Θετικό και αρνητικό μήνυμα για τους Έλληνες προκύπτει από τα στοιχεία για το προσδόκιμο και τα υγιή χρόνια ζωής.
Το 35% θα ζουν πάνω από την ηλικία των 65 ετών το 2050, ποσοστό που κατατάσσει την Ελλάδα στην πρώτη ευρωπαϊκή θέση, όπως προκύπτει από την ετήσια έκδοση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), με τίτλο Health at a Glance (Η Υγεία με μία ματιά).
Σύμφωνα με τα στοιχεία, αυτό σημαίνει αξιοσημείωτη αύξηση στον πληθυσμό άνω των 65 ετών, ο οποίος ήταν πέρυσι κοντά στο 23% και το 2000 μόλις στο 18%.
Το εύρημα έχει διπλή ανάγνωση: αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης και γήρανση του πληθυσμού λόγω του δημογραφικού προβλήματος.
Με 65,6 έτη προσδόκιμο υγιούς επιβίωσης, οι Έλληνες κατατάσσονται στην όγδοη ευρωπαϊκή θέση, με τη Μάλτα, τη Σουηδία και την Ιταλία να έχουν πάνω από 68 έτη υγιούς ζωής.
Στην ηλικία των 65 ετών, έχουν 8,8 αναμενόμενα χρόνια υγιούς ζωής, κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο (9,1 έτη) και πολύ χαμηλότερα από χώρες, όπως η Γαλλία (11 έτη).
Παρήγορο είναι πως το 18% των Ελλήνων που βρίσκονται σε αυτή την ηλικία δήλωσαν πέρυσι “κακή” ή “πολύ κακή” κατάσταση υγείας, έναντι 30% το 2010, με τους μισούς να αναφέρουν πως πάσχουν από τουλάχιστον ένα χρόνιο νόσημα.
Ανησυχητικό είναι πως το 11% των ατόμων ηλικίας άνω των 70 ετών έχουν άνοια, ποσοστό που μάς κατατάσσει ως χώρα στην τρίτη χειρότερη θέση μετά τη Γερμανία (13%) και την Ιταλία (12%).
Ποσοστό πληθυσμού άνω των 65 ετών
Ευρωπαϊκή τάση
Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, το ποσοστό των ατόμων άνω των 65 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να φτάσει στο 29% έως το 2050, λόγω της αύξησης στο προσδόκιμο ζωής και τη μείωση των ποσοστών γονιμότητας.
Όπως αναφέρουν, το δημογραφικό προφίλ των ευρωπαϊκών χωρών υφίσταται βαθύ μετασχηματισμό, έπειτα το “baby boom” που σημειώθηκε μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εκτιμάται, δε, πως θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια.
Το ποσοστό των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών αυξήθηκε από 16% το 2000 σε 21% το 2023 και προβλέπεται να φτάσει το 29% έως το 2050.
Το μερίδιο των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών ήταν πέρυσι ιδιαίτερα υψηλό στην Ιταλία και την Πορτογαλία με σχεδόν το 25% του πληθυσμού σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, ενώ η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο είχαν το χαμηλότερο ποσοστό με 15%.
Η γήρανση του πληθυσμού θα επιταχυνθεί σημαντικά ορισμένες χώρες τις επόμενες δεκαετίες. Για παράδειγμα, ενώ η Ιρλανδία έχει επί του παρόντος σχετικά νέο πληθυσμό, το μερίδιο του πληθυσμού άνω των 65 ετών προβλέπεται να αυξηθεί κατά περισσότερο από τα δύο τρίτα μεταξύ 2023 και 2050.
Μέχρι το 2050, το ποσοστό των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών αναμένεται να είναι το υψηλότερο στην Ιταλία, στην Πορτογαλία, στην Ελλάδα και στην Ισπανία και το χαμηλότερο στο Λουξεμβούργο, στη Μάλτα και στη Σουηδία.
Πηγή: iatronet.gr