Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Έρχονται πρόσθετες εκπτώσεις στα φάρμακα υψηλού κόστους και rebate στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα – Η διάταξη Άδωνι Γεωργιάδη

Blog

Έρχονται πρόσθετες εκπτώσεις στα φάρμακα υψηλού κόστους και rebate στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα – Η διάταξη Άδωνι Γεωργιάδη

Νέες ρυθμίσεις για τα φάρμακα υψηλού κόστους προωθεί ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης με διάταξη που ενσωμάτωσε στο νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση.

Ταυτόχρονα επιβάλει υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebate) στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα που φθάνουν στα νοσοκομεία και τις δημόσιες μονάδες υγείας. Ένα θέμα που είχε προαναγγείλει και είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις των φορέων και των εταιρειών που διαθέτουν τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Τα φάρμακα
Ειδικότερα στο άρθρο 71 του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι υπάρχει πλέον η δυνατότητα επιβολής πρόσθετης έκπτωσης σε φάρμακα υψηλού κόστους.

Η διάταξη προβλέπει:

«Στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 2Ατου άρθρου 87 του ν. 4472/2017 (Α’ 74), περί φαρμακευτικής δαπάνης του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, μετά από τις λέξεις «συμφωνίες του άρθρου 254 του ν. 4512/2018 (Α’ 5),» προστίθενται οι λέξεις «τα φάρμακα, για τα οποία το ποσό της επιστροφής (rebate) του άρθρου 35 του ν. 3918/2011 (Α’ 31), όπως ορίζεται στο άρθρο 20 του ν. 4931/2022 (Α’ 94), έχει δείκτρια συνάρτησης Μονάδα ίση με ένα (1),» και η παρ. 2Α διαμορφώνεται ως εξής:

«2Α. Από 1ης.1.2022 δύναται να επιβάλλεται σε βάρος των Κατόχων, Άδειας Κυκλοφορίας (Κ.Α.Κ.) ή των φαρμακευτικών εταιρειών πρόσθετη έκπτωση ποσοστού έως τρία τοις εκατό (3%) επί της τιμής παραγωγού για τα φάρμακα υψηλού κόστους της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 3816/2010 (Α’ 6), για τα φάρμακα που ταξινομούνται μόνα τους σε υποομάδα (cluster) θεραπευτικής κατηγορίας του Καταλόγου Αποζημιούμενων Φαρμάκων, σύμφωνα με το Ανατομικό-Θεραπευτικό-Χημικό Σύστημα Ταξινόμησης [Anatomical Therapeutic Chemical (ATC) Classification System] του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καθώς και για τα φάρμακα που ταξινομούνται στις μεγαλύτερες σε μέγεθος δαπάνης θεραπευτικές κατηγορίες (cluster ATC4) του Καταλόγου Αποζημιούμενων Φαρμάκων, σύμφωνα με το ίδιο Σύστημα Ταξινόμησης.

Από την εφαρμογή της παρούσας εξαιρούνται τα φάρμακα για τα οποία έχουν συναφθεί οι συμφωνίες του άρθρου 254 του ν. 4512/2018 (Α’ 5), τα φάρμακα, για τα οποία το ποσό της επιστροφής (rebate) του άρθρου 35 του ν. 3918/2011 (Α’ 31), όπως ορίζεται στο άρθρο 20 του ν. 4931/2022 (Α’ 94), έχει δείκτρια συνάρτησης Μονάδα ίση με ένα (1), καθώς και τα φάρμακα με Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας (Κ.Η.Θ.) μικρότερο από ή ίσο με είκοσι λεπτά του ευρώ (0,20).

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η οποία εκδίδεται μετά από πρόταση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κατόπιν γνώμης της Επιτροπής του άρθρου 15 της υπό στοιχεία οικ. 3457/14.1.2014 απόφασης του Υπουργού Υγείας (Β’ 64), περί της τιμολόγησης των φαρμάκων, ρυθμίζεται κάθε ζήτημα σχετικά με την εφαρμογή της παρούσας, όπως το ποσοστό της πρόσθετης έκπτωσης, ο τρόπος υπολογισμού του, τα κριτήρια επιβολής του, όπως η επιβάρυνση της φαρμακευτικής δαπάνης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. από έκαστο των φαρμάκων των ως άνω κατηγοριών, η διαδικασία επιβολής και είσπραξής του και η χρονική διάρκεια του μέτρου, και εξειδικεύεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.»

Ιατροτεχνολογικά προϊόντα με υποχρεωτικές εκπτώσεις
Από την άλλη ξεκινούν να επιβάλλονται και υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebate) στα Ιατροτεχνολογικά προϊόντα τα οποία μέχρι σήμερα εξαιρούνταν της ρύθμισης αυτής με αποτέλεσμα η δαπάνη να είναι ανεξέλεγκτη.

Το άρθρο 72 του νομοσχεδίου καθορίζει το ποσό της έκπτωσης (rebate) για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα που προμηθεύονται τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και οι αποκεντρωμένες μονάδες αυτών, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου και όλα τα δημόσια νοσοκομεία

«1. Για κάθε ιατροτεχνολογικό προϊόν που προμηθεύονται με δημόσια σύμβαση, μέσω της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας ή απευθείας, τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και οι αποκεντρωμένες μονάδες αυτών, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, καθώς και όλα τα δημόσια νοσοκομεία, καθιερώνεται, από την 1η .1.2024, κλιμακούμενο ποσό έκπτωσης (rebate).

2. Ως βάση υπολογισμού του ποσού έκπτωσης που αντιστοιχεί σε κάθε προμηθευτή των παραπάνω προϊόντων και ανά νοσοκομείο, ορίζεται ο όγκος του τζίρου ανά προμηθευτή και ανά νοσοκομείο, του προηγούμενου τριμήνου, βάσει του αθροίσματος των τιμολογίων που εκδίδουν οι προμηθευτές προς τα νοσοκομεία της παρ. 1 με τα οποία συμβάλλονται, σε κάθε ένα χωριστά.

Ο υπολογισμός, η επιβολή και η είσπραξη του ποσού της έκπτωσης πραγματοποιούνται από τον εκάστοτε φορέα που διενεργεί την προμήθεια.

3. Ο φορέας που διενήργησε την προμήθεια δύναται να συμψηφίζει με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του τα οφειλόμενα από τους προμηθευτές ιατροτεχνολογικών προϊόντων ποσά, που προκύπτουν από την υποχρέωση έκπτωσης (rebate) του παρόντος, με ισόποσες οφειλές της προς αυτούς.

4. Σε περίπτωση μη έγκαιρης απόδοσης του ποσού έκπτωσης της παρ. 1, αυτό εισπράττεται με τη διαδικασία του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022, Α΄190).

5. Τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα για τα οποία δεν αποδόθηκε το ποσό της έκπτωσης, δεν εξοφλούνται.

6. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, ύστερα από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας, καθορίζονται το ποσό της έκπτωσης, η αναπροσαρμογή αυτού, ο τρόπος και ο χρόνος υπολογισμού και επιβολής του, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο ειδικότερο ζήτημα για την εφαρμογή του παρόντος».

Και μη αποζημιούμενα φάρμακα με ΣΗΠ
Παράλληλα το υπουργείο Υγείας με νέα διάταξη εντάσσει και μη αποζημιούμενα φάρμακα στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης. Φάρμακα τα οποία θα έρχονται με την ειδική διαδικασία αλλά θα τα πληρώνουν με δικό τους κόστος οι ασθενείς.

Το Άρθρο 73 προβλέπει:

«Ένταξη μη αποζημιούμενων φαρμάκων και φαρμάκων με προέγκριση μέσω Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης Φαρμάκων στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης του Φορέα «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης – ΗΔΙΚΑ Α.Ε.»

Στο άρθρο 3 του ν. 3892/2010 (Α΄ 189) προστίθεται παρ. 3α ως εξής: 86 «3α. Στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ.) του Φορέα “Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης – ΗΔΙΚΑ Α.Ε.” (ΗΔΙΚΑ) εντάσσονται τόσο τα αποζημιούμενα όσο και τα μη αποζημιούμενα φάρμακα, που χορηγούνται με ιατρική συνταγή. Τα μη αποζημιούμενα φάρμακα εντάσσονται στο Σ.Η.Σ. με συμμετοχή του ασθενούς εκατό τοις εκατό (100%).

Τα µη αποζημιούµενα σκευάσματα συνταγογραφούνται µε εμπορική ονομασία. H συνταγογράφηση των εν λόγω σκευασμάτων δεν προσµετράται στο όριο του δεκαπέντε τοις εκατό (15%) των επιτρεπτών αποκλίσεων της συνολικής συνταγογράφησης του κάθε γιατρού στη διάρκεια του έτους που προβλέπεται βάσει της υπό στοιχεία ΕΜΠ4/18.11.2012 (Β΄3057) απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, όπως εκάστοτε ισχύει.

Η Διεύθυνση Φαρμάκου του Υπουργείου Υγείας αποστέλλει στην ΗΔΙΚΑ κατάλογο με τα αποζημιούμενα και μη αποζημιούμενα φάρμακα που χορηγούνται με ιατρική συνταγή και περιλαμβάνονται στο ισχύον Δελτίο Τιμών Φαρμάκων και επικαιροποιεί αυτόν κάθε φορά που δημοσιεύεται νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, υποχρεούται δε να παρέχει κάθε επιπλέον απαιτούμενο στοιχείο για την ένταξη στο Σ.Η.Σ. των ως άνω φαρμάκων.

Η παρούσα δεν εφαρμόζεται στα εν δυνάμει αποζημιούμενα φάρμακα, τα οποία εξαιρούνται από το Σ.Η.Σ., εκτός εάν υπάρχει προέγκριση μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης Φαρμάκων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.»

Πηγή: healthreport.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης