Blog

Αρχική » Blog » Επιχειρηματικά Νέα » Γεωργιάδης: Στα 3,1 δισ. η φαρμακευτική δαπάνη το 2024

Blog

Γεωργιάδης: Στα 3,1 δισ. η φαρμακευτική δαπάνη το 2024

Αυξημένη κατά €450 εκατ. θα είναι η φαρμακευτική δαπάνη το 2024 έναντι του 2023 διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση μειώνει την επιβάρυνση του προϋπολογισμού και ταυτόχρονα μετακυλύει το κόστος στις πλάτες των πολιτών.

Ο υπουργός Υγείας που απάντησε χθες στη Βουλή σε ερώτηση σχετική με το πλαφόν των 3 ευρώ στην επιπλέον επιβάρυνση για τα γενόσημα φάρμακα, τόνισε πως είναι «ψευδές ότι μειώνεται η φαρμακευτική δαπάνη, καθώς η δαπάνη για φαρμακεία και νοσοκομεία το 2023 ήταν 2.600.000.000 ευρώ και η αντίστοιχη πρόβλεψη του προϋπολογισμού για το 2024 ανέρχεται σε 3.150.000.000 ευρώ.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε μάλιστα ότι η συγκεκριμένη δαπάνη θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια ανάλογα με την αύξηση του ΑΕΠ για δύο κυρίως λόγους: πρώτον, γιατί ο πληθυσμός στην Ελλάδα γηράσκει και δεύτερον, γιατί τα καινοτόμα φάρμακα είναι πολύ πιο ακριβά από τα συμβατικά. Γι’ αυτό, πρόσθεσε ο υπουργός «όλα τα κράτη, και η Ελλάδα, αυτό που προσπαθούν είναι να εξοικονομίσουν χρήματα ωθώντας τους πολίτες σε γενόσημα φάρμακα καθημερινής χρήσεως, για να μείνουν περισσότερα χρήματα για την αγορά και διάθεση των ακριβότερων φαρμάκων».

Όσον αφορά την επιπλέον επιβάρυνση των τριών ευρώ ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι «από τα περίπου 2.400 συνολικά γενόσημα φάρμακα που κυκλοφορούν, στα 2.100 περίπου, οι διαφορές που προέκυψαν ήταν πάρα πολύ μικρές. Το πλαφόν των τριών ευρώ τέθηκε στις στατίνες και στα φάρμακα για ψυχιατρικές νόσους που διαπιστώθηκε ότι υπήρχε μια μεγάλη αύξηση.

Με υπογραφή Πλεύρη και Χρυσοχοΐδη οι αυξήσεις

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε μάλιστα στην τοποθέτησή του στη Βουλή ότι ο ίδιος δεν είχε καμία ανάμειξη για την αύξηση των ποσών που κλήθηκαν να καταβάλουν οι ασθενείς από τις αρχές Φεβρουαρίου καθώς όλα είχαν προνομοθετηθεί από τους κ.κ. Πλεύρη και Χρυσοχοΐδη. Σημείωσε όμως κατηγορηματικά ότι οι παρεμβάσεις των δύο υπουργών ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς έπρεπε να διορθώσουν την αναποτελεσματική – όπως αποδείχθηκε – πολιτική που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018 για την προώθηση των γενοσήμων.

Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι «ο ΕΟΠΥΥ αποζημίωνε από το 2012 που ιδρύθηκε, έως το 2018, με τον τρόπο που αποζημιώνει και σήμερα, δηλαδή το φθηνότερο γενόσημο ανά θεραπευτική κατηγορία. Το 2018, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στα πλαίσια υποστήριξης της πολιτικής διεισδύσεως των γενοσήμων φαρμάκων άλλαξε τον τρόπο αποζημίωσης και αποζημίωνε όλη την διαφορά τιμής, ανεξαρτήτως της τιμής του γενόσημου, γιατί έτσι πίστευε ότι περισσότεροι πολίτες θα επέλεγαν τα γενόσημα φάρμακα και θα υπήρχε εξοικονόμηση της δαπάνης. Το μέτρο αυτό, όμως, αποδείχθηκε πως δεν δούλεψε. Έτσι, το 2022, ο τότε υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, βλέποντας και ότι ενώ ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει πολλά δεκάδες εκατομμύρια παραπάνω στην βιομηχανία των γενοσήμων (γιατί η διαφορά αυτών των χρημάτων πηγαίνει στην φαρμακοβιομηχανία των γενοσήμων) εισηγήθηκε στην Βουλή και ψηφίστηκε με νόμο ο παλαιός τρόπος τιμολόγησης, δηλαδή να αποζημιώνεται το φθηνότερο γενόσημο, με ημερομηνία έναρξης του μέτρου την 1η Ιουλίου του 2023. Ο διάδοχός του υπουργός Υγείας Μ. Χρυσοχοΐδης, τον Ιούλιο του 2023 έκρινε ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος ενημέρωσης του κοινού και εξέδωσε υπουργική απόφαση για εφαρμογή του μέτρου με το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, δηλαδή μετά την 31η Ιανουαρίου του 2024».

Μεταβατική περίοδος το πλαφόν των 3 ευρώ

Εγώ, είπε ο κ. Γεωργιάδης «δεν άλλαξα τίποτα από όσα έχουν προνομοθετηθεί. Από τα περίπου 2.400 συνολικά γενόσημα φάρμακα που κυκλοφορούν, στα 2.100 περίπου οι διαφορές που προέκυψαν ήταν πάρα πολύ μικρές. Σε δύο όμως κατηγορίες, στις στατίνες και στις θεραπείες για ψυχιατρικές νόσους, διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν περιπτώσεις που οι διαφορές έφτασαν σε δέκα, δώδεκα και δεκαπέντε ευρώ παραπάνω. Όταν αυτό έγινε αντιληπτό, αυτομάτως εξέδωσα νέα υπουργική απόφαση που δεν επιτρέπεται να πληρώνει κάποιος πάνω από 3 ευρώ, και το επιπλέον ποσό θα πληρώνεται από το κράτος». Το πλαφόν των 3 ευρώ είπε ο υπουργός «αφορά περίπου σε 180 φάρμακα, καθώς σ’ όλα τα υπόλοιπα από τα συνολικά 2.400 φάρμακα, η διαφορά που προκύπτει είναι κάτω των 3 ευρώ. Έτσι, χωρίς να αυξήσουμε τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ, βελτιώσαμε την επιβάρυνση των πολιτών».

Ο υπουργός, τόνισε πως «όλα τα κράτη ενδιαφέρονται να πωλούνται τα φθηνά γενόσημα φάρμακα, γιατί έτσι εξοικονομούνται χρήματα για το δημόσιο σύστημα Υγείας» και «γι’ αυτό και σε όλα τα κράτη της ΕΕ αποζημιώνεται το φθηνότερο γενόσημο φάρμακο. Ήμασταν οι μόνοι που κάναμε το αντίθετο και αυτό ήταν μια ανορθογραφία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που δεν δούλεψε».

Ο κ. Γεωργιάδης, πάντως, αναγνώρισε πως και το πλαφόν των 3 ευρώ που έθεσε «πάλι είναι μια εξαίρεση από αυτά που ισχύουν στα άλλα κράτη, αλλά τέθηκε ως μια ενδιάμεση μεταβατική περίοδος μεταξύ των δύο τρόπων τιμολόγησης». 

Το επενδυτικό clawback ευνοεί την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Γεωργιάδης είπε, πως «ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει το Clawback, δεν είναι γιατί θέλει να κάνει δώρο στην βιομηχανία, αλλά γιατί θέλει να τους πείσει να φέρνουν τα καινοτόμα φάρμακα στην Ελλάδα για τον ασθενή που το έχει ανάγκη». «Δεν ωφελούνται σχεδόν καθόλου οι πολυεθνικές, γιατί οι δαπάνες που μπορεί να υποβληθούν προς επιδότηση είναι το 75% πηγαίνει για παραγωγικές μονάδες (για εργοστάσια) και το 25% σε κλινικές μελέτες. Οι πολυεθνικές εταιρείες, δυστυχώς πλην μίας ή δύο, δεν έχουν εργοστάσια στην χώρα μας. Στην Ελλάδα έχουν εργοστάσια οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, συνεπώς το επενδυτικό Clawback δεν πηγαίνει ως δώρο στις πολυεθνικές εταιρείες, αλλά για να ενισχύσει την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, τις εξαγωγές και την εργασία στην Ελλάδα» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο βουλευτής της “Νίκης”, Νίκος Βρεττός, χαρακτήρισε το πλαφόν των τριών ευρώ για τα γενόσημα ως «μέτρο ασπιρίνη». Υποστήριξε ξανά στην δευτερολογία του ότι ο στόχος είναι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης από το κράτος και η μετακύλιση του κόστους στους ασθενείς. Έκανε μάλιστα λόγο για «δώρα» της κυβέρνησης στις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες μέσω και του Ταμείου Ανάκαμψης προκαλώντας τον εκνευρισμό αλλά και την έντονη αντίδραση του κ. Γεωργιάδη.

«Είναι εντυπωσιακό! Όλα όσα είπατε είναι λάθος» αντέτεινε ο υπουργός Υγείας κατηγορώντας τον βουλευτή της Νίκης ότι αδιαφορεί για το γεγονός ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν φέρνουν στην Ελλάδα τα καινοτόμα φάρμακα λόγω των υποχρεωτικών επιστροφών. «Το μόνο που σας ενδιαφέρει εσάς τους λαϊκιστές είναι να πάρετε ψήφους! Αυτό κάνατε μόλις τώρα» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργιάδης.

Πηγή: dailypharmanews.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης