Όπως αναφέρεται σε έρευνα που εκπονήθηκε για λογαριασμό της EFPIA (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων), προβληματική είναι η πρόσβαση των Ευρωπαίων πολιτών σε νέα, καινοτόμα φάρμακα με τις επενδύσεις σε φαρμακευτική έρευνα και ανάπτυξη, τις κλινικές δοκιμές και την παραγωγή να μειώνονται σταθερά!
Η έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Charles River Associates, επικεντρώνεται στα προβλήματα για τα φάρμακα τελευταίας τεχνολογίας που απευθύνονται σε θεραπείες μηχανικής ιστών, γονιδιακές και κυτταρικές που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη, και θεραπεία σπανίων παθήσεων.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στην έρευνα και ανάπτυξη (R&D) το 2002 οι ΗΠΑ δαπάνησαν 2 δις δολάρια περισσότερα από την ΕΕ. Σήμερα το ίδιο νούμερο είναι 20 δις δολάρια στις ΗΠΑ ενώ σύμφωνα με τα νούμερα σε όλο τον κόσμο, από τις επενδύσεις που έχουν γίνει σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Κίνα και Ιαπωνία, μόνο το 31% αντιστοιχεί στην Ευρώπη. Αυτό το ποσοστό μειώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια ενώ η Κίνα ανέβηκε από το 1% στο 8%.
Σε ό,τι αφορά τις κλινικές μελέτες, στις ΗΠΑ είναι διπλές σε αριθμό και στην Κίνα τριπλές σε σχέση με όσες διεξάγονται στην Ευρώπη. Η ΕΕ κατείχε το 19% των συνολικών κλινικών δοκιμών παγκοσμίως το 2020, καταγράφοντας πτώση 6,3%, σε σύγκριση με το 25,5% κατά μέσον όρο την τελευταία δεκαετία.
Η EFPIA κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις εναλλακτικές που συζητούνται από τις κυβερνήσεις της ΕΕ που καθορίζουν την Ευρωπαϊκή Φαρμακευτική Στρατηγική…
Οι συστάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αναφέρουν μεταξύ άλλων:
– Παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη κόμβων καινοτομίας πραγματικά στην ΕΕ.
– Ενίσχυση και χρηματοδότηση της επαναστατικής καινοτομίας.
– Επανασχεδιασμός των πολιτικών των εφοδιαστικών αλυσίδων με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων στην Ευρώπη.
– Υποστήριξη της καινοτομίας με την εφαρμογή μηχανισμών πρώιμης προσέγγισης, συμπεριλαμβανομένης της γένεσης και χρήσης πραγματικών στοιχείων.
– Ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού της ΕΕ και υποστήριξη της ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων.
– Ενθάρρυνση της υιοθέτησης πολιτικών αειφόρου διαδικασίας κρατικών προμηθειών και τιμολογήσεων.
– Ανάπτυξη μακροπρόθεσμων Ευρωπαϊκών πολιτικών και συνεργασιών για την δημιουργία σταθερού πλαισίου ώστε να έλκονται επενδύσεις στον βιοφαρμακευτικό τομέα.
Πηγή: ieidiseis.gr