Η φαρμακευτική κάνναβη διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ογκολογίας που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη.
Η χρήση της στην ανακούφιση από τον πόνο και στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων και Ανεπιθύμητων ενεργειών που προκαλούν είτε παθήσεις είτε θεραπείες ιδιαιτέρως σοβαρές, αυξάνει συνεχώς, με τα αποτελέσματα των νέων ερευνών να είναι αρκετά ελπιδοφόρα.
Έρευνες διεθνώς μεταξύ των οποίων και έρευνα που διεξάγεται στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) δείχνουν ότι 70% των ασθενών βελτίωσαν την ποιότητα ζωής τους μετά από 6 μήνες θεραπείας
-30% των ογκολογικών ασθενών παρουσίασε βελτίωση μεγαλύτερη του 30% μέσα σε 4 μήνες θεραπείας όσον αφορά στον πόνο,
-38,8% των ασθενών παρουσίασε βελτίωση μεγαλύτερη του 30% μέσα σε 4 μήνες θεραπείας όσον αφορά στην ανορεξία
-40,5 των ασθενών παρουσίασε βελτίωση μεγαλύτερη του 30% μέσα σε 4 μήνες θεραπείας όσον αφορά στην ναυτία
-449,8 των ασθενών παρουσίασε βελτίωση μεγαλύτερη του 30% μέσα σε 4 μήνες θεραπείας όσον αφορά στον έμετο.
– Σημαντική επίσης ήταν η βελτίωση σε δείκτες άγχους , κατάθλιψης και διαταραχής ύπνου μέσα σε 4 μήνες θεραπείας.
Οι κ.κ. Προκόπης Μαγιάτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του ΕΚΠΑ, και Παναγιώτης Κατσαούνης, Παθολόγος-Ογκολόγος και Διευθυντής της Ζ’ Ογκολογικής Κλινικής του Metropolitan General Hospital, ανέφεραν τα παραπάνω κατά τη διάρκεια ομιλιών τους στο συνέδριο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η φαρμακευτική κάνναβη συνταγογραφείται επίσημα εδώ από τον Φεβρουάριο 2024.
Τα τελικά συνταγογραφούμενα προϊόντα κυκλοφορούν σε μορφή ολόκληρων ξηρών ανθέων κάνναβης, που λαμβάνονται με εισπνοή με τη χρήση πιστοποιημένης ιατροτεχνολογικής συσκευής. Αυτό γίνεται κυρίως γιατί οι πρόδρομες ουσίες της κάνναβης πρέπει να θερμανθούν για να γίνουν δραστικές.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι η φαρμακευτική κάνναβη αφορά προϊόντα από φυτά με περιεκτικότητα THC μεγαλύτερη από 0,2%.
Δικαίωμα συνταγογράφησης σήμερα έχουν αναισθησιολόγοι, νευρολόγοι, παθολόγοι με εξειδίκευση στην ογκολογία, λοιμωξιολογία ή ρευματολογία.
Πηγή: healthdaily.gr