Blog

Αρχική » Blog » Εκστρατείες Ενημέρωσης Κοινού » Εβδομάδα Φαρμακοεπαγρύπνησης, με τη συμμετοχή του ΕΟΦ

Blog

Εβδομάδα Φαρμακοεπαγρύπνησης, με τη συμμετοχή του ΕΟΦ

Εβδομάδα Φαρμακοεπαγρύπνησης

Με σύνθημα «Κάθε αναφορά μετρά» πραγματοποιείται στην 5η ετήσια ενημερωτική εκστρατεία Φαρμακοεπαγρύπνησης #MedSafetyWeek στην οποία συμμετέχει και ο ΕΟΦ.

Η εκστρατεία αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας και του κοινού για την σημασία της αναφοράς Ανεπιθύμητων Ενεργειών φαρμάκων μέσω του Εθνικού μας Συστήματος Αναφοράς (Κίτρινη Κάρτα).

Από τις 2 έως τις 8 Νοεμβρίου, την Εβδομάδα Φαρμακοεπαγρύπνησης ( #MedSafetyWeek) καλούνται ασθενείς και φροντιστές αυτών, καθώς και επαγγελματίες υγείας και οργανώσεις τους, να αναφέρουν κάθε πιθανή ανεπιθύμητη ενέργεια από τη χρήση φαρμάκων, χωρίε κάποιος άλλος να αναφέρει τις δικές τους υποψίες.

Παρενέργειες ή α ανεπιθύμητες ενέργειες

Παρά την δυσκολία πρόβλεψης ποιος θα βιώσει μια παρενέργεια αλλά είναι σημαντικό, πιθανοί κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένων όσων σχετίζονται με την ορθή  χρήση των φαρμάκων, να γίνονται κατανοητοί και  να ενημερώνεται το κοινό.

Οι χρήστες ενθαρρύνονται να υποβάλλουν αναφορά για την αναγνώριση νέων παρενεργειών ή απροσδόκητων και σοβαρών προβλημάτων ασφαλείας και να συμβάλλουν στην συλλογή περισσότερων πληροφοριών για γνωστές  παρενέργειες.
Με το  τρόπο αυτό, το κοινό συνδράμει ώστε τα φάρμακα πιο ασφαλή για όλους και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων στην προστασία της Δημόσιας Υγείας μέσω αποτελεσματικότερης ρυθμιστικής παρέμβασης.

Η ασφάλεια των aσθενών αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα του ΕΟΦ. Πλέον,  πολλά νέα ζητήματα ασφάλειας αναγνωρίστηκαν μέσω της αναφοράς πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών στον ΕΟΦ και στις ρυθμιστικές αρχές άλλων χωρών.

Αναφορά

Ο ΕΟΦ ζητά από όσους κάνουν αναφορά να παρέχουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες, εφόσον είναι διαθέσιμες,  καθώς και:

  • το ιατρικό ιστορικό,
  • οποιαδήποτε συν -χορήγηση άλλου φαρμάκου, καθώς και
  • τις ημερομηνίες λήψης των φαρμάκων και εμφάνισης των ανεπιθύμητων ενεργειών,
  • αριθμό παρτίδας και
  • ημερομηνία λήξης του προϊόντος.

Υπενθυμίζεται ότι οι ανεπιθύμητες  ενέργειες μπορούν να αναφέρονται σύμφωνα με το εθνικό σύστημα αυθόρμητων αναφορών στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, Τμήμα Ανεπιθύμητων Ενεργειών, με την υποβολή της Κίτρινης Κάρτας με τους εξής τρόπους:
–    Ηλεκτρονική υποβολή της Κίτρινης Κάρτας μέσω της ιστοσελίδας του ΕΟΦ http://www.eof.gr και απευθείας στο www.kitrinikarta.gr
–    Έντυπη μορφή αποστολή μέσω ταχυδρομείου, ατελώς, στο Τμήμα Ανεπιθύμητων Ενεργειών του ΕΟΦ (Μεσογείων 284, 15562)

Ωστόσο,  οι ασθενείς σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ενημερώσουν τον γιατρό τους, εφόσον έχουν κάποια ανησυχία για την υγεία τους. Η αναφορά ανεπιθύμητων ενεργειών δεν υποκαθιστά την ανάγκη για ιατρική συμβουλή.

Σημειώνεται ότι Eθνικές Αρμόδιες Αρχές Φαρμάκων από 75 χώρες σε όλων των κόσμο καθώς και ενδιαφερόμενα μέρη λαμβάνουν μέρος στην διεθνή ενημερωτική καμπάνια υπό την αιγίδα το Uppsala Monitoring Centre (UMC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Πηγή: virus.com.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης