Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Φορείς ΠΦΥ: Με την επιχορήγηση των 15 εκατ. δεν βελτιώνεται το clawback

Blog

Φορείς ΠΦΥ: Με την επιχορήγηση των 15 εκατ. δεν βελτιώνεται το clawback

Φορείς ΠΦΥ: Με την επιχορήγηση των 15 εκατ. δεν βελτιώνεται το clawback

Στα… κάγκελα εξακολουθούν να βρίσκονται διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία και κλινικοεργαστηριακοί ιατροί, εξαιτίας των δυσθεώρητων επιστροφών που καλούνται να καταβάλλουν στο κράτος (clawback).

Από τη Δευτέρα (18/7) μέχρι και την Τετάρτη (20/7), προέβησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις με αιτήματα τη διαγραφή του τεχνητού χρέους των προηγούμενων ετών από rebate και clawback, διότι «είναι χρήματα που τους οφείλονται, ενώ ο ΕΟΠΥΥ τα ζητάει πίσω» και την αναστολή της προείσπραξης του claw back από τις τρέχουσες πληρωμές ώστε να αυξηθεί η ρευστότητά τους και το claw back του 2022, όπως αυτό θα διαμορφωθεί μετά την τελική διαμόρφωση του προβλεπόμενου ετήσιου ορίου και των υποβολών τους, να ενταχθεί και αυτό στις 120 δόσεις.

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, απάντησε με τροπολογία στο νομοσχέδιο «Μεταρρυθμίσεις στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή», προσθέτοντας άλλα 15 εκατ. ευρώ στον κλειστό προϋπολογισμό, με τη συνολική αύξηση αυτού να φτάνει τα 55 εκατ. ευρώ μαζί με την ανακατανομή. Επιπλέον, η είσπραξη του clawback και για το έτος 2021 προβλέπεται να πληρωθεί αντί σε 12 σε 120 δόσεις και αφορά το σύνολο των ιδιωτών παρόχων.

Άνθρακας ο θησαυρός

Σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο Φορέων ΠΦΥ, η τροπολογία του υπουργείου Υγείας που αφορά στην αύξηση των δόσεων επιστροφής του clawback του 2021 σε 120 δόσεις αντί σε 12 δόσεις, όπως προέβλεπε ο Ν. 4812/2021, «ουδόλως ελαφραίνει το τεχνητό χρέος που υποχρεούνται τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί να επιστρέψουν στον ΕΟΠΥΥ, αλλά επιμηκύνει το χρόνο αποπληρωμής αυτών των χρεών».

Οι φορείς ΠΦΥ προτείνουν ως μοναδική για την πραγματική επίλυση μέρους των προβλημάτων των μονάδων τη διαγραφή του τεχνητού χρέους.

«Ο Υπουργός Υγείας αναφέρει μόνο το ποσό των 15 εκατ. ευρώ με το οποίο ενίσχυσε τον προϋπολογισμό του 2022 (διαμορφώνοντάς τον στα ίδια επίπεδα του 2021) και εντέχνως δεν αναφέρει προς την κοινή γνώμη ότι ο κλάδος μας θα υποχρεωθεί για το 2022 να επιστρέψει, μέσω του clawback προς τον ΕΟΠΥΥ, το δυσθεώρητο ποσό που θα κυμανθεί στα επίπεδα 135 – 150 εκατ. ευρώ», αναφέρει το Συντονιστικό Όργανο σε σχετική ανακοίνωση.

Με αυτό το budget στις διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις το έτος 2021, το clawback ανήλθε στο εξωπραγματικό ποσοστό του 30% μεσοσταθμικά.

«Τονίζουμε για ακόμα μία φορά πως εάν δεν νομοθετηθούν μεταρρυθμίσεις και θεσμικά μέτρα που θα περιστείλουν πραγματικά την δαπάνη των εξετάσεων και εάν δεν ενισχυθεί σημαντικά ο προϋπολογισμός τους, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι καταδικασμένη…εις θάνατον!» αναφέρουν οι φορείς ΠΦΥ στην ανακοίνωσή τους.

Υπενθυμίζεται ότι, μετά τη δημοσιοποίηση της τροπολογίας και ενώ οι απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονταν σε εξέλιξη, το Συντονιστικό Όργανο, απέστειλε ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας να πληρωθούν οι φορείς ΠΦΥ για τις εξετάσεις που εκτέλεσαν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Το Συντονιστικό Όργανο, που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες, υπογράμμιζε στην επιστολή του ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις, ήταν κίνηση απόγνωσης και διαμαρτυρίας, καθώς δεν έχουν επιλυθεί κρίσιμα ζητήματα για την επιβίωσή μονάδων ΠΦΥ.

Παράλληλα, έχουν ζητήσει την παρέμβασή του, προκειμένου να στηριχθεί η δημόσια υγεία, καθώς -όπως τόνισαν- «εάν συνεχιστεί η ίδια πολιτική, η διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο αφανισμός των διαγνωστικών εργαστηρίων και πολυϊατρείων είναι δεδομένος!».

Πηγή: insider.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης