Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Επιστολή-απάντηση του ΠΙΣ σε Γεωργιάδη: «Απολύτως αδικαιολόγητες οι απειλές»

Blog

Επιστολή-απάντηση του ΠΙΣ σε Γεωργιάδη: «Απολύτως αδικαιολόγητες οι απειλές»

Αφορμή για την επιστολή στάθηκαν οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Άδωνι Γεωργιάδη για παθολόγους που ασκούν ιδιωτικά την ιατρική σε περιοχές με υποστελεχωμένα νοσοκομεία και λήψη δραστικών μέτρων σε περίπτωση που δεν υπάρξει διάθεση συνεργασίας για στήριξη του ΕΣΥ. Ο ΠΙΣ αναφέρεται, επίσης, σε προφορικές και γραπτές αιτήσεις διοικητών νοσοκομείων προς ιατρικούς συλλόγους για παροχή στοιχείων επικοινωνίας των γιατρών.

«Καταρχάς να επισημάνουμε ότι ουδέποτε μάς έχετε θέσει το πρόβλημα που επικαλείστε τώρα ως κατεπείγον, καίτοι αυτό είναι γνωστό από ετών. Κατά συνέπεια, οι ευθείες ή συγκαλυμμένες απειλές είναι απολύτως αδικαιολόγητες, πέραν του ότι στην πράξη θα επιδεινώσουν το πρόβλημα, γεγονός που υποθέτουμε ότι δεν επιδιώκετε», σχολιάζει στην επιστολή του ΠΙΣ.

Επίσης, στην επιστολή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος υπενθυμίζει τα εξής:

«Η Παθολογία ως ειδικότητα είναι ελάχιστα ελκυστική και τέτοιες ενέργειες θα οδηγήσουν τους νέους γιατρούς να την απωθήσου. Άλλωστε είναι γνωστό ότι από τα κύρια αντικίνητρα για την ένταξη στον θεσμό του προσωπικού γιατρού είναι αντίστοιχες προβλέψεις του νόμου.

Τέτοιες αναφορές εν ηρεμία (καθώς δεν έχουμε ούτε πανδημία, ούτε πόλεμο, ούτε φυσική καταστροφή) βρίσκονται μακράν της καλώς νοούμενης δημοκρατικής διοίκησης, καθώς διαταράσσουν ουσιαστικά τη δυνατότητα άσκησης της ιατρικής.

Ελλοχεύει ο κίνδυνος φυγής των ιατρών από περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και ταυτόχρονα δεν ελκύουν κανέναν που βρίσκεται στα μεγάλα αστικά κέντρα ή την αλλοδαπή.

Αφορούν ανθρώπους στους οποίους η πολιτεία έχει ήδη φερθεί με “νταηλίκι” χωρίς αποτελέσματα στο παρελθόν (απόλυση από το ΙΚΑ το 2014, διακοπή συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ το 2018), στερώντας από τους πολίτες πολύτιμες ιατρικές υπηρεσίες».

«Δεν αξιοποιήθηκαν οι προτάσεις μας»

Επίσης, ο ΠΙΣ αναφέρεται σε προτάσεις που έχει κάνει και δεν έχουν αξιοποιηθεί, όπως για τις άγονες περιοχές: «Εχετε μία κολοσσιαία εκκρεμότητα, την αναπροσαρμογή του επιδόματος αγόνου με καθυστέρηση πέραν των 12 μηνών, καθώς νομοθετήθηκε το 2022 με πρόβλεψη η ΚΥΑ να εκδοθεί έως τα τέλη Ιουνίου του 2023».

«Έναντι του ιατρικού κόσμου εκκρεμούν από πλευράς σας υποχρεώσεις από το 2022 που νομοθετήθηκε η σύναψη ΣΣΕ μεταξύ ΠΙΣ-ΕΟΠΥΥ, την οποία προκλητικά έχετε θέσει στο αρχείο των πράξεων, καίτοι ενίοτε λεκτικά την αξιοποιείτε. Πρόσφατα, δε, προστέθηκε και σειρά μέτρων που αφορούν στους εργαστηριακούς γιατρούς, τα οποία συνολικά παραμένουν λόγια», προσθέτει ο ΠΙΣ και καταλήγει στην επιστολή του ως εξής: «Κύριε υπουργέ, το πρόβλημα του ΕΣΥ είναι μείζον και επί ελλείψεως χρημάτων ιδιαιτέρως πολύπλοκο. Αλλά με απειλές και βία μόνο επιπλοκές θα πρέπει να αναμένετε. Και βεβαίως λυπούμαστε να προβλέψουμε ότι οι “μεταρρυθμίσεις” που αφορούν στον ελεύθερο χρόνο των νοσοκομειακών ιατρών μικρή επίδραση θα έχουν, αν έχουν κάποια».

Πηγή: news4health.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης