Blog
Blog
Φάρμακα: Ελλάδα, Κύπρος και άλλες εννέα χώρες της ΕΕ ζητούν να ενταχθούν στις αμυντικές δαπάνες

Σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στο Euronews, ζητούν να ενταχθεί η «Πράξη για τα Κρίσιμα Φάρμακα» (Critical Medicines Act – CMA) στο ευρύτερο πλέγμα της ασφάλειας. Και ουσιαστικά υπό την ομπρέλα της χρηματοδότησης για την άμυνα.
Η CMA είναι μία νομοθετική πρωτοβουλία, το προσχέδιο της οποίας θα παρουσιάσει αύριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί:
- Στην αντιμετώπιση σοβαρών ελλείψεων φαρμάκων και ιατρικών συσκευών
- Στην μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τρίτες χώρες για φάρμακα και συστατικά κρίσιμης σημασίας
- Στην εξασφάλιση της διάθεσης προσιτών φαρμάκων
Την πρόταση για ένταξή της στις αμυντικές δαπάνες της ΕΕ συνυπογράφουν οι υπουργοί Υγείας της Ελλάδας, της Κύπρου, του Βελγίου, της Τσεχίας, της Εσθονίας, της Γερμανίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας και της Ισπανίας.
Μπορεί να καταρρεύσουν τα συστήματα Υγείας
«Η Ευρώπη δεν έχει πλέον την πολυτέλεια να αντιμετωπίζει την ασφάλεια των φαρμάκων ως δευτερεύον ζήτημα», σημειώνουν στο άρθρο τους. Και προειδοποιούν πως η εξάρτησή της από τρίτες χώρες για κρίσιμα φάρμακα «μπορεί να μετατραπεί στην αχίλλειο πτέρνα της ευρωπαϊκής ασφάλειας».
Όπως εξηγούν, ενώ κάποτε η Ευρώπη ήταν ηγέτης στην φαρμακευτική παραγωγή, σήμερα εξαρτάται από την Ασία για το 60-80% των φαρμάκων της.
Ανάμεσα σε αυτά τα φάρμακα συμπεριλαμβάνονται τα αντιβιοτικά. Το 80% έως 90% των αντιβιοτικών σε όλο τον κόσμο παράγονται κυρίως στην Κίνα. Δίχως αυτά, οι εγχειρήσεις ρουτίνας θα μετατρέπονταν σε υψηλού κινδύνου επεμβάσεις. Επιπλέον, εύκολα αντιμετωπίσιμες λοιμώξεις θα αποδεικνύονταν θανατηφόρες.
Αυτό δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, τονίζουν. Με τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και την παγκοσμιοποίηση δεν είναι δύσκολο να συμβεί μία σύρραξη που θα εμποδίσει την πρόσβαση σε αυτά τα ζωτικής σημασίας φάρμακα.
«Είναι εύκολο σε εξωτερικούς παράγοντες να μετατρέψουν την εξάρτηση αυτή σε κρίσιμη ευαισθησία», τονίζουν. Μία ευαισθησία «που μπορεί να υπονομεύσει σοβαρά την ασφάλεια και αμυντική ικανότητα της Ευρώπης».
Χωρίς αντιβιοτικά, τα συστήματα Υγείας της Ευρώπης θα κατέρρεαν, προειδοποιούν.
Έμεινε η Ευρώπη εκτεθειμένη
Η μεταφορά της παραγωγής των φαρμάκων στις ασιατικές χώρες έγινε για λόγους κόστους. Ωστόσο άφησε την Ευρώπη εκτεθειμένη, λένε οι 11 υπουργοί Υγείας.
Το πόσο εκτεθειμένη είναι κατέστη εμφανές στην πρόσφατη πανδημία της COVID-19. Τα νοσοκομεία σε όλη την Ευρώπη παρουσίασαν σοβαρές ελλείψεις σε βασικά φάρμακα. Ανάμεσα τους ήταν και τα μυοχαλαρωτικά που είναι απαραίτητα για τη διασωλήνωση.
Ακόμα και σήμερα, οι ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν ελλείψεις φαρμάκων, προσθέτουν. Αυτό οφείλεται κυρίως στις εύθραυστες εφοδιαστικές αλυσίδες.
Οι 11 υπουργοί επισημαίνουν ότι από τον Μάιο του 2023, που άρχισαν οι προπαρασκευαστικές διεργασίας για την «Πράξη για τα Κρίσιμα Φάρμακα», έως σήμερα, συνέβησαν ριζικές γεωπολιτικές αλλαγές. Οι αλλαγές αυτές έθεσαν την ασφάλεια ως την κύρια προτεραιότητα στην ΕΕ.
Η ασφάλεια αυτή πρέπει απαραιτήτως να συμπεριλαμβάνει τα συστήματα Υγείας και τα φάρμακα, τονίζουν. Πολλά από αυτά, όπως τα αντιβιοτικά, τα αναισθητικά και τα θρομβολυτικά, δεν έχουν ζωτική σημασία μόνο για την υγεία των πολιτών. Είναι κρίσιμα και για στρατιωτικούς σκοπούς και για κάθε κρίση υγείας.
Για όλους αυτούς τους λόγους, οι υπουργοί ζητούν να ενταχθεί η «Πράξη για τα Κρίσιμα Φάρμακα» στο ευρύτερο πλέγμα ασφαλείας της ΕΕ, ακριβώς όπως ο νόμος περί αμυντικής παραγωγής στις ΗΠΑ χαρακτηρίζει ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας τις αλυσίδες φαρμακευτικής παραγωγής.
Φωτογραφία: iStock