Blog

Αρχική » Blog » Επιχειρηματικά Νέα » Έρχεται λουκέτο το 2024 σε διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια λόγω των υποχρεωτικών επιστροφών – Το δυσβάστακτο clawback και οι νέοι κόφτες

Blog

Έρχεται λουκέτο το 2024 σε διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια λόγω των υποχρεωτικών επιστροφών – Το δυσβάστακτο clawback και οι νέοι κόφτες

Τα διαγνωστικά κέντρα εκπέμπουν sos λόγω clawback.

Σε μία βροχή προβλημάτων στο χώρο της υγείας έχει εμπλακεί ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αφού το δυσβάστακτο clawback – δηλαδή οι υποχρεωτικές επιστροφές στον ΕΟΠΥΥ – πνίγει όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Ενδεικτικό είναι ότι αντίστοιχο χαράτσι – clawback επιβάλλεται και στα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια όταν η προϋπολογισθείσα δαπάνη ξεπερνιέται επειδή πραγματοποιούνται περισσότερες εξετάσεις από αυτές που έχουν εκτιμηθεί από τον ΕΟΠΥΥ.

Όπως επεσήμαναν στελέχη της αγοράς των διαγνωστικών κατά τη διάρκεια του Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας πλέον οι υποχρεωτικές επιστροφές και οι εκπτώσεις καθιστούν πολλά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια μη βιώσιμα.

Στο στρεβλό σύστημα του clawback αναφέρθηκε εκτενώς ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) Ιωάννης Καραμηνάς ο οποίος μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως πολλές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν και άλλη χρονιά να ανταπεξέλθουν στα δυσβάστακτα βάρη και θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο.

Άλλωστε το clawback μαζί με το rebate (υποχρεωτικές εκπτώσεις) συχνά ξεπερνούν και το 60% των χρημάτων που πρέπει να επιστρέψουν τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια στον ΕΟΠΥΥ.

Το πάνελ της συζήτησης για το clawback στην ΠΦΥ

Από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Συμβάσεων Κωνσταντίνος Ψυχογιός εξήγησε πως με την εφαρμογή των νέων πρωτοκόλλων που θα εφαρμόσει το υπουργείο Υγείας (σ.σ. «κόφτες») θα επέλθει μία πιο ομαλή κατάσταση στις διαγνωστικές εξετάσεις αφού θα περιοριστούν οι άσκοπες εξετάσεις ενώ από την άλλη θα πραγματοποιούνται και έλεγχοι σε πραγματικό χρόνο (real time).

Μέχρι τότε ωστόσο είναι άγνωστο ένα ειδικά τα μικρά εργαστήρια και κέντρα κατορθώσουν να «επιζήσουν» καθώς το στρεβλό σύστημα των υποχρεωτικών επιστροφών εφαρμόζεται εδώ και περίπου 10 χρόνια όταν η χώρα μας βρισκόταν υπό την σφικτή πίεση της τρόικας.

Στα νέα μέτρα και τους κόφτες αναφέρθηκε στο ίδιο τραπέζι του συνεδρίου και ο Νικόλαος Οικονόμου, Γενικός Οικογενειακός Γιατρός και καθηγητής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος για τη Διοίκηση Μονάδων Υγείας του ΕΑΠ, ο οποίος εκτός των άλλων ανέλυσε και τον τρόπο που ενίοτε λειτουργεί η ιατρική κοινότητα.

Όπως είπε συχνά για να ικανοποιηθούν οι ασθενείς πιθανώς να συνταγογραφούνται και πολύ περισσότερες εξετάσεις από ότι χρειάζονται με αποτέλεσμα να αυξάνεται η δαπάνη και συνεπώς και το clawback. Γι αυτό όπως υπογράμμισε απαιτούνται συγκεκριμένοι συνταγογραφικοί κανόνες και φίλτρα καθώς και περιορισμοί επανάληψης μιας εξέτασης.

Τέλος η Α’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος και Πρόεδρος του Συλλόγου Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα» Μέμη Τσεκούρα μίλησε για την προστασία αλλά και την πρόσβαση που θα πρέπει να έχουν όλοι οι ασθενείς και κυρίως οι χρονίως πάσχοντες στις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις όταν εφαρμοστούν οι νέοι «κόφτες» του υπουργείου Υγείας.

Να σημειωθεί ότι το πάνελ με θέμα «Υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) στην ΠΦΥ: Προεκτάσεις και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την πρόσβαση στη φροντίδα» του Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας συντόνισε η δημοσιογράφος του HealthReport.gr Δήμητρα Ευθυμιάδου.

Πηγή: healthreport.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

Sign in

No account yet?

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Start typing to see posts you are looking for.