Blog

Αρχική » Blog » Επιχειρηματικά Νέα » Φήμες ή αλήθεια το σχέδιο για την πώληση πλάσματος αίματος στην Ελλάδα – Ποιες χώρες της ΕΕ πωλούν πλάσμα

Blog

Φήμες ή αλήθεια το σχέδιο για την πώληση πλάσματος αίματος στην Ελλάδα – Ποιες χώρες της ΕΕ πωλούν πλάσμα

Αναστάτωση έχει προκύψει με πληροφορίες που διακινούνται στον χώρο της Υγείας και αφορούν σε πιθανό νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με το οποίο θα ορίζεται αποζημίωση για τους δωρητές πλάσματος, συστατικού του αίματος που είναι απαραίτητο για την παραγωγή παραγόντων πήξεως και λευκωματίνης.

Η πώληση του πλάσματος είναι μια τακτική που ακολουθούν άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και που κατά τους καλά γνωρίζοντες το σύστημα αιμοδοσίας στη χώρα μας αντιβαίνει τις αρχές της προσφοράς αίματος και τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η εθελοντική αιμοδοσία στην Ελλάδα. Συνομιλητές του ygeiamou.gr από αυτό το ζωτικό πεδίο, αναφέρουν πως η δημιουργία ιδιωτικών κέντρων συλλογής πλάσματος έχει συζητηθεί, ωστόσο αποτελεί μια μεμονωμένη πρόταση και δεν αντιπροσωπεύει τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι πρόκειται για θέματα που χρειάζονται πολλή διαβούλευση και δε γίνεται να ληφθούν γρήγορες αποφάσεις. Ειδικά από τη στιγμή που η προσφορά αίματος στη χώρα μας κερδίζει έδαφος, με αποτέλεσμα το εθελοντικό αίμα να καλύπτει πλέον το 68,7% των αναγκών. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρασε το Πάσχα χωρίς να υπάρξουν καταγγελίες για ελλείψεις αίματος, ενώ παραδοσιακά σε γιορτές και αργίες μειώνεται το εθελοντικό αίμα.

Η συζήτηση για την πώληση πλάσματος αίματος έχει ξεκινήσει με αφορμή οδηγία της ΕΕ που στοχεύει στην ενιαία διαχείριση του αίματος, του πλάσματος, των ιστών και κυττάρων για μεταμοσχεύσεις. Σε 4 κράτη μέλη της ΕΕ (Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία και Τσεχία) επιτρέπεται η συνύπαρξη δημόσιων και ιδιωτικών κέντρων συλλογής πλάσματος. Δύο προσεγγίσεις επικρατούν αυτή τη στιγμή στα κράτη μέλη. Η μία προτείνει να αποκτήσει το πλάσμα εμπορική σχέση, κάτι που θα διαταράξει τον εθελοντισμό, σύμφωνα με τους υπεύθυνους των ελληνικών κέντρων αιμοδοσίας. Η δεύτερη είναι να μπορεί να αξιοποιηθεί το περίσσευμα του πλάσματος και ανταποδοτικά να λαμβάνει η χώρα παράγοντες πήξεως και λευκωματίνη.

Πηγή: ygeiamou.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης