Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Φάρμακο: Επιτυγχάνεται ο στόχος του Ταμείου Ανάκαμψης για μείωση του clawback του 2022

Blog

Φάρμακο: Επιτυγχάνεται ο στόχος του Ταμείου Ανάκαμψης για μείωση του clawback του 2022

Εντός στόχου για τη μείωση του clawback, του ποσού υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης, κατά 50 εκατ. ευρώ φαίνεται πως κλείνει το 2022.

Βάσει των υποχρεώσεων της χώρας έναντι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), τα ποσά του clawback όφειλαν να μειωθούν κατά 50 εκατ. ευρώ το 2022, συγκριτικά με το ποσό της υπέρβασης το 2020. Η συμφωνία προβλέπει και περαιτέρω μείωση του clawback κατά 150 εκατ. ευρώ για το 2023, 300 εκατ. ευρώ το 2024 και 400 εκατ. ευρώ το 2025, πάντα με έτος αναφοράς το 2020. Μάλιστα, στο πλαίσιο της συμφωνίας είχε θεσμοθετηθεί και μια ρήτρα συνυπευθυνότητας, που προβλέπει πως αν δεν «πιαστούν» οι στόχοι τότε το σχετικό ποσό θα βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Η μείωση του clawback βάσει των δεσμεύσεων στο RRF αποτέλεσε βασικό στόχο της Αριστοτέλους, ιδιαίτερα κατά τη θητεία του πρώην Υπουργού Υγείας, Θ. Πλεύρη, ο οποίος μάλιστα προχώρησε στη νομοθέτηση της ενίσχυσης της φαρμακευτικής δαπάνης με τα αντίστοιχα ποσά που προβλέπει η συμφωνία με το RRF, ώστε να διασφαλιστεί εγκαίρως η εύρυθμη διαχείριση της κατάστασης. Ωστόσο, η θεσμική αυτή «προοικονομία» φαίνεται πως δεν θα είναι απαραίτητη, τουλάχιστον για το στόχο του 2022.

Για το μερίδιο της φαρμακευτικής δαπάνης που αντιστοιχεί στον ΕΟΠΥΥ, ο στόχος για το 2022 έχει επιτευχθεί χάρη στις προσπάθειες της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, με επικεφαλής τη Νάντια Γκογκοζώτου. Ήταν η διαρκής πορεία ανόδου της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης που απειλούσε να εκτροχίασει την προσπάθεια μακριά από τον στόχο.

Το «αγκάθι» του νοσοκομειακού φαρμάκου

Η πορεία της νοσοκομειακής δαπάνης, όπως αντικατοπτρίστηκε και στα σημειώματα που έλαβαν οι φαρμακευτικές εταιρείες για τα ποσά του clawback που θα πρέπει να καταβάλλουν για το α’ εξάμηνο του 2022, προκάλεσε προβληματισμό και αναστάτωση. Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, κάποιες εταιρείες είδαν να αναγράφεται ποσό clawback έως και 69,5%!

Είχαμε φθάσει πλέον στον Οκτώβριο και η ανησυχία πολλαπλασιαζόταν εν αναμονή και των σημειωμάτων για το β΄ εξάμηνο. Έγινε γρήγορα αντιληπτό όμως ότι τα σημειώματα χρήζουν διόρθωσης.

Αυτό που φέρεται πως συνέβη είναι ότι στα σημειώματα που εστάλησαν δεν είχαν ενσωματωθεί όλες οι συμφωνίες που είχαν γίνει στο πλαίσιο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, ούτε για κλειστούς προϋπολογισμούς ούτε για ανοικτούς με εμπιστευτική τιμή.

Η διόρθωση αναμένεται να γίνει μέσω των σημειωμάτων του β’ εξαμήνου, ώστε να ισορροπηθεί στο σύνολο του έτους. Όχι βέβαια ότι η μείωση των ποσοστών αναμένεται να είναι δραστικά μικρότερη.

Ο ΕΟΠΥΥ «σώζει παρτίδα»

Από την εκκαθάριση του ΕΟΠΥΥ προκύπτει μείωση του clawback το 2022 κατά περίπου 84 εκατ. ευρώ. Δόθηκε έτσι περιθώριο 34 εκατ. ευρώ για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη. Αν και οι ανησυχίες για το νοσοκομειακό φάρμακο, λοιπόν, δεν έπεσαν έξω, φαίνεται ωστόσο πως το περιθώριο των 34 εκατ. ευρώ είναι αρκετό για να «πιαστεί ο στόχος».

Σύμφωνα με πληροφορίες του News4Health, η εκτίμηση από την πρώτη επεξεργασία των στοιχείων από τις υπηρεσίες του Υπ. Υγείας, προσδιορίζει το ύψος της υπέρβασης της δαπάνης για τα νοσοκομειακά φάρμακα αυξημένη κατά περίπου 24 εκατ. ευρώ για το 2022. Η μείωση του clawback στο «μέτωπο» του ΕΟΠΥΥ καλύπτει τη διαφορά για το νοσοκομειακό και αφήνει και επιπλέον περίπου 10 εκατ. ευρώ περιθώριο.

Η συνέχεια…

Η επίτευξη του στόχου για το 2023, της μείωσης δηλαδή κατά 150 εκατ. ευρώ, ίσως αποδειχθεί πιο δύσκολη, αλλά όχι ανέφικτη.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη η εξοικονόμηση που έχει επιτευχθεί για το τρέχον έτος στο πλαίσιο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης υπερβαίνει το ποσό του 2022. Άρα θα δοθεί και μεγαλύτερο περιθώριο ευελιξίας και για τη νοσοκομειακή δαπάνη. Τα στοιχεία για το όφελος από τις συμφωνίες που επιτυγχάνει η Επιτροπή στο πεδίο των νοσοκομείων δεν είναι άμεσα εμφανή, αλλά τα ραντεβού μεταξύ της Επιτροπής και φαρμακευτικών εταιρειών συνεχίζονται και αυτή την περίοδο, ενώ μέσω συμφωνιών που έχουν κλείνουν, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν εξοικονομηθεί περί τα 100 εκατ. ευρώ.

Πηγή: news4health.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης