Blog

Αρχική » Blog » Επιχειρηματικά Νέα » Φάρμακο: Πάνω από 4 δισ. οι υποχρεωτικές επιστροφές το 2024, εκτιμά η αγορά

Blog

Φάρμακο: Πάνω από 4 δισ. οι υποχρεωτικές επιστροφές το 2024, εκτιμά η αγορά

Υποχρηματοδότηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, σε ένα περιβάλλον όπου οι ανάγκες για φάρμακα αυξάνονται σταθερά, οδηγεί σε νέα ύψη τα ποσά των υποχρεωτικών επιστροφών που καλούνται να καταβάλλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες.

Σύμφωνα με εκτίμηση διατυπώθηκε στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση Market Access (ΕΛΕΜΑ) clawback και rebate αναμένεται να φθάσουν τα 4,05 δισ. ευρώ το 2024.

Η υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι εν πολλοίς αποτέλεσμα τόσο της κατ’ουσίαν «παγωμένης» χρηματοδότησης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, όταν οι ανάγκες για φάρμακα αυξάνονται ετησίως κατά περίπου 5% (σε αξίες), κυρίως λόγω της εισόδου νέων θεραπειών.

Με εξαίρεση το 2023 και το 2024, όπου στη δαπάνη προστέθηκαν τα ποσά που προβλέπει η ρήτρα της συμφωνίας της κυβέρνησης με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τον περιορισμό του clawback, η δημόσια δαπάνη παραμένει, επί της ουσίας, σταθερά κοντά στα 2,6 δισ. ευρώ από το 2016 και μετά, ακόμη δηλαδή και μετά από την έξοδο από τα μνημόνια. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα προστεθήκαν στο φαρμακευτικό προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ, ποσό που προβλεπόταν για το 2024.

Το βάρος στις φαρμακευτικές

Αποτέλεσμα είναι η χώρα, βάσει των στοιχείων αυτών αλλά και δεδομένων του ΟΟΣΑ, να υπολείπεται στην προσαρμογή της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης μεταξύ των χωρών της ΕΕ και της Ευρωζώνης.

Το κόστος της κάλυψης των αναγκών της χώρας σε φάρμακα καλούνται να καταβάλλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών, τα διαβόητα πλέον clawback και rebate.

Οι επιβαρύνσεις των εταιρειών, σε clawback και rebate, για το 2023 ανέρχονται στα 3,579 δισ. ευρώ, με τη συνεισφορά των εταιρειών να ξεπερνά εκείνη του κράτους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς (δεν έχει «κλείσει» επίσημα το έτος). Συνεπώς αν και βρισκόμαστε σχεδόν στα μισά του 2024, η εκτίμηση για υποχρεωτικές επιστροφές 4 δισ. ευρώ δεν φαίνεται απίθανο να επιβεβαιωθεί.

Αν η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη ακολουθούσε το μέσο όρο αύξησης στην Ευρωζώνη, οι υποχρεωτικές επιστροφές που θα έπρεπε να καταβάλλουν οι εταιρείες για το 2023 και το 2024 θα ήταν μειωμένες κατά περισσότερα από 2,2 δισ. ευρώ, σημειώθηκε στο πλαίσιο της ημερίδας.

Νοσοκομειακό φάρμακο

Δυσμενέστερη είναι η εικόνα της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, όπου οι φαρμακευτικές εταιρείες συνεισφέρουν 80% για τα φάρμακα εκτός κλειστών προϋπολογισμών και 64% για όσα έχουν ολοκληρώσει διαπραγματεύσεις.

Με τη δαπάνη για φάρμακα στα νοσοκομεία να μοιάζει δύσκολο να ελεγχθεί ο Υπουργός Υγείας έθεσε το θέμα σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τους Διοικητές των νοσοκομείων. Ο Αδ. Γεωργιάδης τόνισε στους επικεφαλής των νοσοκομείων την ανάγκη εξορθολογισμού των δαπανών, με τη συνεργασία της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ).

Πηγή: news4health.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης