Blog

Γ. Σαραφιανός: Πιθανά λουκέτα σε ιδιωτικές κλινικές

Γ. Σαραφιανός: Πιθανά λουκέτα σε ιδιωτικές κλινικές

Πολύ πιθανό είναι να δούμε λουκέτα σε ιδιωτικές κλινικές τον Σεπτέμβριο, καθώς η πτώση των εσόδων στον κλάδο ανέρχεται σε 70% και υπάρχει έλλειψη ρευστότητας

Πολύ πιθανό είναι να δούμε λουκέτα σε ιδιωτικές κλινικές τον Σεπτέμβριο, καθώς η πτώση των εσόδων στον κλάδο ανέρχεται σε 70% και υπάρχει έλλειψη ρευστότητας, επεσήμανε ο Γρηγόρης Σαραφιανός, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), μιλώντας στην αρχισυντάκτρια του Health Daily, Νέλλη Καψή και στο #Communitytalks.

Ανέφερε ότι οι πληρότητες στον ιδιωτικό τομέα όσον αφορά τα τακτικά χειρουργεία κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά ποσοστά. Ειδικά ο Μάιος και Ιούνιος, παραδοσιακά πολύ καλοί μήνες για τις ιδιωτικές κλινικές, φέτος βρίσκονται πολύ χαμηλά αναφορικά με τις πληρότητες.

Για τον λόγο αυτό οι ιδιωτικές κλινικές εντάχθηκαν στις πληττόμενες επιχειρήσεις. Όμως, παρότι πληττόμενες, οι ιδιωτικές κλινικές έπρεπε να διατηρήσουν όλο το προσωπικό και τις κλίνες τους σε πλήρη ετοιμότητα, λόγω κορονοϊού, δεν μπορούσαν να εφαρμόσουν αναστολές συμβάσεων η ευέλικτες μορφές εργασίας, με αποτέλεσμα να αυξήσουν τα λειτουργικά τους έξοδα κατά 10-15 ευρώ ανά κλίνη νοσηλείας.

Επίσης, ανέφερε ότι 2.000 νοσηλευτές που προσλήφθηκαν από το υπουργείο Υγείας προήλθαν κατά κύριο λόγο από τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος κυριολεκτικά απογυμνώθηκε. Ως λύση προτείνεται η μείωση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες των ιδιωτικών κλινικών, από το 24% στο 6% (κάτι που ισχύει για τα φάρμακα) ή έστω στο 13%, ως ένας έμμεσος τρόπος μείωσης του clawback, χωρίς να χρειάζεται αλλαγή του νόμου.

Αναφορικά με τα τεστ για Covid-19 που πρέπει να γίνονται σε ασθενείς που έχουν προγραμματίσει τακτικά χειρουργεία ή χημειοθεραπείες σε ιδιωτικές κλινικές, ο κ. Σαραφιανός αναφέρθηκε στην εγκύκλιο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας που εκδόθηκε στις 11 Μαΐου, η οποία αναφέρει ότι τέτοια τεστ γίνονται μόνο σε ασθενείς που χρειάζονται ολική νάρκωση, καθώς και σε ασθενείς που για πρώτη φορά κάνουν χημειοθεραπεία.

‘Αλλα χειρουργεία, καθώς και εγχύσεις φαρμάκων για ρευματοπαθείς, δεν χρειάζονται τεστ για covid-19. Για να μην επιβαρύνεται ο ασθενής πρέπει 48 ώρες πριν να κάνει το τεστ σε δημόσια νοσοκομεία. Ωστόσο, ανέφερε ότι θα έπρεπε και τα υπόλοιπα χειρουργεία κατά τη γνώμη του να γίνονται μόνο μετά από το τεστ. Σημειώνεται ότι τα rapid test έχουν αξιοπιστία 90%.

Ερωτηθείς για τις ακτινοθεραπείες στον ιδιωτικό τομέα και την αποζημίωσή τους από τον ΕΟΠΥΥ, ο κ. Σαραφιανός δήλωσε ότι είναι θέμα ερμηνειών. Σύμφωνα με τη συμφωνία που έχει γίνει με τον ΕΟΠΥΥ από το 2011, οι αμοιβές των γιατρών εξαιρούνται από την κάλυψη, εκτός εάν πρόκειται για μονάδες εντατικής θεραπείας. Το ίδιο ισχύει και στα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ).

Αναφορικά με το clawback, ο κ. Σαραφιανός ανέφερε ότι δεν υπάρχει διάλογος με το υπουργείο, καθώς μέχρι το 2022 ισχύει το ίδιο καθεστώς, που προκύπτει από τον γνωστό μνημονιακό νόμο. Ωστόσο, ανέφερε, ότι παρά το γεγονός ότι ένας κλειστός προϋπολογισμός συμφέρει το υπουργείο, το δίκαιο και ηθικό θα ήταν όταν τελειώνουν τα προβλεπόμενα στον προϋπολογισμό κονδύλια, να σταματά και η σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ μέχρι τις αρχές του νέου έτους, που θα υπάρχει ο νέος προϋπολογισμός και τα αντίστοιχα κονδύλια.

Δείτε όλη τη συνέντευξη πατώντας εδώ:

Πηγή: farmakeutikoskosmos.gr
Facebook
LinkedIn
X