Blog
Blog
‘Ερχεται ΚΥΑ για τα ιατροτεχνολογικά υλικά στα νοσοκομεία
Κοινή Υπουργική Απόφαση -από το Υπουργείο Υγείας και των Οικονομικών- πρόκειται να ετοιμαστεί για τα ιατροτεχνολογικά υλικά που προμηθεύονται τα Νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και οι αποκεντρωμένες μονάδες αυτών, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου και όλα τα δημόσια νοσοκομεία, στην οποία θα επέλθουν κάποιες τροποποιήσεις του άρθρου 72 που περιλαμβάνεται στο ΝΟΜΟ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 5129/2024 ΦΕΚ 124/Α/1-8-2024 (Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης).
Ακολουθεί το άρθρο και οι τροποποιήσεις που κάποιες εξ αυτών φαίνεται να έχουν κλειδώσει (με bold γράμματα) και αναμένεται πια να τις δούμε και ιδίοις όμμασιν.
Άρθρο 72
Καθορισμός ποσού έκπτωσης (rebate) για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και τα προϊόντα αντιδραστηρίων που προμηθεύονται τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και οι αποκεντρωμένες μονάδες αυτών, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου και όλα τα δημόσια νοσοκομεία.
1. Για κάθε ιατροτεχνολογικό προϊόν και προϊόν αντιδραστηρίων, πλην των μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη, διάγνωση ασθενειών ή νοσημάτων ή για την ανίχνευση, μέτρηση της δομής ή λειτουργίας του σώματος για κάποιον ιατρικό σκοπό, που προμηθεύονται με δημόσια σύμβαση, μέσω της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας ή άλλης αρμόδιας αναθέτουσας αρχής ή απευθείας, τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και οι αποκεντρωμένες μονάδες αυτών, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, καθώς και όλα τα δημόσια νοσοκομεία, καθιερώνεται κλιμακούμενο ποσό έκπτωσης (rebate) έως επτά τοις εκατό (7%).
Πληροφορίες λένε ότι το ποσοστό του rebate θα μειωθεί στο 5%.
2. Ως βάση υπολογισμού του ποσού έκπτωσης της παρ. 1 που αντιστοιχεί σε κάθε προμηθευτή των παραπάνω προϊόντων και ανά νοσοκομείο, ορίζεται ο όγκος του τζίρου ανά προμηθευτή και ανά νοσοκομείο, του προηγούμενου τριμήνου, βάσει του αθροίσματος των τιμολογίων που εκδίδουν οι προμηθευτές προς τα νοσοκομεία της παρ. 1, με τα οποία συμβάλλονται σε κάθε ένα χωριστά. Ο υπολογισμός, η επιβολή και η είσπραξη του ποσού της έκπτωσης της παρ. 1 πραγματοποιούνται από τον εκάστοτε φορέα που διενεργεί την προμήθεια.
Η πρόταση που έγινε από την πλευρά των εταιρειών και φαίνεται να περνάει είναι ότι για τις συμβάσεις που θα προκύπτουν από τις διαγωνιστικές διαδικασίες να εφαρμοστεί ο Νόμος 4412 του 2016, βάσει του οποίου συμβάσεις άνω των 30.000 ευρώ να μην έχουν rebate. Επίσης, η πλευρά των εταιρειών πρότεινε η απόδοση του rebate να γίνεται με την πληρωμή των τιμολογίων από τον Δημόσιο Φορέα (ταυτόχρονα δηλαδή με την εξόφληση). Βεβαίως, εδώ το θέμα που ανακύπτει είναι η μη τήρηση των πληρωμών εντός 60 ημερών που ορίζει ο Νόμος, καθώς οι καθυστερήσεις μπορούν να φτάνουν και τους 12 μήνες.
3. Ο φορέας που διενήργησε την προμήθεια, δύναται να συμψηφίζει με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του τα οφειλόμενα από τους προμηθευτές ιατροτεχνολογικών προϊόντων ή προϊόντων αντιδραστηρίων ποσά που προκύπτουν από την υποχρέωση έκπτωσης (rebate) του παρόντος, με ισόποσες οφειλές της προς αυτούς.
4. Σε περίπτωση μη έγκαιρης απόδοσης του ποσού έκπτωσης της παρ. 1, αυτό εισπράττεται με τη διαδικασία του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022, Α’ 190).
5. Τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και προϊόντα αντιδραστηρίων, για τα οποία δεν αποδόθηκε το ποσό της έκπτωσης της παρ. 1, δεν εξοφλούνται.
6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ύστερα από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας, καθορίζονται το ποσό της έκπτωσης, η αναπροσαρμογή αυτού, ο τρόπος και ο χρόνος υπολογισμού και επιβολής του, τυχόν εξαιρέσεις κατηγοριών των ανωτέρω προϊόντων από την υποχρέωση ποσού έκπτωσης, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο ειδικότερο ζήτημα για την εφαρμογή του παρόντος.
Αυτό που μάλλον δεν αλλάζει…αφορά τα ατιμολόγητα υλικά!
Μπορεί ένα ιατροτεχνολογικό υλικό να εμφανίζει δελτίο αποστολής το 2024 (και να έχει χρησιμοποιηθεί το 2024). Ομως, αν αυτό τιμολογηθεί μετά την ψήφιση του νόμου (1/8/2024) θα έχει rebate. Σημασία λοιπόν δεν έχει το Δελτίο Αποστολής αλλά το πότε θα γίνει η τιμολόγηση του υλικού από τον Δημόσιο Φορέα. Και τέτοια υλικά ατιμολόγητα, όπως μαθαίνουμε, έχουν δοθεί πολλά στα Δημόσια Νοσοκομεία, καθώς μιλάμε για μία συσσωρευμένη “αόρατη” οφειλή, που ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ.
Πηγή: iatronet.gr