Ενα νέο, πειραματικό σκεύασμα κατά του Αλτσχάιμερ μπορεί –όπως φάνηκε σε μικρή κλινική δοκιμή– να επιβραδύνει την έκπτωση των διανοητικών δεξιοτήτων των ασθενών κατά 27%. Την αισιόδοξη είδηση ανακοίνωσαν χθες οι εταιρείες που το σχεδίασαν και το παρασκευάζουν. Η υψηλή αποτελεσματικότητά του υποδεικνύει ότι ενδέχεται να εγκριθεί η κυκλοφορία του από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στις αρχές της νέας χρονιάς.
Κλινική μελέτη
Το νέο σκεύασμα λειτουργεί περιορίζοντας τα συσσωματώματα βήτα αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, τη χαρακτηριστική «υπογραφή» της νόσου. Τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης δεν αφήνουν περιθώρια για αμφισβήτηση, όπως συνέβη με το προηγούμενο παρόμοιο φάρμακο των εταιρειών, το Aduhelm, το οποίο παρότι κατάφερε να εξασφαλίσει άδεια κυκλοφορίας δεν μπόρεσε να κατακτήσει την αγορά.
Το πειραματικό σκεύασμα φαίνεται να επιβραδύνει την έκπτωση των διανοητικών δεξιοτήτων των ασθενών κατά 27%.Ο Τζιλ Ραμπινοβίτσι, νευρολόγος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (Σαν Φρανσίσκο), επισημαίνει ότι η μείωση της έκπτωσης των διανοητικών δεξιοτήτων κατά 27% είναι ένα αποτέλεσμα το οποίο παρότι δεν είναι θεαματικό μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων. Αλλοι ειδικοί, ωστόσο, εκτιμούν ότι αυτό το ποσοστό μείωσης, σε πραγματικό επίπεδο, ενδεχομένως να μην είναι αξιοσημείωτο.
Στην κλινική μελέτη συμμετείχαν 1.800 ασθενείς που βρίσκονταν στο αρχικό στάδιο της νόσου. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν στις αρχές Νοεμβρίου σε συνέδριο για το Αλτσχάιμερ που θα πραγματοποιηθεί στο Σαν Φρανσίσκο, ενώ ταυτόχρονα θα δημοσιευθούν σε επιστημονική επιθεώρηση.
Οι εθελοντές, προκειμένου να αξιολογηθεί η μείωση των διανοητικών δεξιοτήτων τους, εξετάστηκαν σε πολλούς τομείς εγκεφαλικής λειτουργίας, όπως η μνήμη, η ικανότητα προσανατολισμού και η επίλυση προβλημάτων. Η ομάδα που έλαβε το νέο σκεύασμα κατέγραψε, έπειτα από ένα εξάμηνο, σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα συγκριτικά με εκείνους που είχαν λάβει ψευδοφάρμακο. Kάποιοι εθελοντές που έλαβαν lecanemab, το οποίο είναι ενέσιμο και χορηγείται ενδοφλεβίως δύο φορές τον μήνα, εμφάνισαν παρενέργειες, όπως εγκεφαλικό οίδημα και αιμορραγία, οι οποίες είναι συνήθεις σε όλες τις θεραπείες κατά των αμυλοειδών. Το ποσοστό των ασθενών που τις εμφάνισαν ήταν το αναμενόμενο.
Σκεπτικισμός
Οι αξιωματούχοι της Eisai επισημαίνουν ότι η κλινική μελέτη επαλήθευσε την «υπόθεση του αμυλοειδούς», σύμφωνα με την οποία η αφαίρεση των πρωτεϊνικών πλακών μπορεί πράγματι να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ. Μέρος της επιστημονικής κοινότητας, ωστόσο, εξακολουθεί να αμφισβητεί την προσέγγιση, κυρίως εξαιτίας των ανεπιτυχών προσπαθειών που έγιναν με άλλα σκευάσματα
Πηγή: kathimerini.gr