Την άμεση ενεργοποίηση του υπουργού Υγείας προκάλεσε η υπόθεση με τους εικονικούς εμβολιασμούς στο Κέντρο Υγείας του Παλαμά Καρδίτσας. Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο Θάνος Πλεύρης προανήγγειλε ότι θα υπάρξει αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον. «Έρχεται ειδικός νόμος για τους μαϊμού εμβολιασμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εισαγγελική παρέμβαση και ΕΔΕ για τους εικονικούς εμβολιασμούς
Στον εισαγγελέα παρέπεμψε ο υπουργός Υγείας τις καταγγελίες για εικονικούς εμβολιασμούς στο ΚΥ Παλαμά Καρδίτσας, ενώ παράλληλα ζήτησε ΕΔΕ.
«Αναφορικώς με το περιστατικό στην Καρδίτσα για εικονικούς εμβολιασμούς στο ΚΥ Παλαμά επικοινώνησα με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ και του ζήτησα να διατάξει ΕΔΕ και να ενημερώσει άμεσα την εισαγγελία. Δεν θα υπάρχει καμία ανοχή σε τέτοια περιστατικά», ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης σε ανάρτησή του στο Twitter.
Το χρονικό της υπόθεσης
Θέμα με τους εμβολιασμούς φαίνεται να προέκυψε στον Παλαμά Καρδίτσας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αλήθεια», διοικητική υπάλληλος του Κέντρου Υγείας φέρεται να έμπαινε στο ηλεκτρονικό σύστημα και να βεβαίωνε εμβολιασμούς πολιτών που δεν είχαν εμφανιστεί ποτέ στο εμβολιαστικό κέντρο.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από τυχαία παρατήρηση ότι έλειπε η σφραγίδα γιατρού από ορισμένα έγγραφα που συμπληρώνουν οι πολίτες που εμβολιάζονται. Ακολούθησε ενδελεχής έρευνα, η οποία έχει αποκαλύψει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 47 εικονικούς εμβολιασμούς πολιτών, μόνο για το μήνα Αύγουστο.
Ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Φώτης Σερέτης, διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης. Η ελεγχόμενη υπάλληλος απομακρύνθηκε από τη θέση της προσωρινά, ενώ διερευνάται η πιθανή εμπλοκή και μιας νοσηλεύτριας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ίδιας εφημερίδας, η διοικητική υπάλληλος εκμεταλλευόταν την εμπιστοσύνη συγκεκριμένης γιατρού και όταν ήταν στη βάρδια της έμπαινε παράνομα στο ηλεκτρονικό σύστημα με τους κωδικούς της γιατρού.
Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται όταν εντοπίστηκαν κάποια έγγραφα που συμπληρώνει ο κάθε εμβολιασμένος, τα οποία δεν έφεραν όπως προβλέπεται υπογραφή και σφραγίδα γιατρού.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πρώτη φάση της έρευνας βρέθηκαν 13 άτομα που εμφανίζονταν εικονικά να έχουν εμβολιαστεί. Ακολούθως ο αριθμός ανέβηκε στο 35 και τώρα βρίσκονται ήδη στα 47, ενώ η έρευνα παραμένει σε εξέλιξη και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το ακριβές μέγεθος του σκανδάλου.
Ένα σημαντικό στοιχείο που έχει προκύψει από την έως τώρα διερεύνηση της υπόθεσης είναι ότι η πλειονότητα των εικονικά εμβολιασμένων μένουν μόνιμα στη Βόρεια Ελλάδα και πολλοί εξ αυτών διαμένουν στον τόπο καταγωγής της υπαλλήλου που εμπλέκεται στο σκάνδαλο.
Οι συγκεκριμένοι πολίτες έκλειναν ραντεβού για το εμβόλιο στο Κέντρο Υγείας Παλαμά, όπως όλα δείχνουν σε συνεννόηση με την υπάλληλο, η οποία έμπαινε στο ηλεκτρονικό σύστημα και τσέκαρε τον «μαϊμού» εμβολιασμό χωρίς οι συγκεκριμένοι πολίτες να εμφανιστούν καν στο Κέντρο Υγείας.
Ερευνάται το ενδεχόμενο να πρόκειται για αντιεμβολιαστές, οι οποίοι για διάφορους λόγους ήθελαν να εξασφαλίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, προκειμένου να έχουν ελεύθερη πρόσβαση είτε στην εργασία τους είτε σε άλλους χώρους.
Από αρμόδιες πηγές διατυπώνονταν υποψίες πως και η ίδια η εμπλεκόμενη υπάλληλος ενδεχομένως δεν έκανε στην πραγματικότητα το εμβόλιο, παρόλο που εργαζόταν σε ένα ευαίσθητο πόστο στο εμβολιαστικό κέντρο του Κ.Υ. Παλαμά.
Επίσης, ερευνάται το ενδεχόμενο στο σκάνδαλο να έχει συμμετοχή και μια νοσηλεύτρια. Επίσης, διερευνώνται τα κίνητρα της υπαλλήλου και το κέρδος που είχε από αυτή την παράνομη δραστηριότητα.
Πηγή: newsbeast.gr