Blog
Blog
Γεωργιάδης: Δεν μπορώ να δεσμευτώ για το ύψος του clawback

Τη δέσμευσή του να προχωρήσει, εντός της θητείας του ως Υπουργός Υγείας στην υλοποίηση του «Ταμείου Καινοτομίας», όπως είναι γνωστό, το κανάλι χρηματοδότησης νέων καινοτόμων θεραπειών και φαρμάκων, εξέφρασε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 9- 12 Απριλίου. Πιο αναλυτικά, ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στη σειρά πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η κυβέρνηση οδηγώντας στην κινητοποίηση επενδύσεων 1,6 δισ. ευρώ στον τομέα της υγείας, ενώ μιλώντας ειδικά για το Ταμείο Καινοτομίας ή μεταβατικής αποζημίωσης στόχος του οποίου είναι να προσφέρει μία τριετή προβλεψιμότητα στις αγορές ενώ εκτίμησε πως μέσα στο επόμενο διάστημα θα μπορέσει να παρουσιάσει το τελικό σχήμα στην αγορά. Υπογράμμισε, ωστόσο, αναφορικά με τη χρηματοδότηση που θα χρειαστεί θα απαιτηθεί διαβούλευση με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, εκτιμώντας ότι θα απαιτηθούν πόροι που θα φθάνουν περί τα 100 εκατ. ετησίως. Αναφερόμενος στο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Υγείας και της φαρμακευτικής βιομηχανίας, σημείωσε: «Στην τελική version που θα προτείνω σε όλη τη βιομηχανία φέτος, θέλω να είμαι ειλικρινής ως προς το ποιος όρος δεν μπορεί να μπει. Είναι η δέσμευση για το ύψος του clawback. Ο λόγος είναι ότι η δέσμευση για το λογιστήριο του κράτους σημαίνει άγνωστη φαρμακευτική δαπάνη. Δεν μπορεί να γραφτεί στο μεσοπρόθεσμο, γιατί θα έρθουν μετά οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και θα βάλουν στον συγκεκριμένο άγνωστο, θα πάνε στο ακραίο σενάριο και θα πέσει έξω το σύνολο του κράτους”.
Η Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, πρόεδρος της PhARMA Innovation Forum Greece, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της AbbVie Φαρμακευτική Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας, σημείωσε από την πλευρά της πως: «Δεν θέλουμε μια σκέψη μιζέριας, αλλά θέλουμε μια σκέψη αξίας. Πού είμαστε; Περιμένουμε ότι αυτόν τον χρόνο οι ιδέες μας για ένα πλαίσιο που θα προωθεί την καινοτομία θα γίνουν πράξη. Δεν θα ήταν ηθικό από μέρους μας να επενδύσουμε. Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα εκεί που δεν υπάρχουν θεραπευτικές λύσεις και να υπάρξει περιορισμός εκεί που υπάρχουν». Η ίδια συμπλήρωσε πως: «Η καινοτομία βασίζεται όχι μόνο στο να έχουμε σημαντικό αριθμό ερευνών, αλλά τα όσα βρίσκουν να φτάνουν στους ασθενείς. Η καινοτομία υπάρχει για τους ασθενείς. Καινοτομία που δεν φτάνει στον ασθενή, δεν είναι καινοτομία».
Σε ότι αφορά στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη εξέφρασε την ανησυχία της για το «χρηματοδοτικό κενό» η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της AstraZeneca σε Ελλάδα και Κύπρο, Έλενα Χουλιάρα, τονίζοντας πως: «Είμαστε πολύ πιο κάτω από χώρες της Νότιας Ευρώπης. Το χρηματοδοτικό κενό έχει υπερβεί το 1 δισεκατομμύριο για να πούμε ότι είμαστε στα ίδια επίπεδα με χώρες σαν και εμάς. Θα υπάρχουν δυσκολίες πρόσβασης στην καινοτομία για τους Έλληνες ασθενείς. Και αυτό είναι σημαντικό. Η φαρμακευτική καινοτομία έχει συνεισφέρει πάρα πολλά στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά 30 χρόνια. Από την πλευρά μας θα θέλαμε κάποιες συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την πολιτεία κυρίως για το ύψος των επιστροφών. Προφανώς θέλουμε περισσότερη προβλεψιμότητα και αυξημένη χρηματοδότηση».
Ο Πρόεδρος της Novartis Hellas Α.Ε.Β.Ε. για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, Κωνσταντίνος Παπαγιάννης, σημείωσε πως «δεν νομίζω ότι θα φύγει κανείς από τους Δελφούς και δεν ακούσει για δεδομένα. Σε κάθε πάνελ μιλάμε για δεδομένα. Και από την πολιτική ηγεσία ακούγεται σαν αναγκαιότητα η δευτερογενής χρήση, η αξιοποίηση και ανάλυση που θα ωφελήσει τόσο τον ασθενή, όσο και τον επαγγελματία της υγείας».
Από την πλευρά της η Μη Εκτελεστική Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ και Πρόεδρος Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων του Υπουργείου Υγείας, Βασιλική-Κωνσταντίνα Γκογκοζώτου, ανέφερε πως: «Θέλουμε στους ασθενείς να φτάνει το κατάλληλο φάρμακο, την κατάλληλη ώρα, στην κατάλληλη τιμή. Γίνονται πολλά μικρά βήματα και σύντομα η βελτίωση θα είναι τεράστια. Εγώ ως επιτροπή διαπραγμάτευσης θέλω να έχω τα συγκριτικά στοιχεία των νέων καινοτόμων φαρμάκων σε σχέση με τα αντίστοιχα καινούργια για τη συγκεκριμένη πάθηση. Συνήθως παρουσιάζουν στοιχεία κλινικών μελετών συγκρινόμενα με τις παλαιότερες θεραπείες, κι όχι μεταξύ τους, κάνοντας δύσκολη τη διάκριση αυτής της καινοτόμου θεραπείας που πραγματικά υπερέχει. Μεταδιαπραγματευτικά, θα ήθελα να έχω πρόσβαση στα δεδομένα αποτελεσματικότητάς της που θα επιβεβαιώνουν ή όχι την κλινική υπεροχή της θεραπείας αυτής. Αυτό είναι για το βάρβαρο clawback
Ο Γιώργος Καπετανάκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, σημείωσε: «Είμαστε πολύ τυχεροί γιατί έχουμε την καλύτερη ομάδα που μπορούσε να έχει το Υπουργείο Υγείας. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Μπήκε πλάτη, περάσαμε από δύσκολα χρόνια. Αυτό που πρέπει να πω είναι ότι παρότι φαίνεται ότι είμαστε στον μέσο όρο και η πρόσβαση είναι ικανοποιητική, η πρόσβαση εγείρει ανησυχίες.
Δεν έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε ότι αύριο μπορεί να έχουμε την ίδια πρόσβαση. Πρέπει να πάμε σε νέες συμφωνίες, σε ένα new deal. Και επειδή τα μέρη που συμμετέχουν έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, πρέπει να είναι απόφαση της πολιτείας να το προωθήσει. Θα πρέπει να έχουμε ένα πρόγραμμα που οι ξένες εταιρείες θα θέλουν να φέρουν φάρμακα στη χώρα μας.
Πηγή: healthdaily.gr