Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » ΕΣΥ: Εθνικό Σχέδιο Δράσης για Εξειδικευμένα Κέντρα Εγκεφαλικών στο ΕΣΥ

Blog

ΕΣΥ: Εθνικό Σχέδιο Δράσης για Εξειδικευμένα Κέντρα Εγκεφαλικών στο ΕΣΥ

ΕΣΥ: “Έχουμε ξεκινήσει κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα, με παράλληλη εκπαίδευση στο ΕΚΑΒ. Στόχος μας είναι να αντιμετωπιστούν και οι δύο σοβαρές αιτίες των εγκεφαλικών, τα ισχαιμικά και τα αιμορραγικά”, σύμφωνα όσα είπε η αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, κ. Μίνα Γκάγκα, κατά την παρουσίαση του Εθνικόυ Σχέδιου Δράσης για Εξειδικευμένα Κέντρα Εγκεφαλικών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Παρουσιάστηκε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για Εξειδικευμένα Κέντρα Εγκεφαλικών στο ΕΣΥ στο ΓΝΑ “Γ. Γεννηματάς”, με έμφαση στα Εξειδικευμένα Κέντρα Εγκεφαλικών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή προσπάθεια σε εθνικό επίπεδο, έτσι ώστε οι ασθενείς με εγκεφαλικό να λαμβάνουν υγειονομική περίθαλψη υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών για τη βελτιστοποίηση της εξατομικευμένης φροντίδας τους.Τον τρόπο λειτουργίας των Κέντρων  παρουσιάσαν ο Καθηγητής Νευρολογίας του ΕΚΠΑ και Διευθυντής της Β’ Νευρολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, Γιώργος Τσιβγούλης, ο Επιμελητής Α’ Επεμβατικής Ακτινολογίας ΓΝΑ «Γ.Γεννηματάς», Νίκος Πτώχης, ο Διευθυντής Επεμβατικής Νευροακτινολογίας, Κοργιαλένειου Μπενάκειου, Ευτύχιος Αρχοντάκης και ο Συντονιστής Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών ΕΚΑΒ, Δημήτρης Πύρρος.

Μίνα Γκάγκα

Τον λόγο έλαβε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κ. Μίνα Γκάγκα, η οποία μίλησε για τα εξειδικευμένα Κέντρα Εγκεφαλικών που ήδη λειτουργούν στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. ”Τα εγκεφαλικά είναι η τρίτη αιτία θανάτου στην Ελλάδα. Από τη διάγνωση και στη μεταφορά του ασθενή και από εκεί και πέρα όλη τη φροντίδα στο κέντρο. Έχουμε ξεκινήσει κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα, με παράλληλη εκπαίδευση στο ΕΚΑΒ.”, είπε μεταξύ άλλων .  ”Ενώ τόνισε η κ.  Γκάγκα ότι ” Στόχος μας είναι να αντιμετωπιστούν και οι δύο σοβαρές αιτίες των εγκεφαλικών. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία την οποία πρέπει να εκμεταλλευτούμε. ”. Τέλος, μετέφερε τον χαιρετισμό του Υπουργού Υγείας, κ. Θάνου Πλεύρη, ο οποίος νοσεί με κορωνοϊό και δεν μπόρεσε να παραστεί.

Γιώργος Τσιβγούλης

Ο Καθηγητής Νευρολογίας του ΕΚΠΑ και Διευθυντής της Β’ Νευρολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ ανέφερε πως είναι μεγάλη τιμή να συνοψίσει την προσπάθεια που ξεκίνησε το 2019 από τον τότε αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Κοντοζαμάνη. Δημιουργήθηκε μια ομάδα επιστημόνων με την παρουσία του Διευθυντή του ΕΚΑΒ, κ. Πύρρου. Τα εγκεφαλικά επεισόδια διακρίνονται σε ισχαιμικά και αιμορραγικά. Αποτελούν την πρώτη αιτία αναπηρίας παγκοσμίως. 50 με 60.000 νέοι συμπολίτες κάθε χρόνο υποφέρουν από εγκεφαλικό επεισόδιο στην Ελλάδα.

  • Υπάρχουν 27 αναγνωρισμένα κέντρα που χορηγούν ενδοφλέβια θρομβόλυση στην χώρα, έτσι ώστε να καλυφθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η ζήτηση σε εθνικό επίπεδο.
  • Τα πιο βαριά εγκεφαλικά αποτελούν την δεύτερη μεγαλύτερη πρόκληση, καθώς απαιτούν μηχανική θρομβοεκτομή. Πρέπει να γίνει ταχεία αναγνώριση των συμπτωμάτων για την βέλτιστη φροντίδα.
  • 20% των εγκεφαλικών είναι αιμορραγικά. Εκεί υπάρχει μια άλλη θεραπεία, η οποία είναι ο εμβολισμός. Στον Ερυθρό Σταυρό υπάρχει ένα εξαιρετικό κέντρο.

Νίκος Πτώχης

Στη συνέχεια, ο Επιμελητής Α’ Επεμβατικής Ακτινολογίας ΓΝΑ “Γ.Γεννηματάς” μίλησε για την θρομβοεκτομή. Μπορεί να δώσει μια λύση σε περιπτώσεις βαρέων εγκεφαλικών. Από το 2019 που δημιουργήθηκαν οι 3 ομάδες εργασίας, έγιναν τα πρώτα βήματα με πολύ θετικά αποτελέσματα. Αν και χρειάζεται ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, η αρχή έχει γίνει. Ο κ. Πτώχης ευχαρίστησε όλους όσοι στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθεια, συμπεριλαμβανομένης της κ. Παγώνη. Τέλος, ευχαρίστησε το Υπουργείο και την Πολιτεία που εμπράκτως στηρίζει τις προσπάθειες βελτίωσης παροχής υπηρεσιών της υγειονομικής περίθαλψης.

Ευτύχιος Αρχοντάκης

Ο Διευθυντής Επεμβατικής Νευροακτινολογίας, Κοργιαλένειου Μπενάκειου πήρε το λόγο στην συνέχεια. Η προσπάθεια που γίνεται είναι πάρα πολύ μεγάλη. Χρειάζεται κατανόηση και υπομονή. Η θρομβοεκτομή έχει 6 με 8 ώρες ενώ στο ανεύρυσμα έχουμε 48 ώρες, μέσα στις οποίες μπορεί να γίνει η διαδικασία.

Δημήτρης Πύρρος

Τέλος, ο Συντονιστής Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών ΕΚΑΒ αναφέρθηκε από το 2014. Μια αεροδιακομιδή ενός ασθενούς 45 ετών στάθηκε αφορμή να ξεκινήσει μια αναζήτηση σχετικά με την θρομβόλυση. Προσπάθησε να βρει τον κ. Τσιβγούλη και από εκεί και πέρα με επικεφαλής εκείνον άρχισε μια προσπάθεια με τεράστιο αντίκτυπο. Πλέον υπάρχει ένα σταθερό σύστημα σε Αττική και Θεσσαλονίκη, όπου γίνονται θρομβολύσεις. Στο ΕΚΑΒ υπάρχει ένα πρόβλημα ως προς την αναγνώριση των επειγόντων περιστατικών στα εγκεφαλικά. Με τη δημιουργία μιας κάρτας για το τηλεφωνικό κέντρο, τους διαβιβαστές αλλά και τα πληρώματα του ασθενοφόρου, μπορούν εύκολα ποια από τα εγκεφαλικά να αναγνωριστούν ως επείγοντα και πρέπει να κατευθυνθούν αμέσως σε κέντρα θρομβόλυσης.

Πηγή: healthweb.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

KΛΕΙΣΙΜΟ
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης

ΣΥΝΔΕΣΗ

KΛΕΙΣΙΜΟ

Scroll To Top
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.