Eπενδύσεις σχεδόν 13 εκατ. ευρώ σε δύο χρόνια για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Προς μετακύλιση του επιπλέον κόστους παραγωγής σε πελάτες εξωτερικού. Οι επιδόσεις του 2021 και η εξωστρέφεια.
Περαιτέρω αύξηση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας της προβλέπει το 2022 η Genepharm, ελληνική φαρμακοβιομηχανία που εδώ και τρία χρόνια περίπου έχει περάσει στον έλεγχο του ιορδανικού ομίλου MS Pharma.
H διοίκηση της εταιρείας προβλέπει ότι η αύξηση των τιμών στην ενέργεια, στις πρώτες ύλες και στη συσκευασία θα επιβαρύνει το κόστος των προϊόντων και την κερδοφορία του 2022, και στο πλαίσιο αυτό ήδη εξετάζει τη δυνατότητα μετακύλισης μέρους του επιπλέον κόστους στους πελάτες εξωτερικού. Εξάλλου, βασίζει σε μεγάλο βαθμό τη στρατηγική της στην εξωστρέφεια. Αντλεί από εξαγωγές και πωλήσεις εξωτερικού το 86% των εσόδων της, έχοντας ενεργή παρουσία σε 83 χώρες παγκοσμίως.
Ειδικότερα στην Ουκρανία πάντως, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας για το 2022, οι πωλήσεις δεν ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ.
Οι επενδύσεις σε R&D
Επίσης, η Genepharm δίνει έμφαση στην έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων επενδύοντας σημαντικά κονδύλια. Πέρυσι δαπάνησε 6,64 εκατ. ευρώ. Συνολικά στη διετία, από το 2020, οι επενδύσεις της Genepharm ξεπερνούν τα 12,5 εκατ. ευρώ σε R&D, ενώ ανάλογη είναι η στρατηγική και για το 2022. Ας σημειωθεί ότι από το 2020 η εταιρεία καταθέτει προτάσεις για τον συμψηφισμό αυτόματης επιστροφής φαρμακευτικής δαπάνης με ποσοστά επί των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης και των δαπανών επενδυτικών σχεδίων ανάπτυξης προϊόντων.
Η Genepharm, παρά τη μειωμένη ζήτηση, τις μειώσεις τιμών και την πολιτική μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, αυξάνει τις πωλήσεις της και στην Ελλάδα, πέρα από τη συνεχή ανάπτυξη των εξαγωγών της. Στην τοπική αγορά ενισχύει τη θέση της και με το λανσάρισμα νέων προϊόντων. Πρόσφατα μάλιστα έλαβε άδεια κυκλοφορίας νέων υπογλυκαιμικών φαρμάκων (Pioglitazone+Metformin).
Οι επιδόσεις το 2021
Έτσι, το 2021 η Genepharm εμφάνισε κύκλο εργασιών 58,2 εκατ. ευρώ από 57,3 εκατ. ευρώ το 2020, με αύξηση 1,57%. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα 58,2 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις εσωτερικού είναι 8,7 εκατ. ευρώ, η ευρωπαϊκή αγορά αντιστοιχεί σε 36,9 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα έσοδα αφορούν αγορές τρίτων χωρών. Τα μεικτά κέρδη της χρήσης ανήλθαν σε 26,2 εκατ. ευρώ από 23,8 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, με αύξηση 10,26%. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 8,2 εκατ. ευρώ από 8,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, μειωμένα κατά 4,51%, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 6,4 εκατ. ευρώ από 5,8 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενισχυμένα κατά 9,87%.
Η καθαρή θέση της εταιρείας στις 31.12.2021 ανήλθε σε 27,8 εκατ. ευρώ από 27,2 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Διαθέτει επαρκή ρευστότητα και χρηματοροές, με το σύνολο των κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων της να ανέρχεται σε 45,55 εκατ. ευρώ υπερκαλύπτοντας το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων, ύψους περίπου 23,2 εκατ. ευρώ.
Η δραστηριότητα και η νέα ηγεσία
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα η δραστηριότητα της Geneprarm εστιάζεται στην παραγωγή και εμπορία γενοσήμων φαρμακευτικών προϊόντων με τη δική της επωνυμία. Παράγει στις εγκαταστάσεις της στην Παλλήνη Αττικής, όπου διαθέτει τρεις γραμμές παραγωγής για Ογκολογικά Ενέσιμα Ιδιοσκευάσματα, Ογκολογικά Στερεά Ιδιοσκευάσματα και Συμβατικά Στερεά Ιδιοσκευάσματα. Διαθέτει μεγάλο δίκτυο πελατών, με περισσότερους από 250 συνεργάτες παγκοσμίως. Πραγματοποιεί διανομή και πώληση δικών της ιδιοσκευασμάτων σε Αφρική, Ασία, Μέση Ανατολή, Κεντρική και Νότια Αμερική, έχοντας στο χαρτοφυλάκιό της περισσότερες από 3.000 άδειες κυκλοφορίας και πάνω από 270 υπό έγκριση.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου της Genepharm είναι ο Faisal Sukhtian, μέλος δ.σ. της MS Pharma και εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας συμμετοχών GMS Holdings. Πρόκειται για στέλεχος με εκτενή εμπειρία στη στρατηγική, τις συγχωνεύσεις και εξαγορές στον χώρο των βιοφαρμακευτικών και βιοεπιστημών, έχοντας εργαστεί στο παρελθόν για τη Morgan Stanley.
Πηγή: euro2day.gr