αποτελέσματα.

Πηγή: healthpharma.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης