Όπως διευκρίνισε ο ΕΟΦ δεν ευθύνεται για τυχόν καθυστερήσεις στην πρόσβαση δεδομένου ότι στην ουσία εκπροσωπεί τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) που μέσω του οποίου όπως είναι γνωστό αποφασίζονται όλες οι διαδικασίες για τα ορφανά φάρμακα. Η συμβολή του ΕΟΦ όπως εξήγησε είναι να μεταφέρει στα ευρωπαϊκά fora που παίρνουν τις αποφάσεις τα αιτήματα της χώρα και των ασθενών και να πιέσει για την επίλυση τους. Ο ΕΜΑ έχει δώσει κίνητρα για την αύξηση της κυκλοφορίας των ορφανών φαρμάκων, ωστόσο όπως σημείωσε ο κ. Μανωλόπουλος η Ευρώπη είναι πίσω όσον αφορά τις εγκρίσεις νέων φαρμάκων σε σχέση με τις ΗΠΑ.
Σε τοπικό επίπεδο, ο ΕΟΦ γνωρίζοντας όλο το φάσμα των εμπλεκόμενων φορέων στον τομέα του φαρμάκου, έχει ρυθμιστικό ρόλο, παρεμβαίνει μεταξύ του Υπουργείου και του ΙΦΕΤ , μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της όποιας νομολογίας και γενικότερα να βοηθήσει στη διευθέτηση των όποιων προβλημάτων.
Σύμφωνα με τον κ. Μανωλόπουλο, οι αλλαγές που θα γίνουν στον ΕΟΦ θα ευνοήσουν τα ορφανά φάρμακα, καθώς θα επιταχυνθούν και θα αυτοματοποιηθούν κάποιες διαδικασίες, βελτιώσεις στις οποίες θα βοηθήσουν και η ύπαρξη μητρώων ασθενών, η καταγραφή των νόσων κλπ. Ωστόσο, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΦ πρέπει να αποδεχθούμε ότι η δαπάνη για τα ορφανά φάρμακα θα είναι μεγάλη και για’αυτό θα πρέπει να σκεφτούμε και παράλληλες πηγές χρηματοδότησης.
Πηγή: healthdaily.gr