Blog

Αρχική » Blog » Επιχειρηματικά Νέα » “Εθελούσια έξοδος” φαρμάκων από τον θετικό κατάλογο

Blog

“Εθελούσια έξοδος” φαρμάκων από τον θετικό κατάλογο

Θέμα ημερών φαίνεται ότι είναι η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης, βάσει της οποίας ΚΑΚ (Κάτοχος ‘Αδειας  Κυκλοφορίας) ή Τοπικός Αντιπρόσωπος θα μπορούν να αιτούνται την απόσυρση των σκευασμάτων τους από τον θετικό κατάλογο των Συνταγογραφούμενων και Αποζημιούμενων Φαρμάκων, τα οποία θα εντάσσονται στην αρνητική λίστα των συνταγογραφούμενων, αλλά μη αποζημιούμενων φαρμάκων.

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι την προηγούμενη εβδομάδα, για το θέμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση και με στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς, προκειμένου να καταθέσουν και τις δικές τους απόψεις, καθώς ουσιαστικά μιλάμε για μια “εθελούσια έξοδο” φαρμάκων από τον θετικό κατάλογο, όπου επί της ουσίας αποφασίζει αποκλειστικά ο κάθε επιχειρηματίας.

Το πλάνο του υπουργείου Υγείας

Με βάση την Υπουργική Απόφαση που μαθαίνουμε ότι ήδη είναι έτοιμη και πιθανολογείται ότι μπορεί και να εκδοθεί την Παρασκευή, ο στόχος είναι να μειωθεί ο θετικός κατάλογος των αποζημιούμενων φαρμάκων, προκειμένου αυτά να περάσουν στην αρνητική λίστα για να εξοικονομηθούν πόροι. Με την Απόφαση θα δίνεται η ευχέρεια στους ΚΑΚ (ή στον Τοπικό Αντιπρόσωπο) – εάν το επιθυμούν – να μεταφέρουν τα σκευάσματα που θέλουν από τον θετικό στον αρνητικό κατάλογο, δίνοντάς τους κίνητρο την επικείμενη αύξηση στην τιμή των σκευασμάτων (για αυτά που θα μεταφερθούν).

Η Υπουργική Απόφαση θα αφορά αποκλειστικά τα σκευάσματα με λιανική τιμή έως και 10 ευρώ και το οικονομικό κίνητρο μπορεί να φτάνει (ανάλογα και με την τιμή του προϊόντος) στο συν 20% (επί της λιανικής τιμής).

Αριθμός των φαρμάκων ανά λίστα

Σήμερα, ο θετικός κατάλογος των αποζημιούμενων φαρμάκων περιλαμβάνει 7.064 φάρμακα, από τα οποία τα 1.270 είναι Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ). 

Τα φάρμακα που περιλαμβάνονται στην Αρνητική Λίστα που είναι συνταγογραφούμενα, αλλά μη αποζημιούμενα, ανέρχονται σε 290.

Υπάρχουν και τα μη συνταγογραφούμενα (ΜΥΣΥΦΑ) που είναι μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα, μη αποζημιούμενα φάρμακα και φτάνουν τα 651.

Αν προστεθούν όλες οι προαναφερόμενες λίστες, τότε μιλάμε για 9.284 φάρμακα (Θετικός κατάλογος-αρνητική λίστα – ΜΗΣΥΦΑ).

Συγκεντρωτικό νούμερο, που στα τέλη του 2022 ήταν μεγαλύτερο, καθώς από τον Δεκέμβριο του 2022 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2023 αποσύρθηκαν (από τον θετικό κατάλογο και την αρνητική λίστα) 465 φάρμακα.

Πρόταση στελεχών της αγοράς

Επειδή υπάρχει η περίπτωση κάποιος ΚΑΚ (ή ο τοπικός αντιπρόσωπος) να θέλουν να μετακινήσουν κάποιο σκεύασμά τους από την αρνητική λίστα στα μη συνταγογραφούμενα μη αποζημιούμενα (ΜΗΣΥΦΑ), στελέχη της αγοράς θα προτείνουν να δημιουργηθεί μια υπο-επιτροπή  εντός της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης. Αυτή θα ελέγχει τα σχετικά αιτήματα και συγκεκριμένα αν τα σκευάσματα πληρούν τις προϋποθέσεις -που θα πρέπει να ορίζονται ξεκάθαρα- για την μετάταξή τους στη λίστα των μη συνταγογραφούμενων μη αποζημιούμενων σκευασμάτων, που όμως είναι φάρμακα και έχουν παρενέργειες.

Πόσοι πόροι θα εξοικονομηθούν

Τρεις είναι ουσιαστικά οι παράμετροι που θα καθορίσουν το ύψος των πόρων που θα εξοικονομηθούν από την υλοποίηση της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης. H πρώτη παράμετρος αφορά την τιμή λιανικής, η δεύτερη τον όγκο πωλήσεων και η τρίτη το μερίδιο διείσδυσης στην αγορά σε συνάρτηση με το ποσοστό που αυτό συνταγογραφείται.

Πάντως, οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για μία εξοικονόμηση πόρων – εξαιτίας της μετάβασης από τον Θετικό κατάλογο στην αρνητική λίστα – από 50 εκατομμύρια έως 70 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: iatronet.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

Sign in

No account yet?

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Start typing to see posts you are looking for.