Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Φαρμακευτική δαπάνη: Εξοικονόμηση 350 εκατ. ευρώ από τις διαπραγματεύσεις και πιθανή λύση για την «εξίσωση» των ηπαρινών

Blog

Φαρμακευτική δαπάνη: Εξοικονόμηση 350 εκατ. ευρώ από τις διαπραγματεύσεις και πιθανή λύση για την «εξίσωση» των ηπαρινών

Ανέβασε ταχύτητες η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία διαπραγματεύσεων για την αποζημίωση φαρμακευτικών σκευασμάτων, επιτυγχάνοντας στόχους εξοικονόμησης,  τουλάχιστον στην περίπτωση του ΕΟΠΥΥ. Πιο περίπλοκες αποδεικνύονται οι διαδικασίες στο νοσοκομειακό φάρμακο. Την ίδια ώρα, «φως» διαφαίνεται «στο τούνελ» για τις ηπαρίνες.

Στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, σε συνάρτηση με την αύξηση του ΑΕΠ, αναφέρθηκε ο Υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που διεξήχθη για το νέο στρατηγικό σχέδιο για τη δημόσια υγεία.

Αυτή η αύξηση, βέβαια, προσδιορίζεται μόλις στα 40 εκατ. ευρώ, αλλά ο κ. Πλεύρης έσπευσε να προσθέσει ότι επιπρόσθετα σε αυτό το ποσό έχει επιτευχθεί, μόνο για τον ΕΟΠΥΥ, εξοικονόμηση 350 εκατ. ευρώ από την ένταξη σκευασμάτων σε κλειστούς προϋπολογισμούς, χωρίς να υπάρξει απόσυρση φαρμάκου. «Υπολογίστε, δε, ότι σ’αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνονται και οι νομοθετημένες εκπτώσεις, αλλά πρόκειται για το αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης», εξήγησε.

Ειδικότερα, από τα 750 εκατ. ευρώ που ανήλθαν οι διάφοροι κλειστοί προϋπολογισμοί για φάρμακα για τον ΕΟΠΥΥ το 2022, προέκυψαν 350 εκατ. ευρώ σε εκπτώσεις, δηλαδή μια εξοικονόμηση που αναμένεται να φανεί στο σύνολο της πραγματικής δαπάνης, απομειώνοντας κατ’αναλογία το clawback, όπως ανέφερε.

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τον ΕΟΠΥΥ πρόκειται για εξοικονόμηση 260 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2021.

Στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη έκλεισαν κλειστοί προϋπολογισμοί 170 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να οδηγήσει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε 80 εκατ. ευρώ εξοικονόμηση, αν και δεν έχει ακόμα υπολογιστεί το ακριβές ποσό.

Βάσει αυτών των δεδομένων, ο στόχος των 50 εκατ. ευρώ μείωση του clawback για εφέτος, σε σύγκριση με το clawback του 2020, για τον οποίο έχει δεσμευτεί η χώρα μας στο πλαίσιο της συμφωνίας με το Ταμείο Ανάκαμψης, φαίνεται να επιτυγχάνεται. Ο ΕΟΠΥΥ μοιάζει να δίνει την ώθηση, με τα νοσοκομεία, όμως, να αποτελούν το μεγαλύτερο ανάχωμα.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία των φαρμακευτικών εταιρειών το 2021 η υπέρβαση αποτελεί το 55,2% της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ το 2022 εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 61% της δαπάνης.

Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης ανέβασε ταχύτητες

Σύμφωνα με πληροφορίες του News4Health, εφέτος στο πλαίσιο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης είχαν κλειστεί 117 συμφωνίες έως τον Ιούλιο, όταν και άλλαξε η σύνθεση της. Το τελευταίο τρίμηνο, μάλιστα, με τη νέα σύνθεση η Επιτροπή ανέβασε ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες, καθώς υπεγράφησαν άλλα 105 συμφωνητικά, ενώ άλλα 74 είναι σε επεξεργασία και αναμένεται να ολοκληρωθούν.

Εν ολίγοις, αν προσθέσουμε όλα τα παραπάνω η Επιτροπή ενδέχεται να κλείσει το 2022 με τουλάχιστον 222 συμφωνίες ή ακόμη και με 296 αν ολοκληρωθούν όλες οι συμφωνίες πριν το τέλος Δεκεμβρίου.

Μόνο το τελευταίο τρίμηνο, η Επιτροπή έχει 13 σκευάσματα στην τελική φάση διαπραγμάτευσης, μόλις μια κατηγορία είναι σε εκκρεμότητα, ενώ 7 σκευάσματα είναι σε αναμονή έναρξης διαπραγμάτευσης. Στα 211 είναι τα σκευάσματα και 9 οι κατηγορίες, που έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες. Η Επιτροπή έχει συνεδριάσει 28 φορές, ενώ έχει πραγματοποιήσει 480 συναντήσεις.

Πληροφορίες, δε, αναφέρουν ότι σε έναν αριθμό συμφωνιών έχει υπολογιστεί και σχετικός αριθμός ασθενών, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα προκλητής ζήτησης. Φαίνεται, λοιπόν, πως η Επιτροπή έχει σχεδόν ολοκληρώσει τις διαδικασίες που είχε στην ατζέντα της.

«Φως στο τούνελ» για τις ηπαρίνες

Κοντά στην επίλυση φαίνεται πως βρίσκεται και το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τη δαπάνη των ηπαρινών. Όπως έχει γράψει το News4Health, τα προβλήματα στην παραγωγή ηπαρινών, λόγω της έλλειψης πρώτης ύλης, οδήγησαν σε αύξηση της ζήτησης διεθνώς και συνεπώς και της πίεσης σε κάθε χώρα να διασφαλίσει τις απαραίτητες ποσότητες. Στην Ελλάδα, η αγορά δυσκολευόταν να απορροφήσει το αυξανόμενο κόστος, γιατί πέραν των διεθνών πιέσεων έπρεπε να αντιμετωπίσει και τα υπέρογκα clawback και rebates, τις υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις.

Προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια υπήρξε νομοθετική ρύθμιση, η οποία εξαιρούσε την ομάδα των ηπαρινών, απαραίτητα αντιπηκτικά σκευάσματα για μια σειρά παθήσεων και ιατρικών πράξεων, από το clawback.

Ωστόσο, προέκυψαν δύο σημαντικά κενά. Αφενός, παραλείφθηκε η αγορά των νοσοκομείων για το 2021, που αντιστοιχεί σε περίπου 13 εκατ. ευρώ, 6 εκατ. ευρώ από αυτά αντιστοιχούν στο clawback, το ποσό της υπέρβασης, ενώ δεν υπήρξε πρόβλεψη για το 2022. Έκτοτε, ξεκίνησε μια μακρά διαδικασία συναντήσεων, συζητήσεων μεταξύ των εταιρειών που διαθέτουν ηπαρίνες, των εμπλεκόμενων Υπουργείων, της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, του ΕΟΠΥΥ αλλά και του ΕΟΦ (από τον οποίο ζητήθηκε έγγραφο τεκμηρίωσης της κατάστασης, το οποίο όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν επαρκούσε τελικώς για να κλείσει το θέμα). Μάλιστα, η ασφυκτική πίεση οδήγησε ακόμη και στην υποβολή αιτημάτων απόσυρσης κάποιον μορφών ηπαρινών από την ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του News4Health, όμως, το Υπουργείο Υγείας φαίνεται να έχει βρει τρόπο επίλυσης του προβλήματος. Ειδικότερα, στόχος είναι να κατατεθεί τροπολογία που θα καλύπτει τη νοσοκομειακή δαπάνη των ηπαρινών για το 2021 και συγκεκριμένα την υπέρβαση, όπως άλλωστε έγινε και για τον ΕΟΠΥΥ, στο νομοσχέδιο για την παρηγορητική φροντίδα, το οποίο ψηφίζεται στις 21 Δεκεμβρίου, αφού έχει συνταχθεί η απαραίτητη αιτιολογική έκθεση.

Για τις δαπάνες ΕΟΠΥΥ και νοσοκομείων για το τρέχον έτος λύση αναμένεται να δοθεί με Υπουργική Απόφαση, η οποία είναι στη διαδικασία σύνταξης, δεδομένου ότι πρόκειται για άκρως απαραίτητα σκευάσματα, που δεν μπορούν να απουσιάζουν από φαρμακεία και νοσοκομεία.

Το θέμα, πάντως, φαίνεται να τίθεται εκ νέου, σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνάντηση μεταξύ του Υπ. Υγείας και του Αναπληρωτή Υπ. Οικονομικών…

Πηγή: news4health.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης