Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » «Φίλτρα» για τη συνταγογράφηση φαρμάκων των 20 πρώτων σε δαπάνη κατηγοριών ετοιμάζει ο ΕΟΠΥΥ

Blog

«Φίλτρα» για τη συνταγογράφηση φαρμάκων των 20 πρώτων σε δαπάνη κατηγοριών ετοιμάζει ο ΕΟΠΥΥ

Mε στόχο τον περιορισμό της υπερδοσολογίας και της πολυφαρμακίας και κατ’ επέκταση τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, ο ΕΟΠΥΥ αποφάσισε να προχωρήσει στην επεξεργασία φίλτρων που θα εισαχθούν στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του News4Health, η εν λόγω απόφαση ελήφθη σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη 16 Νοεμβρίου, μεταξύ των επικεφαλής του ΕΟΠΥΥ και των εκπροσώπων των φαρμακευτικών επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ, ΠΕΦ και PIF).

Τα φίλτρα

Ειδικότερα, το Τμήμα Σχεδιασμού και Παρακολούθησης Χορήγησης Φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ θα προχωρήσει στην κωδικοποίηση των πληροφοριών που βρίσκονται στις οδηγίες κυκλοφορίας των φαρμάκων. Πρόκειται για παραμέτρους που σχετίζονται με τη χορήγηση του φαρμάκου βάσει της άδειας του, όπως:

  • η πάθηση (ή τις παθήσεις, τον συνδυασμό ICD10) που αφορά,
  • οι πιθανοί περιορισμοί χορήγησης τους (όπως αναφέρονται στη θετική λίστα),
  • η μέγιστη ποσότητα χορήγησης ανά μήνα (28 ημέρες),
  • η ηλικία του δικαιούχου (πχ αν είναι παιδιατρικό),
  • το βάρος (επηρεάζει την ποσότητα που μπορεί να χορηγηθεί) ακόμη και
  • το φύλο (για παράδειγμα γυναικολογικής χρήσης).

Η διαδικασία

Πρόκειται για μια επίπονη διαδικασία και δεδομένου ότι το αρμόδιο Τμήμα του ΕΟΠΥΥ δεν είναι επαρκώς στελεχωμένο, αποφασίστηκε να ζητηθεί η συνδρομή των φαρμακευτικών εταιρειών στη συλλογή των πληροφοριών, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία ταχύτερα.

Έτσι, απέστειλε στους φορείς των φαρμακευτικών εταιρειών τις 20 πρώτες σε δαπάνη κατηγορίες, προκειμένου να ενημερωθούν οι αντίστοιχοι ΚΑΚ, οι επιχειρήσεις δηλαδή που διαθέτουν φάρμακα αυτών των κατηγοριών. Μαζί εστάλη και το προσχέδιο μιας φόρμας στην οποία θα συμπληρώσουν τις πληροφορίες.

Αξίζει να σημειώσουμε πως αυτό δεν σημαίνει ότι απουσιάζουν αυτές οι πληροφορίες από όλα τα φάρμακα που εντάσσονται σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας, αλλά το πιθανότερο είναι να απαιτείται επικαιροποίηση των στοιχείων που ήδη έχουν περιλαμβάνονται στις προδιαγραφές της συνταγογράφησης.

Άλλωστε, μετά τη συμπλήρωση της η φόρμα, που θα υποβληθεί σε μια πιστοποιημένη και ασφαλή πλατφόρμα, θα περάσει από εξονυχιστικό έλεγχο και διασταύρωση των στοιχείων, σε σύγκριση και με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και τις εγκριτικές μελέτες, από το Τμήμα Σχεδιασμού του ΕΟΠΥΥ.

Το «ταξίδι» της εφαρμογής των φίλτρων όμως δεν τελειώνει εκεί. Στη συνέχεια το αρχείο αυτό θα περάσει από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού και με την έγκριση του θα αποσταλεί στο Υπουργείο Υγείας προκειμένου να εκδοθεί σχετική Υπουργική Απόφαση. Με την έκδοση της ΥΑ αποστέλλεται στην ΗΔΙΚΑ για εφαρμογή στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Η ίδια διαδικασία πρέπει να ακολουθείται για κάθε τροποποίηση των φίλτρων ή ένταξη νέων για σκευάσματα, εντείνοντας, όπως γίνεται κατανοητό, την περιπλοκότητα και τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.

Νέο ραντεβού

ΕΟΠΥΥ και εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών αναμένεται συναντηθούν εκ νέου την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τις πληροφορίες του News4Health.

Στελέχη της αγοράς βλέπουν καταρχήν θετική την απόφαση του ΕΟΠΥΥ να ενισχύσει τα φίλτρα στη συνταγογράφηση των φαρμάκων, με κάποιους να εκφράζουν επιφυλάξεις αναμένοντας τις λεπτομέρειες.

Είναι άλλωστε πάγιο αίτημα τόσο του ΣΦΕΕ, όσο και της ΠΕΦ και του PIF, ο έλεγχος της συνταγογράφησης για την εξάλειψη φαινομένων υπερσυνταγογράφησης ή συνταγογράφησης πέραν των ενδείξεων, που συμβάλλουν στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Όπως τονίζεται, καταγράφονται περιπτώσεις τόσο υπερδοσολογίας όσο και πολυφαρμακίας. Σε έναν ασθενή δηλαδή συνταγογραφούνται μεγαλύτερες ποσότητες από τη μέγιστη μηνιαία θεραπεία που συνιστάται ή μπορεί η συνταγή να επαναλαμβάνεται, είτε πέραν της μέγιστης διάρκειας λήψης της θεραπείας είτε χωρίς να έχει εξαντληθεί η θεραπεία που είχε ήδη χορηγηθεί, ή ακόμη ένας ασφαλισμένος καταλήγει να έχει λάβει συνταγές για περισσότερα του ενός φάρμακα της ίδιας κατηγορίας ή φάρμακα που δεν προβλέπεται να λάβει.

Πρόσφατα, αντίστοιχα φίλτρα είχαν εισαχθεί για αντιδιαβητική αγωγή, η οποία συνταγογραφείτο για παχυσαρκία, εκτός ένδειξης.

Στη συνάντηση της Παρασκευής αναμένεται να συζητηθεί και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της προσπάθειας, καθώς πρόκειται για μεγάλο όγκο σκευασμάτων και η διαδικασία θα αναπτυχθεί σταδιακά σε όλες τις κατηγορίες.

Η αρχή θα γίνει από κατηγορίες και φάρμακα που θα μπορέσουν να φέρουν άμεσα αποτελέσματα, ενώ θα αναζητηθούν περιπτώσεις που μπορεί να υπάρχει ήδη κωδικοποίηση, για πιθανή επικαιροποίηση ή προσθήκες.

Οι top20 κατηγορίες φαρμάκων

Οι 20 αυτές κατηγορίες φαρμάκων που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μερίδιο δαπάνης είναι τόσο Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) όσο και τα λεγόμενα retail ή κοινότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την 20άδα της λίστας που απέστειλε ο ΕΟΠΥΥ αποτελούν οι εξής κατηγορίες:

  1. Ανοσοκατασταλτικοί Παράγοντες (ΦΥΚ)
  2. Άλλοι αντινεοπλασματικοί παράγοντες (ΦΥΚ)
  3. Φάρμακα για τη μείωση του σακχάρου του αίματος, εξαιρουμένων των ινσουλινών (Retail)
  4. Aντιθρομβωτικοί παράγοντες (R)
  5. Τροποποιητικοί παράγοντες λιπιδίων, απλοί (R)
  6. Άλλα φάρμακα κατά της αναιμίας( ΦΥΚ)
  7. Iνσουλίνες και ανάλογα (R)
  8. Αναστολείς της πρωτεϊνικής κινάσης (ΦΥΚ)
  9. Εμβόλια Ιών (R)
  10. Aντιψυχωσικά (R)
  11. Αδρενεργικά, εισπνεόμενα (R)
  12. Τροποποιητικοί παράγοντες λιπιδίων (R)
  13. Αναστολείς υποδοχέων αγγειοτενσίνης ΙΙ (arbs), συνδυασμοί (R)
  14. Bιταμίνη K και άλλα αιμοστατικά (Αντιαιμορροφιλικοί)
  15. Άλλα συστηματικά φάρμακα για αποφρακτικές παθήσεις των αεραγωγών (Κυρίως ΦΥΚ)
  16. Aνοσοδιεγερτικοί παράγοντες (ΦΥΚ)
  17. Aνταγωνιστές ορμονών και συναφείς παράγοντες (ΦΥΚ/Retail)
  18. Φάρμακα για τη θεραπεία του πεπτικού έλκους και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης συνδυασμοί (R)
  19. Αμέσως δρώντα αντι-ιικά (ΦΥΚ/HIV)
  20. Aντικαταθλιπτικά (R).
Πηγή: news4health.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης