Blog

Επιφυλάξεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες για το Μνημόνιο του υπουργείου Υγείας – “Θυμίζει ευχολόγιο”

Ευχολόγιο και όχι Μνημόνιο συνεργασίας, λένε παράγοντες από την αγορά του φαρμάκου, είναι αυτό που τους παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν μαζί της, όπου θυμίζουμε ότι παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των θεσμικών οργάνων από ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, PΙf και ΣΑΦΕΕ.

Αλλοι παράγοντες της αγοράς χαρακτηρίζουν το Μνημόνιο ως Συμφωνία Αλληλοκατανόησης.

Στο πλαίσιο αυτό, μας λένε οι πηγές μας, το υπουργείο δεσμεύτηκε μεν ότι θα βάζει κάθε χρόνο 68 εκατ. από την αύξηση του ΑΕΠ (2% – 3%) – αν και η αγορά την υπολογίζει την αύξηση από το ΑΕΠ στα 62 εκατ. ευρώ – καθώς και επιπλέον 100 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό, αλλά από την άλλη, οι εταιρείες θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι η αγορά δεν θα ξεμείνει από φάρμακα και επίσης για νέα σκευάσματα που εγκρίνονται στην Ευρώπη θα πρέπει οι εταιρείες να καταθέτουν αίτηση εισαγωγής στην Ελλάδα (για αξιολόγηση και αποζημίωση) εντός ενός έτους.

Επίσης, στη συνάντηση, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στο θέμα του Ταμείου Καινοτομίας, το οποίο ουσιαστικά θα συμπεριλάβει τα καινοτόμα φάρμακα, αν και κανείς δεν γνωρίζει τον προϋπολογισμό του. 

Επί της ουσίας, η βιομηχανία δεν φαίνεται να είναι ικανοποιημένη από τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο – το οποίο μάλιστα είναι τριετούς διάρκειας – γιατί όπως μας μεταφέρθηκε, δεν μπαίνει ανώτατο όριο επιστροφών προς το κράτος, κάτι που αποτελεί το πάγιο και το κορυφαίο αίτημα όλων των εμπλεκόμενων με το φάρμακο φορέων και δεν υπήρξε από την πλευρά του κράτους καμία δέσμευση.

Την ίδια στιγμή, στελέχη της αγοράς, μας τόνισαν ότι τα κονδύλια που προγραμματίζονται να μπαίνουν στον προϋπολογισμό επ’ ουδενί δεν μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση και τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού. 

Οσον αφορά τους πυλώνες -προτάσεις που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο -αναφέρουν οι πηγές μας ,χαρακτηρίζονται από ασάφεια με ό,τι αυτό σημαίνει και συνεπάγεται.

Επιγραμματικά, οι 7 πυλώνες του Μνημονίου είναι οι εξής:

  1. Βελτίωση της αποδοτικότητας του συστήματος μέσω των κατάλληλων φαρμακευτικών πολιτικών από την πλευρά της προσφοράς και της ζήτησης.
  2. Ενίσχυση της διαφάνειας στον αντίκτυπο των νέων φαρμακευτικών πολιτικών και στα επίπεδα των επιστροφών από την πλευρά της βιομηχανίας.
  3. Διασφάλιση της προβλεψιμότητας ως προς το μελλοντικό φαρμακευτικό προϋπολογισμό.
  4. Προάσπιση της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες.
  5. Κίνητρα για εθνικές επενδύσεις στην φαρμακευτική βιομηχανία.
  6. Ενίσχυση της εποπτείας του συστήματος και αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων.
  7. Προώθηση της ηθικής και κοινωνικής ευθύνης.

Τελευταίες πληροφορίες, αναφέρουν ότι μέχρι τα τέλη της εβδομάδας, οι εμπλεκόμενοι φορείς σχεδιάζουν να καταθέσουν τον σχολιασμό τους επί του Μνημονίου.  Όσον αφορά το υπουργείο Υγείας, οι πληροφορίες είναι ότι εντός του Ιουνίου θα ξεκινήσει το σπάσιμο της δαπάνης στα ιδιωτικά φαρμακεία (πρωτότυπα από τη μία και γενόσημα και οff patent από την άλλη), το οποίο επίσης αναλύθηκε στην προαναφερόμενη συνάντηση. Μιλάμε ουσιαστικά για ένα νέο κλειστό προϋπολογισμό στα προϊόντα ευρεσιτεχνίας/γενόσημα στο κανάλι της λιανικής.

Πηγή: iatronet.gr
Facebook
LinkedIn
X