Στόχος της νέας ρύθμισης είναι να εξαλειφθεί η ταλαιπωρία των ασθενών που πάσχουν από σοβαρές χρόνιες παθήσεις, διευκολύνοντας την πρόσβασή τους στα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) και από τα ιδιωτικά φαρμακεία της γειτονιάς.
Μείζον ζήτημα στην παρούσα φάση αποτελεί ο κίνδυνος προώθησης των ΦΥΚ στο σύστημα παράλληλων εξαγωγών, με τις φαρμακευτικές εταιρείες να ζητούν εγγυήσεις ότι τα φάρμακα που θα διατίθενται στα ιδιωτικά φαρμακεία δεν θα φεύγουν εκτός Ελλάδας, μέσω παράνομων εξαγωγών.
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει ξεκινήσει συζητήσεις με εκπροσώπους των φαρμακοβιομηχανιών, επιδιώκοντας να βρεθούν τρόποι αποφυγής του φαινομένου κερδοσκοπίας.
Η νομοθετική ρύθμιση θα διευκρινίζει ποια σκευάσματα θα είναι προσβάσιμα στους ασθενείς από τα φαρμακεία και ποιες ασθένειες θα αφορούν, αξιολογώντας το «μοντέλο» που λειτούργησε στη διάρκεια της πανδημίας, όπου επετράπησαν σε 2 κατηγορίες φαρμάκων να διατίθενται στα ιδιωτικά φαρμακεία: Ογκολογικά φάρμακα που δεν χρειάζονται νοσοκομειακό περιβάλλον στη χορήγηση τους, αλλά και φάρμακα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση.
Μέχρι σήμερα, οι ασθενείς αναγκάζονται να παραλαμβάνουν τα ΦΥΚ μόνο από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, μια διαδικασία που συχνά συνοδεύεται από ουρές, πολύωρες αναμονές και ταλαιπωρία.
Θεσμικές συζητήσεις
Από τον περασμένο Μάρτιο, ο Άδωνις Γεωργιάδης σε δηλώσεις του σχετικά με το θέμα διάθεσης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα φαρμακεία παραδέχτηκε πως «έχουμε ξεκινήσει μία θεσμική συζήτηση με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο. Έχουμε κάνει συναντήσεις και με τη συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ για να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαμε έστω κάποια Φάρμακα Υψηλού Κόστους να διατίθενται μέσα στο ελληνικό φαρμακείο».
Σε γενικές γραμμές η διάθεση κάποιων Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία έχει τη σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκομένων, στη λογική ότι τα περισσότερα σημεία διάθεσης σκευασμάτων είναι προς όφελος του ασθενή.
Βεβαίως, υπάρχουν πολλά σημεία όπου οι συζητήσεις μεταξύ των εμπλεκομένων δεν έχουν αποτέλεσμα, καθώς η κάθε πλευρά που συμμετέχει στις συζητήσεις προσπαθεί να διαφυλάξει τα του οίκου της και κυρίως να μην επιβαρυνθεί επιπλέον οικονομικά.
Προτεραιότητα για το υπουργείο και κεντρικός άξονας στην προσπάθεια που γίνεται είναι να εξυπηρετείται καλύτερα ο ασθενής και οι άνθρωποι που τον φροντίζουν.
«Μπορώ να σας πω ότι με ενδιαφέρει πάρα πολύ να βελτιώσουμε τη ζωή των ανθρώπων. Το να περιμένουν κάποιοι στις ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για πολλές ώρες, ενώ είναι άνθρωποι ασθενείς οι ίδιοι ή οι οικογένειες τους για να πάρουν ένα φάρμακο, δεν είναι κάτι που μου αρέσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας. «Ειδικά όταν την ίδια στιγμή», όπως σημείωσε, «που έχουμε ένα πολύ μεγάλο δίκτυο φαρμακείων στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη».
Πάντως, σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη, «σε καμία περίπτωση δεν κάνουμε κουβέντα για κλείσιμο των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ» τη λειτουργία των οποίων χαρακτήρισε ως «απαραίτητη».
Να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός το 2019 είχε τονίσει την ανάγκη να διευκολυνθεί η εξυπηρέτηση των ασθενών και να καταργηθούν οι ουρές της ντροπής έξω από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Πηγή: healthpharma.gr