Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Γιατί «πάγωσαν» οι δωρεάν εξετάσεις στους πολίτες για καρκίνο τραχήλου μήτρας, παχέος εντέρου και καρδιαγγειακά

Blog

Γιατί «πάγωσαν» οι δωρεάν εξετάσεις στους πολίτες για καρκίνο τραχήλου μήτρας, παχέος εντέρου και καρδιαγγειακά

Μπορεί η κυβέρνηση να διαφήμισε δεόντως τις δωρεάν εξετάσεις τους πολίτες με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, όμως ακόμη κι αυτές «πάγωσαν». Το πολυδιαφημισμένο φιλόδοξο πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» για δωρεάν προληπτικό έλεγχο σε χιλιάδες πολίτες, έχει διακοπεί λόγω προβλημάτων στην οργάνωση από το υπουργείο Υγείας, όπως λένε πληροφορίες στο HealthReport.gr.

Παρότι είχε ανακοινωθεί από τον περασμένο Νοέμβριο ότι προχωρούν άμεσα δωρεάν εξετάσεις και για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καρκίνο του παχέος εντέρου και για τα καρδιαγγειακά, ακόμη η διαδικασία είναι «κολλημένη».

Μάλιστα επρόκειτο να προωθηθεί νέα νομοθετική ρύθμιση ώστε να επιλυθούν κάποια τεχνικά προβλήματα του προγράμματος όπως θέματα αποζημίωσης κ.α. με δεδομένο ότι τροποποιήθηκε και το πρόγραμμα του RRF, όπως λένε πληροφορίες του HealthReport.gr, αλλά ακόμη και σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία κίνηση από το υπουργείο Υγείας.

Η διαδικασία είχε ξεκινήσει με δωρεάν μαστογραφίες μέσα από τις οποίες είχαν
εντοπιστεί ευρήματα σε πάνω από 7.697 γυναίκες, κατά τη δήλωση του υπουργείου Υγείας. Ωστόσο και αυτή η παροχή επί της ουσίας δεν ολοκληρώθηκε.

Και αυτό διότι δεν είχε αυτοματοποιηθεί το ψηφιακό σύστημα ώστε οι γυναίκες με ευρήματα στο μαστό, να ενημερωθούν μέσω sms άμεσα για να πραγματοποιήσουν νέα επίσκεψη σε εξειδικευμένο γιατρό για περαιτέρω έλεγχο.

Αποτέλεσμα είναι όμως, όπως τονίζουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, να καταγράφεται χαμηλή επισκεψιμότητα σε γιατρούς μετά τα ευρήματα, στο επίσημο ψηφιακό σύστημα του υπουργείου Υγείας.

Άλλωστε οι ενδιαφερόμενες θα έπρεπε οι ίδιες να βρούνε γιατρό μέσα από τις ιστοσελίδες του υπουργείου Υγείας ώστε να εξετασθούν περαιτέρω και να καλυφθεί οικονομικά ο κλινικός έλεγχος.

Εκτιμάται πάντως ότι μπορεί οι γυναίκες που βρέθηκαν με πρόβλημα μετά τη μαστογραφία, να επέλεξαν δικό τους γιατρό ο οποίος δεν κατέγραψε την επίσκεψη ώστε να ενσωματωθεί στο σύστημα του ΕΟΠΥΥ.

Ωστόσο η πλημμελής αυτή οργάνωση του προγράμματος δωρεάν εξετάσεων οδήγησε στο να μην μπορεί να αποτυπωθεί η πραγματική εικόνα υγείας των γυναικών οι οποίες υπεβλήθησαν στις δωρεάν μαστογραφίες.

Εξάλλου ο βασικός στόχος είναι να γίνει screening του πληθυσμού, όπως συχνά πυκνά έλεγε η αρμόδια τότε Γενική Γραμματέας και νυν αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Να σημειωθεί ότι με βάση το σχέδιο από το Ταμείο Ανάκαμψης, στην Υγεία θα δοθούν 1,486 δις ευρώ προκειμένου να βελτιωθούν οι υποδομές στα νοσοκομεία, να ψηφιοποιηθούν υπηρεσίες υγείας, να γίνει η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και μεταξύ άλλων να δημιουργηθεί σύστημα κατ΄ οίκον νοσηλείας και περίθαλψης.

Στο ποσό αυτό είναι ενταγμένα και 254 εκατ. ευρώ για το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας «ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ», που περιλαμβάνει και τις δωρεάν εξετάσεις στον πληθυσμό.Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.

Πηγή: healthreport.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης