Ο εμβολιασμός έχει «μεγάλη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια» τονίζει, εκ νέου, ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας. Αρκεί όμως για να «τελειώσει» η πανδημία; Η απάντηση του καθηγητή.
Ο μαζικός, και γρήγορος, εμβολιασμός κατά της Covid-19 μπορεί να «τελειώσει» την πανδημία αλλά όχι το σύνολο των συνεπειών της στη δημόσια υγεία, σύμφωνα με ανάρτηση του καθηγητή Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και υπεύθυνου του Τμήματος Θρόμβωσης στο Νοσοκομείο Tenon στο Παρίσι Γρηγόρη Γεροτζιάφα. Όπως έγραψε ο ίδιος στο Facebook:
«Η ανάλυση των δεδομένων από τον μαζικό εμβολιασμό στο Ισραήλ οδηγεί στα εξής συμπεράσματα:
1. Έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια. Δηλαδή προλαμβάνει την νόσηση στους εμβολιασμένους πολίτες. Άρα, επιβεβαιώνονται τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών. Ο εμβολιασμός είναι αποτελεσματικός και ασφαλής.
2. Ο μαζικός και γρήγορος εμβολιασμός ελαττώνει την μετάδοση του ιού στους ανεμβολίαστους πολίτες. Σε επίπεδο κοινότητας, για κάθε 20% των πολιτών που εμβολιάζονται ο αριθμός των θετικών tests στους ανεμβολίαστους πολίτες μειώνεται κατά 2 φορές. Δηλαδή διακόπτεται η αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Άρα πέφτει η νοσηρότητα και η θνητότητα στο σύνολο του πληθυσμού της κοινότητας.
Η μελέτη έγινε σε πληθυσμό που εμβολιάστηκε με Pfizer. Ωστόσο, η διακοπή της μετάδοσης του ιού στους ανεμβολίαστους είναι παράγωγο της αποτελεσματικότητας του εμβολίου και δεν σχετίζεται με τον τύπο του εμβολίου (mRNA, qδενοϊός ή αδρανοποιημένος ιός κλπ). Τα ερωτήματα είναι:
1. Φτάνει ο εμβολιασμός. μαζικός και γρήγορος για να τελειώσει η πανδημία; Ναι, η πανδημία τελειώνει αν επιτευχθεί το τείχος ανοσίας και εφαρμόζεται αυστηρή επιδημιολογική επιτήρηση… Τότε μετατρέπεται σε επιδημία.
2. Φτάνει ο εμβολιασμός για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της λοίμωξης στην δημόσια υγεία; Όχι, επειδή θα συνεχίσουμε να έχουμε επιδημικά κύματα για λόγους που έχουμε αναλύσει εκτενώς. Το COVID-19 είναι ένα σοβαρό νόσημα που θα το έχουμε για πολλά χρόνια.
Η αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της στην δημόσια υγεία και την κοινωνική ζωής βασίζεται σε 3 άξονες:
- Πρόληψη: Μαζικός και γρήγορος εμβολιασμός – επιδημιολογικής επιτήρηση
- Διάγνωση: Έγκαιρη διάγνωση και προστασία των ασθενών που βρίσκονται σε κίνδυνο να παρουσιάσουν σοβαρό COVID-19
- Έγκαιρη θεραπεία σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης πριν εξελιχθεί η νόσος σε βαριά μορφή
Και οι τρεις άξονες πρέπει να αναπτύσσονται ταυτόχρονα και συνιστούν τις δράσεις του Κράτους Πρόνοιας για την συνολική αντιμετώπισης της πανδημίας».
Πηγή: ieidiseis.gr