Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Έρχεται νέα ΚΥΑ για τη Νοσοκομειακή Φροντίδα στο ΣΠΙΤΙ

Blog

Έρχεται νέα ΚΥΑ για τη Νοσοκομειακή Φροντίδα στο ΣΠΙΤΙ

Σε διορθωτικές κινήσεις στο πρόγραμμα Νοσοκομειακής Φροντίδας στο σπίτι (ΝΟΣΠΙ) προβαίνει η Αριστοτέλους, καθώς εντός των ημερών αναμένεται να εκδοθεί αναθεωρημένη ΚΥΑ μεταξύ των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών. Η αναθεώρηση προέκυψε λόγω των πραγματικών αναγκών που εμφανίστηκαν στο πεδίο εφαρμογής των πρώτων Κέντρων Αναφοράς που ξεκινούν υπό την ομπρέλα του ΟΔΙΠΥ που είναι και ο φορέας υλοποίησης του έργου, με χρηματοδότηση 14 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στόχος είναι εντός του 2025 να λειτουργήσουν 12 Κέντρα Αναφοράς στις 7 υγειονομικές περιφέρειες. Αφετηρία αυτής της σπουδαίας προσπάθειας αποτελεί η  Γ’ παιδιατρική Κλινική στο ΓΝΘ Ιπποκράτειο, όπου από το 2011 παρακολουθούνται περισσότερα από 250 παιδιά με σοβαρά χρόνια νοσήματα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του DailyPharmaNews στην αναθεωρημένη ΚΥΑ προβλέπεται ότι:

Κέντρο ΝΟΣΠΙ: Οργανώνεται ως παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών Υγείας σε ένα Τμήμα/Κλινική τριτοβάθμιου Νοσοκομείου, παιδιατρική για παιδιά ή πνευμονολογική για ενήλικες ασθενείς. Το Κέντρο ΝΟΣΠΙ ορίζεται με απόφαση του Διοικητή του νοσοκομείου και της ΥΠΕ, με σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή της Κλινικής, στην οποία λειτουργεί.

Υποδομή Κέντρου ΝΟΣΠΙ: Κάθε Κέντρο ΝΟΣΠΙ αποτελείται από: α). Θάλαμο ΝΟΣΠΙ με ανεπτυγμένες τουλάχιστον τρεις νοσοκομειακές κλίνες πλήρως εξοπλισμένες για την  νοσηλεία των ασθενών ΝΟΣΠΙ και β). Χώρο για την δημιουργία σταθμού επικοινωνίας και υποστήριξης των ασθενών κατά την εξωνοσοκομειακή παραμονή τους στο σπίτι.

Ο σταθμός επικοινωνίας στελεχώνεται από γραμματέα, διαθέτει εξοπλισμό τηλεϊατρικής και εξυπηρετεί το Μητρώο Ασθενών ΝΟΣΠΙ για χρήση του από τους συμμετέχοντες  ιατρούς και νοσηλευτές.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κάθε Κέντρο ΝΟΣΠΙ έχει δυνατότητα παρακολούθησης 100 ασθενών, είναι διασυνδεδεμένο με άλλες Κλινικές, από τις οποίες μπορεί να δέχεται ή να αποστέλλει ασθενείς ΝΟΣΠΙ, ανάλογα με την βαρύτητα της κατάστασης τους. Επίσης δέχεται από το σπίτι ασθενείς ΝΟΣΠΙ καθ’ όλη την διάρκεια του 24ωρου, εφ όσον υπάρχει διαθεσιμότητα. Ο θάλαμος ΝΟΣΠΙ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες της Κλινικής, όταν υπάρχει διαθεσιμότητα, αλλά και το αντίστροφο, δηλαδή νοσοκομειακές κλίνες μπορούν να διατεθούν για νοσηλεία ασθενών ΝΟΣΠΙ σε περίπτωση πληρότητας.

Κριτήρια ένταξης

Τα βασικά κριτήρια ένταξης ενός ασθενούς σε πρόγραμμα ΝΟΣΠΙ, βασίζονται κυρίως στην πολυπλοκότητα και την χρονιότητα της νόσου, καθώς και στην ανάγκη τεχνολογικής-εξειδικευμένης υποστήριξής του και όχι τόσο στη συγκεκριμένη διάγνωση της νόσου. Τα κριτήρια ένταξης διαφέρουν αναλόγως των χαρακτηριστικών των ασθενών. Η πορεία του ασθενούς, η συμμόρφωση και ανταπόκριση στην θεραπεία ορίζουν την ένταση και την διάρκεια της φροντίδας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεπιστημονικής Ομάδας.

-Τα κριτήρια για τους παιδιατρικούς ασθενείς είναι η ανεπάρκεια ενός ή περισσότερων οργανικών συστημάτων, που χρειάζονται ποικίλου βαθμού και χρονικής διάρκειας υποστήριξη, (πχ οξυγονοεξαρτώμενοι ασθενείς, ασθενείς με τραχειοστομία ή σε μη επεμβατικό μηχανικό αερισμό, ασθενείς σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, ασθενείς σε παρεντερική διατροφή, ή σε παρατεταμένη ενδοφλέβια αγωγή, ή σε περιτοναϊκή κάθαρση, καθώς και ασθενείς που χρειάζονται εντατική φυσικοθεραπεία, ή κινητική αποκατάσταση λόγω της ασθένειας, ή μετά την έξοδό τους από την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας).

-Τα κριτήρια για τους ενήλικους χρονίως πάσχοντες ασθενείς

Στο πρόγραμμα μπορούν να μπουν: α) Ασθενείς υπό Επεμβατικό Μηχανικό Αερισμό με συνεχή, ή περιοδική εφαρμογή αναπνευστήρα, β) Ασθενείς με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια που χρειάζεται μηχανική υποστήριξη με μη Επεμβατικό Μηχανικό Αερισμό>16ωρες και σύνθετα προβλήματα υγείας, γ) Ασθενείς μετά από νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με εμμένουσα αναπνευστική δυσχέρεια, δ) Ασθενείς με τραχειοστομία μόνιμη ή πρόσκαιρη με συνοδό νοσηρότητα, ε) Ασθενείς με διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο με εφαρμογή συσκευής υποστήριξης αναπνοής>16ώρες και σύνθετα προβλήματα υγείας (π.χ. παχυσαρκία-υποαερισμός-ΣΑΥΥ), στ) Ασθενείς υπό χρόνια οξυγονοθεραπεία (ΧΟΘ) και συνοδό νοσηρότητα, ζ) Ασθενείς με διαταραχές σίτισης (Ρινογαστρικός καθετήρας – Γαστροστομία/Ειλεοστομία – Παρεντερική διατροφή) και συνοδό νοσηρότητα, η) Ασθενείς με ανάγκη για εντατική αναπνευστική ή κινητική φυσικοθεραπεία (π.χ. μετά σοβαρό τροχαίο ή εργατικό ή άλλο ατύχημα) και συνοδό νοσηρότητα.

Ιδιαίτερα σημαντικό το Μητρώο Ασθενών

Σύμφωνα πάντα με την υπό έκδοση ΚΥΑ, ως νοσοκομειακή φροντίδα στο σπίτι, στο πλαίσιο της κατ’ Οίκον Νοσηλείας, είναι η παροχή φροντίδας του ασθενούς στο σπίτι του, σε συνθήκες ανάλογες της ενδονοσοκομειακής φροντίδας, με ιατρονοσηλευτική υποστήριξη και συνεχή παρακολούθηση, παράλληλη υποστήριξη από εκπαιδευμένους φροντιστές (γονείς, ή άλλα μέλη της οικογένειας, τα οποία έχουν εκπαιδευτεί σχετικά με τις ανάγκες του ασθενούς), με παράλληλη εξασφάλιση ιατρονοσηλευτικής υποστήριξης, σύμφωνα με τις ανάγκες του ασθενούς (ο αντίστοιχος διεθνής όρος είναι: Hospital at Home). Παράλληλα, διασφαλίζεται η δυνατότητα της άμεσης πρόσβασης και εισαγωγής στο νοσοκομείο-Κέντρο Αναφοράς (ΚΑ) ή σε διασυνδεδεμένη με το Κέντρο Αναφοράς  προκαθορισμένη δομή, σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης του ασθενούς.

Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα Νοσοκομειακής φροντίδας στο σπίτι  (ΝΟΣΠΙ) συγκροτείται από δύο λειτουργίες: α) την ενδονοσοκομειακή φροντίδα, δηλαδή την προετοιμασία του ασθενούς και των φροντιστών για την μετάβαση στο σπίτι και την απρόσκοπτη επανεισαγωγή του, όταν αυτή χρειαστεί και β) την εξωνοσοκομειακή, δηλαδή την παροχή φροντίδας στο σπίτι.

Ειδικό καθεστώς οικονομικής υποστήριξης και παροχής του νοσηλευτικού έργου

Για τον ασθενή  ΝΟΣΠΙ μετά την ολοκλήρωση της νοσοκομειακής φάσης του προγράμματος,  θεωρείται ότι συνεχίζεται η νοσηλεία στο σπίτι του (εξωνοσοκομειακή φάση προγράμματος ΝΟΣΠΙ)  με ειδικό καθεστώς οικονομικής  υποστήριξης και παροχής του νοσηλευτικού έργου.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων της ΝΟΣΠΙ είναι αφενός η γνώση του αριθμού των ασθενών, της κατηγορίας και βαρύτητας νόσου και αφ’ ετέρου ένα καλά οργανωμένο δίκτυο υποστήριξης με συνθήκες ασφάλειας για τον ασθενή και την οικογένειά του.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ύπαρξη Μητρώου Ασθενών ωφελούμενων από την  ΝΟΣΠΙ, καθώς και συντονισμένη λειτουργία του Κέντρου ΝΟΣΠΙ. Για την υλοποίηση της ΚΥΑ το Κέντρο ΝΟΣΠΙ δύναται να είναι: α) μια παιδιατρική κλινική/τμήμα για τα παιδιά, με τον ιατρό ΝΟΣΠΙ να είναι παιδίατρος με αποδεδειγμένη μακροχρόνια εμπειρία στη διαχείριση παιδοπνευμονολογικών περιστατικών, ή β) μια πνευμονολογική κλινική/τμήμα για ενήλικες, με πνευμονολόγο ως υπεύθυνο ιατρό ΝΟΣΠΙ.

Χορήγηση ογκολογικής θεραπείας κατ΄ οίκον

Στο πλαίσιο της Νοσοκομειακής Φροντίδα στο σπίτι, προβλέπεται και χορήγηση ογκολογικής θεραπείας, υπό προϋποθέσεις, από μια Ογκολογική Κλινική για ενήλικες, με υπεύθυνο ιατρό Παθολόγο – Ογκολόγο.

Κριτήρια ένταξης/είδος θεραπείας

Ο θεράπων ιατρός, Παθολόγος– Ογκολόγος, κρίνει με βάση τις επίσημες κατευθυντήριες οδηγίες ότι οι ασθενείς μπορούν να λάβουν ανοσοθεραπεία ή/και βιολογικούς παράγοντες.

Γενικές Προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας και εφαρμογής της ογκολογικής θεραπείας κατ΄ οίκον

Η χορήγηση ογκολογικής θεραπείας κατ΄ οίκον, αφορά ασθενείς που έχουν λάβει όλη τη χημειοθεραπεία εντός της νοσοκομειακής δομής (πχ. Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας), καθώς και τους 3 πρώτους κύκλους της ανοσοθεραπείας, ή του βιολογικού παράγοντα. Στόχος είναι η επίτευξη διασύνδεσης του ασθενούς με τις δομές του νοσοκομείου, ενώ απεικονιστικά πρέπει να μην υπάρχει πρόοδος της νόσου, κατά την ένταξη του στο πρόγραμμα.

Πηγή: dailypharmanews.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης