Blog

Ετοιμάζομαι τα νέα σημειώματα για το clawback στα νοσοκομειακά φάρμακα – Που θα κυμανθεί

Ετοιμάζονται τα νέα σημειώματα που θα αποσταλούν στις φαρμακευτικές εταιρείες για το clawback στα νοσοκομειακά φάρμακα για το δεύτερο εξάμηνο του 2023 αλλά και για το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Τα σημειώματα για το δεύτερο εξάμηνο του 2023 αναμένεται να αποσταλούν στις φαρμακοβιομηχανίες έως το τέλος Νοεμβρίου για να γνωρίζουν τι επιστροφές θα πρέπει να κάνουν και τι εκπτώσεις για τα νοσοκομειακά φάρμακα.

Σε ό,τι αφορά στο πρώτο εξάμηνο του 2024 αυτό αναμένεται να αποσταλεί έως τα μέσα Δεκεμβρίου σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr.

Το clawback στα νοσοκομειακά φάρμακα το 2024
Το πρώτο εξάμηνο του 2023 απεδείχθη άκρως απογοητευτικό για τις φαρμακευτικές εταιρείες που διαθέτουν φάρμακα για τα νοσοκομεία στη χώρα μας. Οι υποχρεωτικές επιστροφές άγγιξαν το 83%, παρότι μεσοσταθμικά η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι κινήθηκαν στο 73%.

Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες του κλάδου, το υπουργείο υγείας επιχειρεί να περιορίσει το ποσοστό της επιβάρυνσης για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στη διάθεση των σκευασμάτων το επόμενο διάστημα.

Άλλωστε πολλές εταιρείες έχουν προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι με τέτοια ποσοστά κουρέματος, είναι πιθανό νέα καινοτόμα φάρμακα να μην διατίθενται πλέον στην ελληνική αγορά.

Η ανησυχία αυτή φαίνεται ότι μεταφέρθηκε τελικώς στην ηγεσία του υπουργείου υγείας η οποία με βάση τις πληροφορίες του HealthReport.gr, αρχικά δεν είχε αντιληφθεί τις επιπτώσεις που υπήρχαν στις φαρμακευτικές εταιρείες από τα ογκώδη κουρέματα.

Γι΄ αυτό τώρα και με εντολή του Μεγάρου Μαξίμου – όπως λένε υψηλόβαθμες πηγές του HealthReport.gr- το υπουργείο υγείας θα επιχειρήσει να μειώσει της επιβαρύνσεις για το 2024.

Με βάση εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων, το πρώτο εξάμηνο του 2024 θα κυμανθεί μεσοσταθμικά στο 65%. Και αυτό διότι θα διατεθούν 120 εκατομμύρια από τα 300 εκατ. στα νοσοκομειακά φάρμακα, που αποτελεί μια συμφωνία με το ταμείο ανάκαμψης, καθώς και άλλα 50 εκατομμύρια από το ΑΕΠ.

Παράλληλα με την αλλαγή υπολογισμού του clawback στα φθηνά φάρμακα των νοσοκομείων, αφού πλέον θα επιβαρύνονται περισσότερο και όσα είναι από 15 έως 30 ευρώ, φαίνεται ότι το ποσοστό μπορεί και να επιτευχθεί. Ε

Πηγή: healthreport.gr
Facebook
LinkedIn
X