Blog

Αρχική » Blog » Συνεντεύξεις / Αρθρογραφία » Γιατί πρέπει να ανανεωθεί η λίστα των βιοδεικτών του ΕΟΠΥΥ

Blog

Γιατί πρέπει να ανανεωθεί η λίστα των βιοδεικτών του ΕΟΠΥΥ

Αυτή τη στιγμή ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει ελάχιστους από τους βιοδείκτες που βρίσκονται σε χρήση. Η ενημέρωση της λίστας των βιοδεικτών από τον ΕΟΠΥΥ πρώτη και τελευταία φορά έγινε το 2014 και έκτοτε έχουν ενταχθεί πολλοί νέοι βιοδείκτες στην κλινική πράξη, αλλά όχι στη χώρα μας, δηλώνει στο DailyPharmaNews ο MSc, MBA, PhDc, Βιοχημικός Νίκος Τσούλος, αναφερόμενος σε αυτές τις σημαντικές μοριακές εξετάσεις που κύριους στόχους έχουν την πρώιμη διάγνωση, την πρόβλεψη ανταπόκρισης στη θεραπεία και την αποδοτικότερη διαχείριση του ασθενούς.

Ο κ. Τσούλος μιλά στο DailyPharmaNews, με αφορμή την ομιλία του στο 7th Health Innovation Conference, «Το παρόν και το μέλλον των βιοδεικτών στο σύστημα υγείας της Ελλάδας» όπου είχε εξηγήσει ότι ενώ σήμερα υπάρχουν περίπου 150 γονιδιακοί στόχοι που ανταποκρίνονται σε 750 φάρμακα και θα αναπτυχθούν μέσα στα επόμενα 10 έτη, στην Ελλάδα και στο ΕΣΥ βιώνουμε μια τεράστια πολυπλοκότητα και έχουμε επιλέξει κάποιους βιοδείκτες με κάποιες ενδείξεις, χωρίς όμως να έχουν ανανεωθεί εδώ και χρόνια. «Ενδεικτικό είναι ότι μετά από προσπάθειες καλύπτονται στη χώρα μας εξετάσεις για δυο γονίδια που συνδέονται με τον καρκίνο μαστού, ενώ πλέον η τεχνολογία επιτρέπει ανάλυση για πολλά περισσότερα γονίδια».

Οι βιοδείκτες, αναφέρει ο κ. Τσούλος στο DailyPharmaNews, είναι εξετάσεις που γίνονται και στο αίμα και στον ιστό και θα έλεγε κανείς ότι αποτελούν «κόκκινες σημαίες» που βρίσκουμε εμείς οι μοριακοί βιολόγοι στο εργαστήριο και μας δίνουν πληροφορίες για το ποια είναι η καταλληλότερη θεραπεία για τους ασθενείς.

 Μοριακή εξέταση ανιχνεύει σε πρώιμο στάδιο τον καρκίνο παγκρέατος -Άνω του 80% τα ποσοστά επιβίωσης

H τεχνολογία των βιοδεικτών εστιάζεται στην ογκολογία, την καρδιολογία και τη νευρολογία, πεδία που σε κάποιες περιπτώσεις ενυπάρχουν δισίατες νόσοι. Ωστόσο με αυτές τις εξετάσεις μπορούν να ανιχνευθούν εγκαίρως, κοστίζοντας φθηνά όχι μόνο τη ζωή του ασθενούς, αλλά και στο σύστημα υγείας. Προς επίρρωσίν τούτου ο κ. Τσούλος φέρνει παράδειγμα τον καρκίνο του παγκρέατος, έναν πολύ επικίνδυνο καρκίνο, με κόστος άνω των 120.000 ευρώ ανά ασθενή για τη διαχείρισή του, όπως και υψηλά ποσοστά θνησιμότητας. «Η διάγνωση σήμερα είναι μετασυμπτωματική και όχι προσυμπτωματική, και η μη έγκυρη διάγνωση έχει ως αποτέλεσμα πολύ χαμηλά ποσοστά 5ετους επιβίωσης, της τάξης του 3%. Οι περισσότεροι διαγιγνώσκονται όταν πλέον ο καρκίνος είναι σε μεταστατικό στάδιο. Υπάρχει όμως μία μοριακή εξέταση που με μια απλή αιμοληψία, μπορεί να διαγνώσει προσυμπτωματικά τον καρκίνο του παγκρέατος ή σε αρκετά πρώιμο στάδιο, καθιστώντας τη θεραπεία πολύ πιο αποτελεσματική και με τα ποσοστά 5ετούς επιβίωσης να ξεπερνούν το 80%».

 Πρέπει να δημιουργηθεί επιτροπή αξιολόγησης βιοδεικτών

Όπως τονίζει ο ειδικός θα πρέπει να δημιουργηθεί επιτροπή αξιολόγησης βιοδεικτών, καθότι η εν λόγω τεχνολογία είναι καλπάζουσα. Πρόταση άλλωστε  που έχει καταθέσει ήδη ο Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Εργαστήριο Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Κώστας Αθανασάκης για τη δημιουργία ρυθμιστικού πλαισίου για την Αξιολόγηση και Αποζημίωση Βιοδεικτών στην Ελλάδα. Όπως έχει κατ επανάληψιν επισημάνει  ο κ. Αθανασάκης, αποτελεί επιτακτική ανάγκη να θεσπιστεί μια διαδικασία αξιολόγησης και έγκρισης των βιοδεικτών, δεδομένης της σημασίας τους για τον καθορισμό της θεραπείας, σε μια εποχή εξατομίκευσης των θεραπειών.

Στο 7th Health Innovation Conference, επισήμανε μάλιστα ότι στη χώρα μας απουσιάζει ένας κεντρικός σχεδιασμός και μια στρατηγική αξιοποίησης των βιοδεικτών ως εργαλείων βελτίωσης της κλινικής αποτελεσματικότητας και αύξησης της οικονομικής αποδοτικότητας του συστήματος υγείας.

Στην εμφανή απώλεια πόρων από την έλλειψη πολιτικής για τους βιοδείκτες πάντως αναφέρθηκε στο ίδιο συνέδριο και ο Πρόεδρος Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Νίκος Δέδες, σημειώνοντας ότι η χώρα μας πρέπει να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς και να υπάρχει σχεδιασμός  με ξεκάθαρες διαδικασίες και έλεγχο. Στην διαδικασία αξιολόγησης η Επιτροπή για τους βιοδείκτες, είπε ο κ. Δέδες, θα πρέπει να μπορεί να προσκαλεί και ασθενείς της θεραπευτικής κατηγορίας και επιστήμονες να γνωμοδοτούν. Ο ΕΟΠΥΥ θα εκκινήσει τη διαπραγμάτευση επεκτείνοντας στον ορίζοντα των υπαρχόντων και θα ρυθμίσει το πως θα ενταχθούν οι επόμενοι βιοδείκτες ενώ θα επικυρωθεί χρονοδιάγραμμα και αναμένεται να εγκριθεί η πρόταση διαβεβαίωσε στο ίδιο συνέδριο, ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Συμβάσεων Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Νίκος Κικίλιας.

Πηγή: dailypharmanews.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης