Blog

Αρχική » Blog » Επιχειρηματικά Νέα » Έρχεται κόφτης για τη συνταγογράφηση αντιδιαβητικών φαρμάκων που αδυνατίζουν

Blog

Έρχεται κόφτης για τη συνταγογράφηση αντιδιαβητικών φαρμάκων που αδυνατίζουν

Κόφτες, στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού φακέλου, για την παράνομη συνταγογράφηση του Ozempic (σεμαγλουτίδη), και του Trulicity (ντουλαγλουτίδη), τα οποία έχουν ένδειξη μόνο για διαβήτη, εξετάζει το υπουργείο Υγείας, καθότι τον τελευταίο χρόνο παρατηρούνται ελλείψεις στα φαρμακεία και οι άνθρωποι που τα έχουν ανάγκη, δηλαδή οι διαβητικοί, δεν μπορούν να τα βρουν, γιατί κάποιοι άλλοι τα παίρνουν αποκλειστικά και μόνο για απώλεια βάρους.

Υψηλόβαθμες πηγές της Αριστοτέλους ανέφεραν στο DailyPharmaNews ότι βρίσκεται υπό επεξεργασία το πρωτόκολλο του σακχαρώδη διαβήτη, στο οποίο θα ενταχθεί εξέταση η οποία θα «κλειδώνει» τον γιατρό να μην μπορεί να συνταγογραφεί τα εν λόγω φάρμακα, αν από την εξέταση δεν αποδεικνύεται η ύπαρξη σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Άμεσα αναμένεται και υπουργική απόφαση που θα περιλαμβάνει δείκτες με τους οποίους θα παρακολουθεί ο ΟΔΙΠΥ τη συμμόρφωση των γιατρών στο συγκεκριμένο πρωτόκολλο.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται άλλο πρωτόκολλο για την παχυσαρκία, στο οποίο θα ενταχθούν δείκτες, όπως δείκτης μάζας σώματος, υποκείμενα νοσήματα και η επιτυχία ή όχι της θεραπείας για ένα χρονικό διάστημα. Σε αυτό το πρωτόκολλο θα ενταχθούν άλλοι κόφτες που θα σχετίζονται με τα φάρμακα της παχυσαρκίας.

Όλα αυτά αναμένεται να εγκριθούν και να εφαρμοστούν άμεσα. Όσον αφορά τις ποινές στους γιατρούς που συνταγογραφούν εκτός πρωτοκόλλων, έλεγχοι γίνονται συνολικά από τον ΕΟΠΥΥ και όχι μόνο για αυτά τα φάρμακα. Όταν μάλιστα διαπιστώνεται υπερσυνταγογράφηση, ή συνταγογράφηση εκτός πρωτοκόλλων, τότε μπαίνουν πρόστιμα, κάτι που ήδη έχει αρχίσει και εφαρμόζεται, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αφαιρείται για ένα εξάμηνο η συνταγογραφική ικανότητα από τον γιατρό.

Εκτός Ελλάδας έχουν αναπτυχθεί σκευάσματα με την ίδια δραστική ουσία σε μεγαλύτερη δόση με διαφορετικό εμπορικό όνομα, τα οποία έχουν ένδειξη μόνο για παχυσαρκία. 

Να γίνουν αυστηρά συνταγογραφούμενα

Υπενθυμίζεται ότι ο EMA την περασμένη εβδομάδα κάλεσε τα κράτη μέλη να εξετάσουν «μέτρα για τον έλεγχο και τη βελτιστοποίηση της διανομής αυτών των φαρμάκων», καθώς και τις φαρμακοβιομηχανίες να διασφαλίζουν ότι τα μηνύματα που χρησιμοποιούν για την εμπορική προώθησή τους έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες ρυθμιστικές Αρχές. Επίσης ο οργανισμός προέτρεψε τους γιατρούς να σταματήσουν να συνταγογραφούν τα φάρμακα εκτός νόμιμης διαδικασίας, προκειμένου να μειώσουν τις ελλείψεις. Μάλιστα ο εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, Emer Cooke, ανέφερε ότι το πρόβλημα με τις ελλείψεις των εν λόγω φαρμάκων πιθανότατα δεν θα λυθεί φέτοςΚάτι που επιβεβαιώνουν και πηγές του ΕΟΦ, καθότι το πρόβλημα αφορά όλο το δυτικό κόσμο.

Η αύξηση της ζήτησης αυτών των φαρμάκων και παράλληλα η μη δυνατότητα μεγάλης αύξησης της παραγωγής, έχουν οδηγήσει σε ελλείψεις όχι μόνο σε ολόκληρη την ΕΕ, αλλά σε διεθνές επίπεδο. Η φαρμακοβιομηχανία δεν περίμενε κάτι τέτοιο. Αυτή τη στιγμή χτίζονται εργοστάσια και αναπτύσσεται παραγωγική δυνατότητα, αλλά ακόμα δεν μπορεί να καλυφθεί αυτή η τεράστια ζήτηση. Από την άλλη μεριά οι εταιρείες δεν θέλουν να χάσουν το marketing potential, δηλαδή το ότι ο κόσμος περιμένει να πάρει αυτά τα φάρμακα για να αδυνατίσει. Θέλουν να κρατήσουν την αγορά «ζεστή», καθότι όλος ο δυτικός κόσμος τα ζητάει μετ’ επιτάσεως.

Για όλους αυτούς τους λόγους είναι αμφίβολο αν το θέμα των ελλείψεων λυθεί σε ένα ή περισσότερα έτη. Και το ερώτημα που εύλογα τίθεται είναι γιατί αυτά τα φάρμακα δεν διατίθενται μόνο ως συνταγογραφούμενα, όπως έγινε με τα αντιβιοτικά. Κάτι που θα έλυνε όχι μόνο το θέμα των ελλείψεων, αλλά και μία μορφή παραεμπορίου που αναπτύσσεται, καθότι κάποιοι αγοράζουν σκευάσματα στην Ελλάδα και τα πουλάνε σε άλλες χώρες του εξωτερικού, στη διπλή τιμή. Προδήλως είναι πολιτική απόφαση, για κάποιους ίσως σκληρή, αλλά κάποια στιγμή μπορεί ο κόμπος να φτάσει στο χτένι και να χρειασθεί να ληφθεί. Ίδωμεν.

Πηγή: dailypharmanews.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης