Νέα μέτρα στη συνταγογράφηση φαρμάκων επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να περιοριστεί η αλόγιστη χρήση σκευασμάτων, ένα φαινόμενο που ακόμη και δεν έχει εξαλειφθεί παρά τις όποιες εξαγγελίες επί σειρά ετών.
Όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μπορεί προς ώρας να μην σχεδιάζουν ρηξικέλευθες αλλαγές στην πολιτική φαρμάκου, μελετώνται ωστόσο αλλαγές που θα φέρουν εξορθολογισμό στη διαχείριση της δαπάνης η οποία σήμερα βαίνει αυξανόμενη.
Αποτέλεσμα βέβαια είναι να υπάρχει μία στρεβλή κατάσταση στην ελληνική αγορά, αφού η υπέρβαση της δαπάνης μέσω της ανεξέλεγκτης συνταγογράφησης, οδηγεί στο περιβόητο clawback.
Παρά τα μέτρα που είχαν ληφθεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η εικόνα στην αγορά παραμένει άκρως προβληματική.
Τα τρία μέτρα για τα φάρμακα
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση σκοπεύει να περιορίσει την άσκοπη συνταγογράφηση ώστε η δαπάνη να περιορισθεί και να μην ξεπερνά το όριο.
Γι’ αυτό προωθούνται τρία βασικά μέτρα στα φάρμακα:
-Αλλαγές στον τρόπο συνταγογράφησης των γιατρών. Πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι θα τεθούν σε εφαρμογή νέοι κόφτες στη συνταγογράφηση, ενώ μελετάται να μην γράφονται οι συνταγές φαρμάκων με εμπορική ονομασία αλλά μόνο με δραστική ουσία. Στόχος θα είναι λένε πηγές, να μπορούν οι φαρμακοποιοί να αντικαθιστούν το σύνολο των φαρμάκων με άλλα γενόσημα εάν υπάρχουν ελλείψεις.
-Υπό το πρίσμα αυτό θα τεθεί σε λειτουργία από τον Δεκέμβριο και το ψηφιακό σύστημα καταγραφής της διακίνησης όλων των φαρμάκων στο οποίο θα καταγράφονται οι ελλείψεις, αλλά και όλες οι συνταγές με κάθε λεπτομέρεια. Κάτι που βέβαια γίνεται σήμερα και μέσω της ΗΔΙΚΑ, αλλά θα προστεθούν νέα στατιστικά δεδομένα που θα μπορούν να βοηθήσουν στη χάραξη μίας διαφορετικής πολιτικής στο φάρμακο.
-Παράλληλα εξετάζεται να τεθούν νέα όρια στον αριθμό των συνταγών και των φαρμάκων που δικαιούται κάθε γιατρός, ενώ θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων όπου βέβαια υπάρχουν, αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr.
Στο πλαίσιο αυτό έχει δοθεί εντολή στην αρμόδια ελεγκτική επιτροπή του ΕΟΠΥΥ να ενισχυθούν οι έλεγχοι ώστε να βρεθεί ποιοι γιατροί υπερσυνταγογραφούν.
Στόχος είναι να μην εκδίδονται συνταγές φαρμάκων που είτε δεν έχουν προορισμό κάποιους ασθενείς και την αντιμετώπιση κάποιας πάθησης, είτε εκδίδονται με συγκεκριμένη στόχευση ώστε να εξυπηρετήσουν άλλα συμφέροντα.
Η «χρυσή» συνταγογράφηση φαρμάκων
Ο τομέας των φαρμάκων πάντως αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια για τους Έλληνες ασφαλισμένους, καθώς η κρατική υποχρηματοδότηση οδηγεί τους ασθενείς σε μεγάλες συμμετοχές και τις φαρμακευτικές εταιρείες σε μεγάλα κουρέματα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία από τον ΕΟΠΥΥ, η συμμετοχή των ασθενών στα αποζημιούμενα φάρμακα αγγίζει ετησίως τα 689εκ. ευρώ.
Από την άλλη, οι φαρμακευτικές εταιρείες οδηγούνται σε αυξημένες επιστροφές και εκπτώσεις που αγγίζουν το 47% της συνολικής δαπάνης.Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.Διαβάστε περισσότερα στο : https://www.healthreport.gr/erchontai-neoi-periorismoi-sti-syntagografisi-farmakon-ta-3-metra-chrysocho-di/
Πηγή: healthreport.gr