Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Γενικοί Οικογενειακοί Γιατροί υπό εξαφάνιση – Οι περιοχές με τους λιγότερους και τους περισσότερους ειδικευόμενους

Blog

Γενικοί Οικογενειακοί Γιατροί υπό εξαφάνιση – Οι περιοχές με τους λιγότερους και τους περισσότερους ειδικευόμενους

Είδος…προς εξαφάνιση φαίνεται ότι είναι οι Γενικοί Οικογενειακοί Γιατροί, την ώρα όμως που η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει από την αρχή την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον προσωπικό γιατρό.

Οι ειδικευόμενοι Γενικοί Οικογενειακοί Γιατροί τα τελευταία χρόνια μειώνονται σταθερά και σήμερα με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, μόνο το 56% των θέσεων ειδικότητας έχουν καλυφθεί.

Να υπενθυμιστεί ότι οι Γενικοί Γιατροί είναι ο βασικός κρίκος για τη δημιουργία μιας νέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας ενώ είναι η βασική ειδικότητα μαζί με τους Παθολόγους που συνιστούν τον προσωπικό γιατρό.

Γενικοί Οικογενειακοί Γιατροί με κενές θέσεις
Είναι ενδεικτικό σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας ότι από τις 657 θέσεις που υπάρχουν για την ειδικότητα, μόνο οι 367 έχουν καλυφθεί ενώ υπάρχουν και ειδικευόμενοι σε παράταση.

Στη χειρότερη θέση είναι οι δημόσιες μονάδες υγείας της Δυτικής Μακεδονίας όπου οι θέσεις των ειδικευόμενων της Γενικής Ιατρικής είναι καλυμμένες μόνο σε ποσοστό 22%. Κάτι που σημαίνει ότι 8 στις 10 θέσεις παραμένουν κενές με ότι αυτό σημαίνει για την εξέλιξη της συγκεκριμένης ειδικότητας.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη επίσης το ποσοστό κάλυψης των θέσεων ειδικότητας είναι εξαιρετικά χαμηλό και αγγίζει μόλις το 28%. Στην αμέσως επόμενη χειρότερη θέση βρίσκεται η Στερεά Ελλάδα με ποσοστό κάλυψης 32%. Από τις 25 θέσεις έχουν καλυφθεί μόνο οι 8.

Και στην Πελοπόννησο όμως τα πράγματα δεν είναι καλύτερα αφού από τις 37 θέσεις που υπάρχουν για τους ειδικευόμενους μόνο οι 12 έχουν καλυφθεί από νέους γιατρούς.

Οι περιοχές με τους περισσότερους ειδικευόμενους
Πάντως σε κάποιες περιοχές οι συνθήκες είναι καλύτερες.
Χαρακτηριστικά στην Αττική η κάλυψη των θέσεων φθάνει το 74%.

Η Θεσσαλία επίσης φαίνεται ότι προτιμάται από τους νέους γιατρούς καθώς το 80% των θέσεων είναι καλυμμένες.

Η Κρήτη από την άλλη κινείται στο 65% της κάλυψης, ενώ στο Νότιο Αιγαίο οι ειδικευόμενοι της Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής καλύπτουν το 60% των θέσεων.

Πάντως η ηγεσία του υπουργείου υγείας με το νέο νομοσχέδιο που προωθεί σκοπεύει να δημιουργήσει νέες θέσεις ειδικότητας για τους Γενικούς Γιατρούς στην Αθήνα, ώστε να αυξηθεί το ποσοστό κάλυψης. Κάτι όμως που δημιουργεί νέους κινδύνους καθώς είναι πιθανό οι νέοι γιατροί να επιλέγουν την Αττική για την ειδικότητα τους και να αποφεύγουν τις επαρχιακές πόλεις.

Πηγή: healthreport.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης