Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Γιατί το clawback των Ιατροτεχνολογικών προϊόντων ανέβασε στα κάγκελα τους φαρμακοποιούς;

Blog

Γιατί το clawback των Ιατροτεχνολογικών προϊόντων ανέβασε στα κάγκελα τους φαρμακοποιούς;

Το νέο χαράτσι και συγκεκριμένα η απόφαση του ΕΟΠΥΥ να μετακυλήσει το clawback (αναγκαστικές επιστροφές) των ιατροτεχνολογικών προϊόντων από τις εισαγωγικές εταιρείες στα φαρμακεία ήταν όπως φαίνεται η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι των φαρμακοποιών. Εξαιτίας αυτού, οι φαρμακοποιοί της Αθήνας, αποφάσισαν να προχωρήσουν στη διακοπή της δωρεάν χορήγησης των self test από την 19η Ιουνίου .

Απόφαση η οποία είχε γνωστοποιηθεί δύο ημέρες νωρίτερα (14/6/2021) όταν ο ΦΣΑ με ανακοίνωσή του μιλούσε για μη αξιόπιστη κυβέρνηση που δεν τηρεί τις δεσμεύσεις όπως την υπογραφή για τη διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους. Ενα άλλο μεγάλο μέτωπο που παραμένει ανοιχτό..

Όπως αναφέρεται πάντως στην τελευταία ανακοίνωση του Συλλόγου, ο ΦΣΑ οδηγήθηκε στην απόφαση της διακοπής διάθεσης αυτοδιαγνωστικών τεστ, καθώς “εξ αρχής είχε σοβαρές επιφυλάξεις για την αξιοπιστία των self tests”, αλλά και η κυβέρνηση αντί να επιβραβεύσει τις προσπάθειες των φαρμακοποιών “βάζει και καινούργιο χαράτσι”, να μετακυλήσει το claw back των ιατροτεχνολογικών προϊόντων από τις εισαγωγικές εταιρείες στα φαρμακεία”.

Πού κυμαίνεται το clawback στα ιατροτεχνολογικά

Καταρχήν, επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, είναι μία κατηγορία που αν και παίζει  ως ποσοστό επί του τζίρου από φαρμακείο σε φαρμακείο, ωστόσο δεν είναι σε κανένα σημείο ευκαταφρόνητη και σε όλα πιάνει διψήφιο ποσοστό. Αρα με το νέο χαράτσι ουσιαστικά μιλάμε για ακόμη μεγαλύτερη συμπίεση στα ταμειακά διαθέσιμα των φαρμακείων.

Ανάλογα με το είδος και με βάση τα στοιχεία του 2019 που έχουμε στη διάθεσή μας -το clawback του 2020 έχει βγει μόνο το πρώτο εξάμηνο- κυμαίνεται από 5% και φτάνει μέχρι και 20% περίπου.

Συγκεκριμένα στα σκευάσματα Ειδικής Διατροφής είναι στο 8%, στα επιθέματα ξεπερνά το 19%,στα λοιπά αναλώσιμα υλικά  (π.χ. τραχειοστομίες) διαμορφώνεται στο 6%, στα οστομικά υλικά φτάνει στο 5%, ενώ στα υλικά για τον διαβήτη ξεπερνά το 15%.

Πηγή: iatronet.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

Sign in

No account yet?

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Start typing to see posts you are looking for.