Μικρό καλάθι θα πρέπει να κρατούν οι φαρμακευτικές εταιρείες για τις αλλαγές στα φάρμακα που σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου υγείας. Άλλωστε ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης σκοπεύει σε νομοσχέδιο που θα καταθέσει το επόμενο διάστημα να ενσωματώσει μια διάταξη περιορισμένων αλλαγών, που θα αφορά στον διαφορετικό τρόπο υπολογισμού του clawback των φθηνών φαρμάκων.
Με βάση όμως τους υπολογισμούς, δεν αναμένεται να υπάρξει κέρδος μεγαλύτερο από 10 με 15 εκατ. ευρώ ώστε να μειωθούν οι υποχρεωτικές επιστροφές που καταβάλλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες κυρίως με νοσοκομειακά φάρμακα.
Ο ίδιος άλλωστε δεν κρύβει τις προθέσεις του στις συναντήσεις που έχει και σημειώνει όπως λένε έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, πως θα πρέπει να υπάρχουν μικρές προσδοκίες για τις αλλαγές που θα προωθηθούν άμεσα.
Τα φάρμακα για το 2023
Σε ό,τι αφορά στην περσινή χρονιά, όπως αναφέρουν οι ίδιες υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του HealthReport.gr, δεν αναμένεται να υπάρξει καμία αλλαγή στη συνολική δαπάνη, αφού η κυβέρνηση σημειώνει ότι δεν υπάρχει περιθώριο λογιστικής αύξησης για το συγκεκριμένο τομέα. Γι’ αυτό και δεν θα υπάρξει ανακατανομή των κονδυλίων που έχουν δοθεί για την διευκόλυνση των 3 καναλιών διανομής των φαρμάκων στη χώρα μας.
Σχετικά με την εκκρεμότητα των 70 εκατ. ευρώ από το πακέτο της «ανάπτυξης» τα οποία δεν έχουν ακόμα διανεμηθεί, αναμένεται όπως λένε οι πληροφορίες, το μεγαλύτερο μέρος να κατευθυνθεί προς τα νοσοκομειακά και τα καινοτόμα φάρμακα, ώστε να ελαφρυνθούν οι εταιρείες από τις υπέρογκες επιστροφές στα συγκεκριμένα κανάλια διανομής.
Με 400 εκατ. ευρώ το 2025 και με σύμφωνο στον «αέρα»
Πάντως ο προϋπολογισμός του 2025 αναμένεται να έχει πρόσθετα 400 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα έλθουν από το ταμείο ανάκαμψης. Το ποσό αυτό θα κατανεμηθεί στα 3 κανάλια των φαρμάκων, αλλά προς ώρας η ηγεσία του υπουργείου υγείας δεν έχει αποφασίσει ακόμη για το πώς ακριβώς θα δοθούν. Οι σχετικές συζητήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν τις επόμενες εβδομάδες με βάση τις πληροφορίες του HealthReport.gr.
Σε ό,τι αφορά στο τριετές σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ πολιτείας και φαρμακοβιομηχανιών, που θα διαρκέσει έως το 2027 φαίνεται πως υπάρχει αμφισβήτηση από την αγορά φαρμάκου για το τι ακριβώς θα περιλαμβάνει τελικά αυτή η συνεργασία.
Και αυτό διότι όπως μεταφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, ο υπουργός υγείας δηλώνει ότι δεν μπορεί να διαβεβαιώσει για το πώς θα κινηθεί το clawback στην τριετία αυτή.
Συνεπώς είναι άγνωστο πώς ακριβώς θα επιτευχθεί αυτή η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Ο κλάδος αναμένει βέβαια να περιλαμβάνει συγκεκριμένες ρυθμίσεις εξοικονόμησης αλλά και πρωτόκολλα θεραπείας που θα μπορούσαν να συγκρατήσουν την ανεξέλεγκτη δαπάνη.
Πηγή: healthreport.gr