Μετά τη «συσπείρωση» των φαρμακευτικών εταιρειών προκειμένου να αντιμετωπίσουν την «μάχη» κατά COVID-19 στη διάρκεια της πανδημίας, επτά κολοσσοί του κλάδου συνεργάζονται για να τη συλλογική αντιμετώπιση μιας ακόμα μεγάλης παγκόσμιας απειλής για την υγεία: την κλιματική αλλαγή.
Ανώτερα στελέχη από τις ευρωπαϊκές φαρμακευτικές εταιρείες AstraZeneca, GSK, Merck KGaA, Novo Nordisk, Roche και Sanofi, καθώς και η Samsung Biologics με έδρα την Κορέα, έχουν «συνδεθεί» προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους μείωσης των εκπομπών.
Στόχος της «οικολογικής ομάδας» είναι να απαλλάξει την αλυσίδα εφοδιασμού του κλάδου από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και τα συστήματα φροντίδας ασθενών, αλλά και τις κλινικές δοκιμές. Η «κοινοπραξία», συνεργάζεται με την ομάδα εργασίας Sustainable Markets Initiative, η οποία έκανε το ντεμπούτο της στην περσινή Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή.
Αρκετοί παραγωγοί φαρμάκων εργάζονται ήδη σκληρά προκειμένου να εκμηδενίσουν το αποτύπωμα άνθρακα με στρατηγικές όπως: νέοι στόλοι πώλησης με ηλεκτρικά οχήματα και συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Δίκτυο προμηθευτών…
Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι δραστηριότητες μιας εταιρείας που μπορούν να συμβάλουν στην κλιματική αλλαγή. Τους τελευταίους μήνες, στελέχη βιωσιμότητας στον κλάδο έχουν τονίσει τη σημασία της εστίασης στις εκπομπές από το δίκτυο των προμηθευτών, τους διανομείς και τους παραγωγούς. Αυτές οι έμμεσες εκπομπές, γνωστές ως εκπομπές Scope 3, αποτελούν -για παράδειγμα- το 90% του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της Novartis, όπως δήλωσε ο James Goudreau, επικεφαλής του τομέα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας της εταιρείας, σε πάνελ της Fierce Biotech, αυτό το καλοκαίρι.
Εκτός από την ευθυγράμμιση σε ένα σύνολο «κοινών προτύπων προμηθειών» που θα βοηθήσουν στην παροχή κινήτρων για την απαλλαγή από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού φαρμάκων, η νέα ομάδα εργασίας θα στραφεί επίσης και στη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διευρύνοντας από κοινού συμφωνίες αγοράς ενέργειας από την Κίνα και την Ινδία στο επόμενο έτος.
Όσον αφορά την περίθαλψη ασθενών, η ομάδα στοχεύει να συνεργαστεί με φορείς χάραξης πολιτικής για την υγεία, τις ρυθμιστικές αρχές, του παρόχους, τους επαγγελματίες υγείας και τις ομάδες ασθενών για να διαδώσει τη σημασία των προσπαθειών απαλλαγής από τις εκπομπές ρύπων.
Τέλος, όσον αφορά τις κλινικές δοκιμές, η ομάδα θα δεσμευτεί σε ένα κοινό πλαίσιο έως το 2023 και στη συνέχεια θα ξεκινήσει τη μέτρηση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σε μελέτες μεσαίας και τελικής φάσης. Οι εμπλεκόμενες εταιρείες σχεδιάζουν να ξεκινήσουν να αναφέρουν τις δοκιμαστικές εκπομπές Φάσης 2 και Φάσης 3 το 2025.
Στόχοι μείωσης εκπομπών έως το 2030
Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, η ομάδα εργασίας ελπίζει να ευθυγραμμίσει τις νέες δοκιμές με τους στόχους απαλλαγής από τον άνθρακα και να θέσει δοκιμαστικούς στόχους μείωσης των εκπομπών «το αργότερο για το 2030».
Πέρυσι, η Novartis, η AstraZeneca, η Novo Nordisk και άλλες επτά μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες παρουσίασαν το πρόγραμμα Energize, με τις Schneider Electric και Carnstone. Η προσπάθεια στοχεύει να δεσμεύσει «εκατοντάδες προμηθευτές σε μια τολμηρή δράση για το κλίμα και την απαλλαγή από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην εφοδιαστική αλυσίδας», όπως δήλωσε η Schneider Electric.
Εν τω μεταξύ, η GSK πρόσφατα σημείωσε ότι θα απαιτήσει από τους προμηθευτές να αναλάβουν δεσμεύσεις αειφορίας και να χαράξουν πρακτικές μείωσης στις εκπομπές, την ενέργεια, τη θερμότητα, τις μεταφορές, τα απόβλητα, το νερό και τη βιοποικιλότητα, από το επόμενο έτος.
Η Merck & Co. δημοσίευσε επίσης την τελευταία έκθεση προόδου σχετικά με τους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς στόχους της εταιρείας, επισημαίνοντας ότι είναι «σε καλό δρόμο» να επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας.
Πηγή: healthpharma.gr