Blog
Blog
Εθνική Στρατηγική για την Ποιότητα της Περίθαλψης και την Ασφάλεια των Ασθενών
Η στρατηγική στοχεύει στην αντιμετώπιση προκλήσεων όπως η ταλαιπωρία των ασθενών, η έλλειψη ποιότητας και η μειωμένη εμπιστοσύνη των πολιτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, παρουσία εκπροσώπων του ΠΟΥ και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.
Η διαμόρφωση της στρατηγικής βασίστηκε στη συνεργασία του ΠΟΥ με το ελληνικό Υπουργείο Υγείας, τον ΟΔΙΠΥ και τη Γενική Διεύθυνση Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ε.Ε. Περιλαμβάνει 11 στρατηγικούς στόχους και 47 στοχευμένες δράσεις, οι οποίες θα εφαρμοστούν σταδιακά.
Η στρατηγική οργανώνεται γύρω από τρεις βασικούς άξονες:
- Ηγεσία και διακυβέρνηση: Ενίσχυση της ηγεσίας και της διαφανούς διακυβέρνησης, ώστε να δημιουργηθούν ισχυρά θεμέλια για το σύστημα υγείας.
- Δεδομένα και καινοτομία: Αξιοποίηση δεδομένων και τεχνολογιών για τη βελτίωση της ασφάλειας, της αποτελεσματικότητας και της ισότητας στην περίθαλψη. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα καλείται να επενδύσει σε νέες τεχνολογίες και να επικαιροποιήσει τα εθνικά πρωτόκολλα στα νοσοκομεία, διασφαλίζοντας ασφαλείς κλινικές διαδικασίες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.
- Ενδυνάμωση ασθενών και εγγραμματοσύνη υγείας: Προώθηση της ενεργής συμμετοχής των ασθενών στη φροντίδα τους, βελτίωση της ενημέρωσής τους και ενίσχυση της σχέσης τους με τους παρόχους υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, θα δημιουργηθεί ένα ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής περιστατικών ασφάλειας ασθενών, το οποίο θα συγκεντρώνει αναφορές για λάθη και προβλήματα.
Για την κατάρτιση της στρατηγικής, πραγματοποιήθηκαν επτά εργαστήρια σε όλη την Ελλάδα με τη συμμετοχή 348 επαγγελματιών υγείας, καθώς και μια πανελλαδική διαδικτυακή έρευνα το 2024 με 405 συμμετέχοντες. Επιπλέον, διεξήχθησαν συνεντεύξεις με 14 φορείς, καταδεικνύοντας βασικούς τομείς προτεραιότητας, όπως η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, η αξιολόγηση της ποιότητας των υπηρεσιών, η ψηφιακή μετάβαση και η μεγαλύτερη συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων.
Ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι παραμένουν σημαντικές προκλήσεις, όπως η ελλιπής εστίαση στις ανάγκες των ασθενών, οι ανισότητες στην ποιότητα της περίθαλψης ανά περιοχή και η απουσία μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την ασφάλεια και την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας. Αυτές οι αδυναμίες οδηγούν σε μη βέλτιστα αποτελέσματα υγείας, χαμηλή εμπιστοσύνη στο σύστημα και αναποτελεσματικότητα.
Η νέα στρατηγική του ΠΟΥ αποτελεί μια ευκαιρία για την Ελλάδα να καλύψει αυτά τα κενά, εφαρμόζοντας μια ενοποιημένη προσέγγιση που δίνει έμφαση στον ασθενή, τη διακυβέρνηση, τη λογοδοσία και την ισότητα στην περίθαλψη.