Blog

‘Eρχεται νέο lifting στη θετική λίστα φαρμάκων;

Αλλοί μιλούν για σκέψη και άλλοι ισχυρίζονται ότι έχει γίνει ήδη εισήγηση προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Τι αφορά; Το ξαναγράψιμο της θετικής λίστας με παρεμβάσεις, που αφενός θα την περιορίσουν σε αριθμό φαρμάκων δημιουργώντας έτσι χώρο για τα νέα σκευάσματα που έρχονται και αφετέρου θα δοθούν επιπλέον κίνητρα στις εταιρείες που διακινούν οικονομικά σκευάσματα να αυξήσουν την τιμή τους και να παραμείνουν στην αγορά.

Σύμφωνα λοιπόν με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, έχει γίνει εισήγηση (ή παραμένει ακόμη σκέψη) για αύξηση της τιμής κλιμακωτά έως 30% για φάρμακα που αποφασίσουν οι ΚΑΚ να τα μεταφέρουν από τη θετική λίστα στα μη αποζημιούμενα. Γεγονός, που εφόσον τρέξει μιλάμε για μία νέα υπουργική απόφαση. 

Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη που προέβλεπε την αύξηση έως 15% (κλιμακωτά) για όσα φάρμακα θα περνούσαν στη λίστα των μη αποζημιούμενων μάλλον δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας αποχώρησαν μόλις 31 σκευάσματα, ενώ την ίδια περίοδο (Σεπτέμβριο 2024) μπήκαν 50 νέα στη θετική λίστα. 

Σήμερα τα συνταγογραφούμενα αλλά μη αποζημιούμενα και με την προσθήκη των 31 φαρμάκων είναι 312.

Παρά το ότι τον Απρίλιο του 2024 είχαν βγει μετά από αιτήματα εταιρειών από τη θετική λίστα 91 σκευάσματα, στις 27/9/2024, τα φάρμακα που ήταν στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση ήταν κάτι περισσότερο από 6.500. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται τα 486 που εισάγει ο ΙΦΕΤ. 

Σημειώνεται ότι στις 24/7/2024  το σύνολο των φαρμάκων (θετική λίστα, ΙΦΕΤ, Μη αποζημιούμενα και ΜΗΣΥΦΑ ) ήταν 9.213 σκευάσματα. 

Το ερώτημα είναι, αν τελικώς περάσει η εισήγηση, αν θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ο λόγος είναι ότι ακόμη και αν περάσουν κάποια φάρμακα στα μη αποζημιούμενα θα γλιτώσουν την ανατιμολόγηση. Αυτό, λέει η αγορά, χρειάζεται διευκρίνιση. 

Πηγές λένε ότι ένας τρόπος για να υπάρξει πραγματικός εξορθολογισμός της θετικής λίστας είναι να βγουν εκτός οι δραστικές ουσίες που στο εξωτερικό αποδεδειγμένα δεν αποζημιώνονται. Επίσης θα μπορούσαν να αφαιρεθούν και τα σκευάσματα που εμφανίζουν πωλήσεις σε τοπικό επίπεδο σε κάποιες περιοχές ανά την Ελλάδα.

Το σίγουρο είναι ότι απαιτούνται παρεμβάσεις στη θετική λίστα και εξίσου σίγουρο είναι ότι δεν μπορούν όλοι να είναι ευχαριστημένοι στο μέγιστο βαθμό. Κάπου χάνεις- για παράδειγμα ο ασθενής θα πρέπει να καταβάλλει για κάποια σκευάσματα περισσότερα χρήματα – αλλά κάπου κερδίζεις – μειώνονται οι ελλείψεις καθώς η άνοδος τιμής μπορεί να μπλοκάρει και τις παράλληλες εξαγωγές αλλά και την απόσυρση από την αγορά αποτελεσματικών – και φθηνών – φαρμάκων.

Πηγή: iatronet.gr
Facebook
LinkedIn
X