Blog

Φάρμακο από χρυσό επιβραδύνει τον καρκίνο κατά 82%

Συγκεκριμένα, το φάρμακο έδειξε μια εντυπωσιακή ικανότητα να επιβραδύνει την ανάπτυξη του όγκου στα ζώα κατά 82%, ενώ στοχεύει επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα πολύ πιο αποτελεσματικά από τις παραδοσιακές χημειοθεραπείες.

Τα πειράματα έδειξαν ότι η νέα ένωση χρυσού είναι 27 φορές πιο αποτελεσματική κατά των καρκινικών κυττάρων του τραχήλου της μήτρας, σε σχέση με το ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο χημειοθεραπείας σισπλατίνη. Σε εργαστηριακά περιβάλλοντα, έχει επίσης αποδειχθεί ότι είναι 3,5 φορές πιο αποτελεσματικό κατά του καρκίνου του προστάτη και 7,5 φορές πιο αποτελεσματικό κατά του ινοσαρκώματος.

Φάρμακα με βάση τον χρυσό

Σε μελέτες σε ποντίκια, η ένωση χρυσού επιβράδυνε την ανάπτυξη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κατά 82%, σε σχέση με το 29% που παρατηρήθηκε με την σισπλατίνη. Αυτή η έρευνα σηματοδοτεί μια βασική πρόοδο στην ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων στις συμβατικές θεραπείες καρκίνου με βάση την πλατίνα.

Ο διακεκριμένος καθηγητής Σουρές Μπαργκάβα, ο οποίος ηγήθηκε του έργου στο RMIT, τόνισε ότι αυτή η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε ασφαλέστερες και αποτελεσματικότερες θεραπείες για τον καρκίνο.

«Ο χρυσός έχει μακρά ιστορία αποδοχής μέσα στο ανθρώπινο σώμα και οι εφαρμογές του έχουν εξελιχθεί κατά τη διάρκεια χιλιάδων ετών», δήλωσε ο ερευνητής. «Η έρευνά μας όχι μόνο καλύπτει τα κενά στην επιστημονική επικύρωση, αλλά δημιουργεί και νέες οικογένειες ενώσεων με βάση τον χρυσό, προσαρμοσμένες για να ενισχύσουν τις φυσικές θεραπευτικές του ικανότητες» εξήγησε.

Ιατρικές εφαρμογές

Οι μοναδικές ιδιότητες του χρυσού τον καθιστούν ιδανικό για ιατρικές εφαρμογές, καθώς είναι εξαιρετικά σταθερός και μη αντιδραστικός, ένα χαρακτηριστικό που εξηγεί την ευρεία χρήση του σε κοσμήματα και νομίσματα. Ωστόσο, η ένωση που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή τη μελέτη είναι μια ειδικά σχεδιασμένη έκδοση γνωστή ως Gold (χρυσός που έχει σχεδιαστεί για να είναι αντιδραστικός και βιολογικά ενεργός). Αυτή η δραστική ένωση χρυσού είναι προσαρμοσμένη για να αλληλεπιδρά με την αναγωγάση της θειορεδοξίνης, ένα άφθονο ένζυμο στα καρκινικά κύτταρα. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, η ένωση σταματά αποτελεσματικά τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων και την ανάπτυξη της αντοχής τους στα φάρμακα, αναστέλλοντας τη λειτουργία αυτού του ενζύμου.

Ο ερευνητής επεσήμανε ότι αυτή η στοχευμένη προσέγγιση μειώνει σημαντικά τις τοξικές παρενέργειες που συνήθως συνδέονται με φάρμακα με βάση την πλατίνα, όπως η σισπλατίνη, η οποία βλάπτει αδιάκριτα τόσο τα καρκινικά όσο και τα υγιή κύτταρα.

«Η επιλεκτικότητα αυτής της νέας θεραπείας, μαζί με τη μειωμένη συστημική τοξικότητά της, υποδηλώνει ένα μέλλον θεραπειών για τον καρκίνο που είναι όχι μόνο πιο αποτελεσματικές αλλά και πολύ λιγότερο επιβλαβείς», δήλωσε.

Επιπλέον, η σταθερότητα αυτής της συγκεκριμένης μορφής χρυσού του επιτρέπει να φτάσει ανέπαφα στις θέσεις του όγκου, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητά του.

Επιβραδύνει την ανάπτυξη του όγκου

Η συνεπικεφαλής του έργου, διακεκριμένη καθηγήτρια Μαγκνταλένα Πλεμπάνσκι, σημείωσε επίσης μια άλλη κρίσιμη πτυχή της ένωσης: την ικανότητά της να αναστέλλει το σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων, μια διαδικασία γνωστή ως αντι-αγγειογένεση, την οποία χρειάζονται οι όγκοι για να αναπτυχθούν.

Αυτή η διπλή δράση δοκιμάστηκε σε ψάρια-ζέβρα και αποδείχθηκε αποτελεσματική έναντι διαφόρων τύπων καρκινικών κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των καρκινικών κυττάρων των ωοθηκών, τα οποία συχνά παρουσιάζουν σημαντικές προκλήσεις θεραπείας και μπορούν να αναπτύξουν αντοχή στη σισπλατίνη.

«Η αντίσταση στα φάρμακα αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στη θεραπεία του καρκίνου», δήλωσε η Πλεμπάνσκι, επικεφαλής του Εργαστηρίου Καρκίνου, Γήρανσης και Εμβολίων του RMIT.

«Η ισχυρή αποτελεσματικότητα της ένωσής μας ενάντια στα δύσκολα καρκινικά κύτταρα των ωοθηκών είναι ένα κρίσιμο βήμα για την καταπολέμηση των επαναλαμβανόμενων καρκίνων και των μεταστάσεων» πρόσθεσε.

Οι θεραπευτικές δυνατότητες του χρυσού δεν είναι κάτι νέο καθώς χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην Αγιουρβέδα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «European Journal of Medicinal Chemistry».

Πηγή: healthpharma.gr
Facebook
LinkedIn
X