Blog

Αρχική » Blog » Συνεντεύξεις / Αρθρογραφία » Γιώργος Αλαφούζος: «Οι ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές, έχουν σταθερό ύψος τιμολόγησης και υπόκεινται σε δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό παρακράτησης»

Blog

Γιώργος Αλαφούζος: «Οι ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές, έχουν σταθερό ύψος τιμολόγησης και υπόκεινται σε δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό παρακράτησης»

Οι ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές, παρότι συμβάλλουν σημαντικά στη θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενών με ψυχικές παθήσεις, αποδεδειγμένα είναι ο πλέον αδικημένος κλάδος μεταξύ των παρόχων υγείας, όπως τονίζει σε συνέντευξή του στο Health Daily o Γιώργος Αλαφούζος, πρόεδρος της Ένωσης Ψυχιατρικών Κλινικών Ελλάδος. Όπως επισημαίνει, οι ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές υπόκεινται σε μεγαλύτερο μεσοσταθμικό ποσοστό rebate και συνδυαστικά μεγαλύτερη συνολική παρακράτηση, ως απόρροια της υποβολής τους στον ΕΟΠΥΥ, η οποία έχει σταθερή διακύμανση και κατά προέκταση σταθερή διακύμανση στο ποσοστό Clawback.

Πώς λειτούργησαν και λειτουργούν οι ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας; Αντιμετωπίσατε προβλήματα και εάν ναι, ποια είναι αυτά;

Από την πρώτη στιγμή ενημερώσαμε αρμοδίως πως πρέπει απαραιτήτως να δοθούν εξειδικευμένες οδηγίες για τις κλινικές μας, για τους εξής λόγους:

Α. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται στις κλινικές μας, δεν είναι συνεργάσιμοι κατά συντριπτική πλειοψηφία, συνεπώς η χρήση μάσκας είναι αδύνατη, η αποφυγή συνωστισμού είναι τρομακτικά δύσκολη και η χρήση μέτρων ατομικής υγιεινής επίσης δύσκολη.

Β. Σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος, η δυνατότητα περιορισμού της διασποράς, λόγω των όσων ανέφερα προηγουμένως, θα ήταν σχεδόν αδύνατη, ενώ παράλληλα η διαχείριση ασθενών μας σε τμήματα covid των νοσοκομείων θα ήτο τρομακτικά δύσκολη, ιδιαίτερα λόγω έλλειψης αντίστοιχης εμπειρίας από το προσωπικό των νοσοκομείων.

Για τους παραπάνω λοιπόν λόγους, ζητήσαμε εξειδικευμένες οδηγίες, όμως καθόλη την διάρκεια της πανδημίας, ακροβατούσαμε μεταξύ των οδηγιών για τις κλινικές και τα νοσοκομεία και τις οδηγίες για τις μονάδες ψυχικής υγείας. Η κάθε κλινική με την επιτροπή ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων καλείτο να ερμηνεύει κάθε φορά τα σωστά μέτρα που έπρεπε να τηρήσει. Πέραν αυτού και παρότι δόθηκε από το Υπουργείο Υγείας η δυνατότητα να προμηθευόμαστε rapid τεστ από την εκάστοτε περιφέρεια, ουδέποτε συνέβη αυτό και επωμιστήκαμε όλο το οικονομικό βάρος των τεστ του προσωπικού και των ασθενών μας εμείς.

Τέλος, οφείλω να σημειώσω πως σε αντίθεση με άλλων ειδικοτήτων κλινικές, πολλές κλινικές – μέλη μας που είχαν κρούσματα, τόσο σε προσωπικό όσο και σε ασθενείς, δημιούργησαν τμήματα covid εσωτερικά και διαχειρίστηκαν τα κρούσματα τους όσο μπορούσαν, ώστε να μην επιβαρύνουν το ΕΣΥ.

Πώς αντιμετωπίζετε ως κλάδος το θέμα της επιβολής clawback και rebate;

Όπως έχουμε ενημερώσει και το Υπουργείο, αναφορικά με τα μέτρα αυτά, αποδεδειγμένα είμαστε ο πλέον αδικημένος κλάδος. Από το 2013 έχουμε πάρει μια αύξηση μόνο 11% στον συνολικό μας προϋπολογισμό, όταν κατά μέσο όρο οι υπόλοιπες κατηγορίες παρόχων έχουν πάρει αυξήσεις της τάξεως του 25-30% και περισσότερο. Και ο λόγοι είναι ότι:

Α. ως κλάδος έχουμε σταθερή διακύμανση τιμολόγησης, το οποίο προκύπτει από την πληρότητα μας και οι υποβολές μας στον ΕΟΠΥΥ έχουν σταθερή διακύμανση, πολύ μικρή, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν μεγάλες αυξήσεις του clawback από μήνα σε μήνα.

Β. Έχουμε το μεγαλύτερο μεσοσταθμικό ποσοστό rebate, γεγονός που οδηγεί συνδυαστικά σε μεγαλύτερη παρακράτηση συνολικά σε σύγκριση με τους υπόλοιπους παρόχους. Για παράδειγμα αν μια ψυχιατρική κλινική υπέβαλε 100 χιλ € τον Σεπτέμβριο του 2021, θα είχε παρακράτηση rebate 18% ενώ μια γενική κλινική με αντίστοιχη υποβολή θα είχε rebate 3,8% και ένα ΚΑΑ 5%.

Για τους παραπάνω λόγους αλλά και για πολλούς επιπλέον έχουμε αιτηθεί επανειλημμένα από το Υπουργείο μια ενίσχυση του προϋπολογισμού μας, η αίτηση μας όμως αυτή έχει πέσει στο κενό.

Γ. Αφαιρουμένης της συμμετοχής των ασφαλισμένων στην δαπάνη νοσηλείας, οι κλινικές μας υποβάλλουν το 90% της δαπάνης στον ΕΟΠΥΥ ενώ οι υπόλοιποι πάροχοι υγείας το 70%.

Με απλά μαθηματικά λοιπόν ως κλάδος δεχόμαστε συνδυαστικά μεγαλύτερο ποσοστό παρακράτησης σε μεγαλύτερο ποσοστό υποβολής διαχρονικά.

Οι ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές παρέμεναν τα τελευταία χρόνια εκτός του νομοθετικού πλαισίου για τις ακούσιες νοσηλείες. Με την υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 11 Νοεμβρίου 2021, επιτρέπεται πλέον η ακούσια νοσηλεία σε ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές. Θα θέλαμε να σχολιάσετε αυτή την αποφαση.

Η ΥΑ αυτή έχει ανακουφίσει πολλές οικογένειες. Παρά τα όποια προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν, έχουν ήδη δρομολογηθεί κάποιες ακούσιες νοσηλείες σε κλινικές – μέλη της ένωσης μας και έτσι έχει ικανοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα, όχι μόνο δικό μας αλλά κυρίως των οικογενειών των ασθενών μας καθώς επίσης και του προσωπικού των δημόσιων δομών.

Πώς κρίνετε τη σχέση με τον ΕΟΠΥΥ ως πάροχο; Η αποπληρωμή των οφειλομένων ποσών σε νοσήλια γίνεται κανονικά ή συνεχίζονται οι καθυστερήσεις του παρελθόντος;

Ο ΕΟΠΥΥ έχει βελτιώσει πολύ την λειτουργία του από το 2015 και μετά. Έχει επεκτείνει την μηχανογράφησή του και λόγω αυτού έχει μειώσει κατά πολύ τους χρόνους των πληρωμών. Ο κύριος λόγος για αυτό ήταν η συμμετοχή μας ως κλάδου στον σχεδιασμό των διαδικασιών υποβολής και εκκαθάρισης όπως επίσης και στην διαβούλευση για τον ΕΚΠΥ του οργανισμού.

Το ημερήσιο κλειστό νοσήλιο των 41,97€ (+ έως 8€ για φαρμακευτική δαπάνη) για νοσηλεία σε ιδιωτικές ψυχιατρικές δομές της χώρας μας κρίνεται εξαιρετικά χαμηλό, τόσο σε σύγκριση με την αντίστοιχη δαπάνη στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., όσο και σε σύγκριση με τις πρόσφατες ανατιμήσεις βασικών αγαθών, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα κ.ά. Έχετε κάνει προτάσεις για αναβάθμισή του στους αρμόδιους φορείς;

Ο όποιος εξορθολογισμός του νοσηλίου πρέπει να συνοδεύεται από εξορθολογισμό του προϋπολογισμού. Η αυτόνομη αύξηση του νοσηλίου απλώς θα εκτοξεύσει το clawback και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη δυσχέρεια από την ήδη υπάρχουσα. Είναι όμως σίγουρο πως το νοσήλιο αυτό δεν καλύπτει το κόστος νοσηλείας των ασθενών μας. Συνεπώς αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει να εισπράττουμε 18€!

Έχετε κάνει παρεμβάσεις σχετικά με το θέμα της υπαγωγής των ιδιωτικών ψυχιατρικών κλινικών στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ (24%);

Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα από το Υπουργείο Υγείας την μετάβαση στον μειωμένο συντελεστή του 13% ή ακόμη καλύτερα στον υπερμειωμένο συντελεστή του 6%. Είναι επιεικώς απαράδεκτο να υποχρεούνται οι ασθενείς μας, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις υπόκεινται σε μακρές νοσηλείες, να επιβαρύνονται με τον αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ, σαν να αγοράζουν είδη πολυτελείας και παράλληλα να υπόκεινται σε χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ επιχειρήσεις χορού!!!! Το αίτημα αυτό είναι καθολικό, από όλους τους παρόχους υπηρεσιών υγείας οι οποίοι γινόμαστε μπαλάκι ανάμεσα στο Υπουργείο Υγείας και στο Οικονομικών.

Πηγή: healthdaily.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

KΛΕΙΣΙΜΟ
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης

ΣΥΝΔΕΣΗ

KΛΕΙΣΙΜΟ

Scroll To Top
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.