Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Επιπλέον πόρους 500 εκατ. ευρώ για φάρμακα εξασφαλίζει το Υπουργείο Υγείας

Blog

Επιπλέον πόρους 500 εκατ. ευρώ για φάρμακα εξασφαλίζει το Υπουργείο Υγείας

Επιπλέον πόρους 500 εκατ. ευρώ για φάρμακα εξασφαλίζει το Υπουργείο Υγείας

Πάγια αιτήματα της φαρμακοβιομηχανίας δεσμεύτηκε να ικανοποιήσει άμεσα η Κυβέρνηση με βασικότερη την εξασφάλιση επιπλέον πόρων. Κυριότερα εξ αυτών είναι η εξαίρεση των εμβολίων από τη φαρμακευτική δαπάνη, η κατάργηση του rebate 25% για την είσοδο ενός νέου φαρμάκου στην Θετική Λίστα αλλά και η κάλυψη των ανασφάλιστων από κονδύλια εκτός του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ. Συνολικά το Υπουργείο Υγείας φαίνεται να είναι πολύ κοντά στην ενίσχυση των δημοσίων δαπανών για φάρμακα με 500 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. 

Στις κινήσεις αυτές αναφέρθηκε χθες ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, υπό τον ίδιο. Ο Υπουργός Υγείας, μαζί με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδ. Γεωργιάδη, τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Ά. Σκέρτσος, τον Υφυπουργό Οικονομικών Θ, Σκυλακάκη, τον Υφυπουργό Υγείας Β. Κοντοζαμάνη, τον Υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Τσακίρη και το ΓΓ Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θ. Κοντογεώργη ανακοίνωσαν τα σχέδια της κυβέρνησης για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και τη βιωσιμότητα του φαρμακευτικού κλάδου, στους εκπροσώπους του κλάδου.

Από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας συμμετείχαν οι: Ολύμπιος Παπαδημητρίου (Πρόεδρος ΣΦΕΕ), Μιχάλης Χειμώνας, (Γενικός Διευθυντής ΣΦΕΕ), Θεόδωρος Τρύφων (Πρόεδρος ΠΕΦ), Δημήτρης Δέμος (Αντιπρόεδρος ΠΕΦ), Agata Jakoncic (Πρόεδρος PIF), Γιώργος Τουσίμης (Αντιπρόεδρος PIF) και Δημήτρης Γιαννακόπουλος (Πρόεδρος ΣΑΦΕΕ).

Ο Υπουργός ανέφερε ότι άμεσα θα θεσμοθετηθεί η δημιουργία ξεχωριστού προϋπολογισμού για τα εμβόλια που αναμένεται να προσεγγίσει τα 200 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες ανακοινώθηκε πως άμεσα καταργείται και το τέλος εισόδου 25% για τα νέα φάρμακα, δηλαδή η υποχρεωτική έκπτωση που έπρεπε να παρέχουν οι φαρμακευτικές εταιρείες για δύο χρόνια για κάθε νέο φάρμακο που έφερναν στην Ελλάδα.

Επίσης ο υπουργός ανέφερε πως θα αυξηθεί κατά 30 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός για τα φάρμακα της κατηγορίας 1Α του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή τα νοσοκομειακά φάρμακα που καλύπτει ο οργανισμός, για το 2020.

Σε ό,τι αφορά τη συνταγογράφηση, αναφέρθηκε ότι στόχος είναι να εφαρμοστούν φίλτρα ελέγχου στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ, με δεσμευτικά θεραπευτικά πρωτόκολλα. Μάλιστα, επιδίωξη είναι να τεθούν σε λειτουργία από το Σεπτέμβριο και λόγος έγινε για εκτιμώμενη εξοικονόμηση 27 εκατ. ευρώ, ενώ θα επιδιωχθεί μια συγκράτηση της υπερσυνταγογράφησης κατά 15% ετησίως.

 

Επίσης έγινε λόγος και για τον συμψηφισμό του clawback με επενδύσεις. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία το εν λόγω ποσό ανέρχεται για το 2020 στα 100 εκατ. ευρώ, ποσό που θα παρέμενε σταθερό για έως και το 2022. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση τώρα επιδιώκει να αυξάνει το ποσό του συμψηφισμού δαπανών έρευνας και ανάπτυξης με το clawback κατά 100 εκατ. ευρώ ετησίως, ώστε να φθάσει τα 300 εκατ. ευρώ σε βάθος 3ετίας.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η Κυβέρνηση κατάφερε να εξασφαλίσει κονδύλια 300 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, από προνοιακά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μάλιστα επιδιώκει να το έχει θέσει σε εφαρμογή έως το τέλος του έτους.

Σχετικά με το clawback, ανακοινώθηκε ότι η αναλογία το 90% – 10%, δηλαδή το 90% της υπέρβασης να καλύπτεται από το σύνολο των φαρμακευτικών και το 10% από εκείνες που παρουσιάζουν αύξηση πωλήσεων θα μετατραπεί σε 80% και 20%, αντίστοιχα. Από το 20% εξαιρούνται γενόσημα και off-patent

Ο Υπουργός Υγείας παρουσίασε τις προτεραιότητες της φαρμακευτικής πολιτικής της Κυβέρνησης, η οποία έχει ως βασικούς στόχους:

Την ισότιμη και έγκαιρη πρόσβαση σε φαρμακευτική φροντίδα όλων των πολιτών, που θα οδηγεί σε καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας.

Την αποδοτική χρήση των διαθέσιμων πόρων, δίνοντας έμφαση στην αξία της παρέμβασης (value based healthcare).

Τη μείωση της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης, μέσω δομικών μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών μέτρων.

Τη δημιουργία ενός φιλικού, βιώσιμου και προβλέψιμου επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τη φαρμακευτική βιομηχανία, που θα συμβάλλει στην προσέλκυση επενδύσεων και στην αύξηση της απασχόλησης.

Την παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη και εξωστρέφεια της εγχώριας βιομηχανίας παραγωγής φαρμάκων.

Σύγχρονα συστήματα καθορισμού τιμών και αποζημίωσης φαρμάκων – Διαφάνεια σε όλες τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

 

Στη σύσκεψη ανακοινώθηκαν επίσης οι κυβερνητικές αποφάσεις που αφορούν:

Στην εφαρμογή αυστηρών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης.

Στην υλοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα Νοσοκομεία.

Στη δημιουργία ξεχωριστού προϋπολογισμού στον ΕΟΠΥΥ, που θα αφορά δαπάνες πρόληψης (εμβόλια)

Στη διείσδυση γενοσήμων και βιοομοειδών φαρμάκων στην αγορά.

Στην επίσπευση και διεύρυνση των διαπραγματεύσεων σε συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων.

Στην αύξηση του ποσού συμψηφισμού δαπανών έρευνας και ανάπτυξης με το clawback.

Στην εξασφάλιση κονδυλίων για την κάλυψη της δαπάνης των ανασφάλιστων πολιτών.

Πηγή: dailypharmanews.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

Sign in

No account yet?

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Start typing to see posts you are looking for.