Blog

Φόβοι για διανομή φαρμάκων με Δελτίο – «Καμπανάκι» του ΕΜΑ

Τον «κώδωνα του κινδύνου» κρούει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), για τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη με το σοβαρό πλέον ενδεχόμενο να διανέμονται τα σκευάσματα με Δελτίο.

Πρακτικά και ουσιαστικά αυτό σημαίνει, ότι εκατομμύρια ασθενείς στην Ευρώπη και σε ολόκληρη την υφήλιο θα έχουν τεράστιες δυσκολίες στις θεραπευτικές αγωγές τους κατεξοχήν για χρόνια νοσήματα.

Ο EMA αναγνωρίζοντας και διαπιστώνοντας ότι οι ελλείψεις φαρμάκων αποτελούν πλέον παγκόσμιο πρόβλημα, δημοσίευσε συστάσεις προς τη φαρμακοβιομηχανία σε σχέση με τις ορθές πρακτικές που πρέπει να ακολουθεί για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη διάθεση φαρμάκων, να μειωθούν οι ελλείψεις και ο αντίκτυπος που έχουν στους ασθενείς.

Όπως επισημαίνει ο ΕΜΑ, οι ελλείψεις φαρμάκων αποτελούν παγκόσμιο πρόβλημα υγείας και πλήττουν ολοένα και περισσότερο τις ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωμα με τον ΕΜΑ, το πρόβλημα είναι τέτοιο που μπορεί, να οδηγήσει σε χορήγηση φαρμάκων με το δελτίο. Επίσης, σε καθυστέρηση στις κρίσιμες θεραπείες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη φροντίδα των ασθενών.

Εναλλακτικές λύσεις

«Οι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιούν λιγότερο αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις και να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο σφαλμάτων στη φαρμακευτική τους αγωγή», επισημαίνει ο ΕΜΑ.

Αυτή η προειδοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο έρχεται σε συνέχεια των αλλεπάλληλων αμερικανικών δημοσιευμάτων για ελλείψεις που φτάνουν επίπεδα «ρεκόρ» στις ΗΠΑ όπου χιλιάδες ασθενείς αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις στη λήψη θεραπειών για τον καρκίνο και άλλες απειλητικές για τη ζωή ασθένειες.

Μάλιστα τα αμερικανικά νοσοκομεία αναζητούν κοινά φάρμακα, τη στιγμή που αντιβιοτικά συνεχίζουν να είναι σε έλλειψη μετά τη χειμερινή περίοδο των λοιμώξεων. Υπό αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση Μπάιντεν συγκρότησε μια ομάδα για να αντιμετωπίσει τα χρόνια προβλήματα που βλάπτουν την αλυσίδα προμήθειας φαρμάκων στην Αμερική.

Συστάσεις

Οι συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων προς τη φαρμακοβιομηχανία περιλαμβάνουν:

  • Ενημέρωση των εθνικών αρμόδιων αρχών για πιθανές ή πραγματικές ελλείψεις το συντομότερο δυνατό και παροχή λεπτομερών πληροφοριών για την καλύτερη πρόβλεψη των πιθανών επιπτώσεων. Επίσης, εφαρμογή προληπτικών μέτρων,
  • καθιέρωση ισχυρών σχεδίων πρόληψης και διαχείρισης ελλείψεων,
  • βελτιστοποίηση συστημάτων ποιότητας φαρμακευτικών προϊόντων και αύξηση της ανθεκτικότητας σύνθετων, πολυεθνικών αλυσίδων εφοδιασμού,
  • έγκαιρη επικοινωνία μεταξύ των διαφόρων ενδιαφερομένων στην αλυσίδα εφοδιασμού φαρμάκων,
  • γενικές αρχές για την προώθηση της ισότιμης διανομής των φαρμάκων για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών.
Πηγή: healthpharma.gr
Facebook
LinkedIn
X