Blog

Αρχική » Blog » Επιχειρηματικά Νέα » ‘Ερχονται 4 εκατομμύρια αντιγριπικά εμβόλια για την περίοδο 2024 – 2025

Blog

‘Ερχονται 4 εκατομμύρια αντιγριπικά εμβόλια για την περίοδο 2024 – 2025

Οι τέσσερις εταιρείες που προμηθεύουν την χώρα με αντιγριπικά εμβόλια ενημέρωσαν τον ΕΟΦ και τις αρμόδιες αρχές ότι για την περίοδο 2024 – 2025 θα φέρουν 4 εκατομμύρια δόσεις αντιγριπικών εμβολίων. Όπως μας ανέφεραν οι πηγές, κάτι παραπάνω από τα μισά από τα αντιγριπικά εμβόλια θα τα εισάγει παραδοσιακά ο όμιλος ΒΙΑΝΕΞ και τα υπόλοιπα θα μοιραστούν από την GSK, την Viatris και την Winmedica. 

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι είχαν διατεθεί 4,4 εκατομμύρια αντιγριπικά εμβόλια. Οι φετινές ποσότητες είναι μειωμένες, καθώς πέρυσι δεν υπήρχε η αναμενόμενη ζήτηση, με αποτέλεσμα να χορηγηθούν λιγότερα από 3,5 εκατομμύρια εμβόλια και τα εναπομείναντα οδηγήθηκαν σε καταστροφή.

Όσον αφορά την περίοδο 2024 – 2025, η μέση τιμή αγοράς των συμβατικών εμβολίων είναι στα 12 ευρώ στη λιανική και τα υψηλής δόσης εμβόλια κοστίζουν έως 50 ευρώ έκαστο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παραδόσεις στις φαρμακαποθήκες και στα φαρμακεία έχουν ήδη ξεκινήσει. Μέχρι την έναρξη της επίσημης εμβολιαστικής περιοδου, θα έχουν δοθεί στα φαρμακεία περισσότερα από 1 εκατομμύριο αντιγριπικά εμβόλια.

Αναμένεται η εμβολιαστική περίοδος που ξεκινήσει αρχές Οκτωβρίου βάσει της εγκυκλίου που αναμένεται να εκδοθεί και ολοκληρώνεται το Μάρτιο.

Ένα ερώτημα είναι αν ο εμβολιασμός (συνολικά) για το 2024 – 2025 θα παραμείνει στα 170 εκατ. ευρώ (αφορά το σύνολο των εμβολιων που ανέρχονται σε 48), καθώς έχουν εισαχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα εμβολιασμού πολλά νέα εμβόλια για όλες τις ηλικιακές ομάδες  (π.χ. το εμβολιο για RSV), ενώ σε υφισταμενα εμβόλια έχει επεκταθεί η χορήγησή τους σε νέους πληθυσμιακούς στόχους (όπως για παράδειγμα εμβόλιο κατά της μηνιγγιτιδας Β αποζημιώνεται και για μικρά παιδιά). 

Στο πλαίσιο αυτό, φήμες της αγοράς εκτιμούν ότι η δαπάνη για το 2024 μπορεί να αγγίξει τα 200 εκατ. ευρώ,. το οποίο θα οδηγήσει σε εποχές clawback.

ΕΟΔΥ: Περιγραφή γρίπης

Σύμφωνα με τις οδηγίες που είχαν εκδοθεί από τον ΕΟΔΥ περυσι τον Σεπτέμβριο:

Η γρίπη είναι μια μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος προκαλούμενη από τον ιό της γρίπης. Μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή νόσο και κάποιες φορές να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο. Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.

Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση γρίπης του ΕΟΔΥ κατά την περίοδο γρίπης2 022-2023 τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, η δραστηριότητα της γρίπης παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα. Πιθανότατα, η χρήση των γενικών μέτρων πρόληψης (μάσκες, υγιεινή των χεριών κ.λ.π.) απέτρεψε σημαντικά τη μετάδοση της λοίμωξης SARS-CoV-2 και συνακόλουθα των υπόλοιπων αναπνευστικών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης και της γρίπης.

Ο χρόνος έναρξης του επιδημικού κύματος της εποχικής γρίπης δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια, συχνά όμως με την έναρξή του παρατηρείται αποδιοργάνωση της επαγγελματικής και της κοινωνικής ζωής, υπέρμετρη αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων και όχι σπάνια, αύξηση της θνησιμότητας.

Σημαντικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης είναι η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής (π.χ. συχνό πλύσιμο χεριών), η απομόνωση των πασχόντων και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά έχουν μερική απόδοση και – παρότι σημαντικά – δεν επαρκούν. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης καθώς και κατά επέκταση στη μείωση απουσιών από την εργασία, το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας (περυσινή εγκύκλιος) οι συστάσεις αντιγριπικού εμβολιασμού για την προσεχή περίοδο 2023  – 2024 περιελάμβαναν κατά προτεραιότητα τις παρακάτω ομάδες πληθυσμού ή καταστάσεις αυξημένου κινδύνου:

1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

2. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

-Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνιααποφρακτική πνευμονοπάθεια.

-Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή

– Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)

-Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών

– Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)

– Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

– Χρόνια νεφροπάθεια

– Χρόνιες παθήσεις ήπατος

– Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα

– Σύνδρομο Down

3. Έγκυες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες.

4. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.

5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki,ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).

6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

7. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων,στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι,ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων,καταστήματα κράτησης.

8. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρο νοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων – μεταναστών.

9. Άστεγοι.

10. Κτηνίατροι, κτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομαπου έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Πηγή: iatronet.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης