Blog

Αρχική » Blog » Επιστημονικά και Προϊοντικά Νέα » Γιώργος Καπετανάκης: Οι ψηφιακές λύσεις μπορούν να βελτιώσουν την ογκολογική φροντίδα

Blog

Γιώργος Καπετανάκης: Οι ψηφιακές λύσεις μπορούν να βελτιώσουν την ογκολογική φροντίδα

Tη σημασία που έχει τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο η εφαρμογή μιας στρατηγικής για την αντιμετώπιση του καρκίνου, αξιοποιώντας τον ρόλο των νέων ψηφιακών εργαλείων και τεχνολογιών, ανέλυσε ο κ. Γ. Καπετανάκης πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ με την ομιλία του στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που πραγματοποιήθηκε με θέμα “Ευρωπαϊκή και Εθνική Στρατηγική για τον καρκίνο: Το ψηφιακό άλμα προς τη βελτίωση της ογκολογικής φροντίδας”.

Οπως ο ίδιος ανέφερε, πριν τέσσερα χρόνια η ΕΕ ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό σχέδιο κατά του καρκίνου, μια ολοκληρωμένη δομημένη πρόταση, η οποία συνοδεύεται από συγκεκριμένα χρηματοδοτικά και εκπαιδευτικά εργαλεία για τη στήριξη της έρευνας και την κατανόηση του καρκίνου, αλλά και την εκπαίδευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, συμπεριλαμβανομένων και των ασθενών με τελικό στόχο την εξασφάλιση της έγκαιρης, ισότιμης, καθολικής πρόσβασης όλων των Ευρωπαίων πολιτών στις βέλτιστες για αυτούς θεραπείες και ποιοτικές υπηρεσίες περίθαλψης και φροντίδας.

Σήμερα μετά και το πέρασμα της πανδημίας, έχει πλέον αναδειχθεί ξεκάθαρα ο κρίσιμος ρόλος της ψηφιακής επανάστασης, η οποία με τις δυνατότητες που παρέχει, αναμένεται να επηρεάσει καταλυτικά την αντιμετώπιση αλλά και τη φροντίδα του καρκίνου σε όλα τα επίπεδα. Οπως τόνισε, μέσω της υιοθέτησης ψηφιακών λύσεων, μπορούμε να γεφυρώνουμε γεωγραφικά εμπόδια, να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση σε εξειδικευμένη φροντίδα και να ενδυναμώσουμε τους ασθενείς με γνώσεις και εργαλεία ώστε να συμμετέχουν ενεργά στη φροντίδα του καρκίνου.

Η τηλεϊατρική και η εξ αποστάσεως παρακολούθηση, κατά τον κ. Γ. Καπετανάκη, έχουν τη δυνατότητα να αποτελέσουν μέρος της φροντίδας του καρκίνου, επιτρέποντας στους ασθενείς να λαμβάνουν συμβουλές, και να υποστηρίζονται χωρίς να μετακινούνται. Αυτό έχει άμεση επίπτωση στα συστήματα υγείας, καθώς μειώνει την επιβάρυνση και δίνει δυνατότητα πρόσβασης σε πληθυσμούς που είτε δεν δύνανται να μετακινηθούν, είτε βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές όπως νησιά.

Επιπλέον, η πολλά υποσχόμενη τεχνητή νοημοσύνη, συντελεί στη βελτίωση της έγκαιρης ανίχνευσης, της πρόγνωσης, αλλά και του σχεδιασμού θεραπείας. Αξιοποιώντας, κατά τον ίδιο, τα big data και τη δευτερογενή ανάλυση των δεδομένων, μπορούμε να εντοπίσουμε μοτίβα, να αναπτύξουμε μοντέλα πρόβλεψης και να ξεκλειδώσουμε πολύτιμες πληροφορίες που μπορούν να οδηγήσουν σε πιο ακριβείς και αποτελεσματικές παρεμβάσεις.

“Μιλάμε λοιπόν για ένα ψηφιακό άλμα το οποίο αναμένεται να επεκταθεί και στην ενδυνάμωση των ασθενών. Οι εφαρμογές για κινητές συσκευές, οι φορητές συσκευές και οι διαδικτυακές πλατφόρμες προσφέρουν στους ασθενείς πληθώρα πόρων, όπως εκπαιδευτικό υλικό, ανιχνευτές συμπτωμάτων και δίκτυα υποστήριξης.” επεσήμανε ο ίδιος στην ομιλία του.

Ομως, οι προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας είναι πολλές. Η προστασία των δεδομένων, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και η δίκαιη πρόσβαση σε ψηφιακές λύσεις βρίσκονται ήδη στην πρώτη γραμμή, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι ευάλωτοι πληθυσμοί, δεν θα μείνουν πίσω σε αυτήν την ψηφιακή επανάσταση.

Παράλληλα με την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας, ανοίγονται νέες δυνατότητες για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη προγραμμάτων έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου, την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας και ασφάλειας των ασθενών, αλλά και το σχεδιασμό νέων καινοτόμων θεραπευτικών προσεγγίσεων.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, τόνισε την αναγκαιότητα να έρθουν πιο κοντά η ευρωπαϊκή με την εθνική μας πρακτική, να δημιουργήσουμε συνέργειες, να συνθέσουμε οπτικές και να επιταχύνουμε τις εξελίξεις στην ογκολογική περίθαλψη, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που μας δίνει η νέα ψηφιακή εποχή.

Πηγή: iatronet.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης