Blog
Blog
ESMO: Οι φαρμακοβιομηχανίες που υπερέχουν στην ανάλυση της κλινικής αξίας των νέων φαρμάκων για τον καρκίνο
Ομάδα ερευνητών του Χάρβαρντ βρήκε έναν άλλο τρόπο για να μετρήσει τον αντίκτυπο που είχαν οι μεμονωμένες φαρμακευτικές εταιρείες στην προώθηση ογκολογικών θεραπειών στην αγορά – αξιολογώντας την κλινική αξία των νέων εγκρίσεών τους, όπως μεταδίδει το Fiercepharma.com. Χρησιμοποιώντας ένα σύστημα βαθμολόγησης που καθιερώθηκε πριν από μια δεκαετία από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ιατρικής Ογκολογίας (ESMO) για τον εντοπισμό των εγκρίσεων που παρέχουν το μεγαλύτερο κλινικό όφελος, οι ερευνητές ταξινόμησαν τα αποτελέσματα ανά εταιρεία. Το σύστημα βαθμολόγησης ονομάζεται ESMO-Magnitude of Clinical Benefit Scale (MCBS).
«Με εξέπληξε το πόσο συγκεντρωμένη ήταν η κατάσταση. Πέντε εταιρείες αντιστοιχούσαν ουσιαστικά στα τρία τέταρτα αυτών των εγκρίσεων υψηλού οφέλους και πολλές εταιρείες δεν είχαν ενδείξεις με υψηλό όφελος», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Thomas Hwang, MD, ιδρυτής της Πρωτοβουλίας για την Καινοτομία και τη Ρύθμιση του Καρκίνου στο Ινστιτούτο Καρκίνου Dana-Farber στη Βοστώνη και μέλος της διευρυμένης ομάδας εργασίας ESMO-MCBS.
Ο κ.Hwang αναγνωρίζει τους περιορισμούς της ανάλυσης δεδομένου του μικρού μεγέθους του δείγματος. Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές συνέλεξαν τις εγκρίσεις υψηλού οφέλους που απέκτησε κάθε εταιρεία από το 2020 και μετά από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). Επιπλέον, δεδομένου ότι το σύστημα βαθμολόγησης του ESMO εφαρμόζεται μόνο σε εγκρίσεις καρκίνου στερεών όγκων, υπάρχουν πολλές εγκεκριμένες ογκολογικές θεραπείες που δεν περιλαμβάνονται στην ανάλυση.
Για να βοηθήσει στη συμπλήρωση της ανάλυσης, ο κ.Hwang τόνισε ότι η ομάδα εργασίας αναμένει ότι η μελλοντική έρευνα θα συμπεριλάβει αιματολογικούς καρκίνους και φάρμακα που έχουν εγκριθεί από τον FDA και δεν έχουν εγκριθεί ακόμη στην Ευρώπη.
Δύο μεγάλοι φαρμακοβιομηχανίες που βρίσκονταν στο τέλος του καταλόγου -χωρίς εγκρίσεις για συμπαγείς όγκους υψηλού οφέλους κατά τη διάρκεια της περιόδου- ήταν η Roche και η Eli Lilly. Κακή βαθμολογία επίσης, με λιγότερες από τις μισές εγκρίσεις τους να βαθμολογούνται ως υψηλού οφέλους, είχαν οι Johnson & Johnson, Bristol Myers Squibb, Takeda και Amgen.
«Πρόκειται για εταιρείες που διαθέτουν μεγάλους προϋπολογισμούς Ε&Α για τον καρκίνο» εξήγησε ο κ.Hwang προσθέτοντας ότι «πολλές εταιρείες εμφανίζονται στο ESMO με τόνους παρουσιάσεων, αλλά ορισμένες από αυτές είναι για προϊόντα που είναι στην καλύτερη περίπτωση αρκετά οριακά».
Πηγή: virus.com.gr